TCMB beklentiler doğrultusunda politika faizini 250 baz puan daha artırarak yüzde 42.5 düzeyine yükseltti. Beklenen bu hamle sonrası toplantı metnine odaklandığımızda bir önceki toplantı metninde olduğu gibi yönlendirmenin net olarak ortaya koyulduğu gözleniyor. Metinde dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığı değerlendirilerek parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatıldığı belirtildi. Bu yöne doğru gidişat bir önceki toplantı metninde ilk sinyal olarak verilmişti böylece realize edilmiş oldu. Buradan çıkarılacak bir diğer anlam ise faiz artırım sürecinin henüz tamamlanmadığı şeklinde oldu. Metinde yer alan parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamayı öngördüğüne dair ifadenin bir önceki toplantıda kısa bir zaman diliminde tamamlanacağı şeklinde yazıldığı göz önünde bulundurulursa faiz artırım sürecinin tamamlanmasına yakın olunduğu düşünülebilir. Bu da bizce TCMB’nin bir 250 baz puan daha faiz artırımı yaparak süreci yüzde 45 politika faiziyle tamamlayacağına işaret ediyor.
Toplantı metninde öne çıkan bir diğer husus da parasal sıkılaştırma sürecini destekleme amacıyla, kullandığı sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırarak miktarsal sıkılaştırmaya devam edeceği oldu. Bir süredir sürdürülen miktarsal sıkılaştırma adımlarının son zamanlarda artan TL likiditesi dikkate alınarak bunu piyasadan çekmek adına devam ettirileceği anlaşılıyor. 2024 yılında da kur korumalı mevduatın payının azaltılmasına yönelik hamlelerle artan TL likiditesi yanında TCMB’nin piyasadan döviz çekmesine bağlı olarak da artmaya devam etme eğilimi gösterecek. TCMB’nin toplantı metninde miktarsal sıkılaştırma hamlelerine 2024 yılında da devam edeceği böylece net olarak ortaya konmuş oluyor. Bu bağlamda faiz kararı sonrası parasal aktarım mekanizmasının güçlendirilmesi ve kullanılan sterilizasyon araçlarının çeşitliliğini artırmak amacıyla Türk Lirası depo alım ihaleleri düzenleneceği ifade edildi. Bu sayede politika faizi ile repo faizleri arasındaki ayrışmanın da önüne geçilmesi hedefleniyor olacak. Kararlara ek olarak Türk Lirası mevduatın önceliklendirilmesine ilişkin politikalar kapsamında Türk lirası mevduatı destekleyici adımlar atılmaya devam edileceği de açıklandı. Ayrıca yabancı para yükümlülükler için yüzde 5 olarak uygulanan menkul kıymet tesis oranı yüzde 4’e indirildi.
Sonuç olarak TCMB’nin yine niyetini net ortaya koyduğu bir toplantı metni ile karşılaşıldığını söyleyebiliriz. İleriye dönük rehberlik adına bu gelişmenin özellikle para politikasına dair belirsizliklerin azaltılmasında ve yabancı yatırımcının önünü daha iyi görebilmesine imkan verdiğini söylemek gerekiyor. Bundan sonraki süreçte TCMB’nin Türk Lirası’nı özendirici, oluşacak fazla likiditeyi kontrol ederek ilerleyeceği ve gelinen faiz seviyesiyle birlikte dezenflasyonist sürecin başlamasını beklemeye geçeceğini düşünüyoruz. Olası talepte ciddi bir gerileme olmadığı ve enflasyonda ataletin devam ettiğinin görüldüğü durumlarda ise toplantı metninde de yer aldığı şekilde fiyat istikrarının kalıcı tesisi için gerekli parasal sıkılığın ise gerektiği müddetçe sürdürüleceğini de eklemek gerekiyor. Bu açılardan 2024 yılının uzun bir dönemi boyunca yüksek faiz oranlarında kalmaya devam edebiliriz.
Barış Ürkün
Araştırma Müdürü
Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.