TCMB Faiz Kararı Değerlendirmesi (İntegral Yatırım Menkul Değerler )


TCMB piyasa beklentisine paralel olarak politika faizini %50 seviyesinde sabit tuttu. Karar metninde ise önemli değişiklikler bulunuyor.

Aylık enflasyon görünümünü anlatan ilk paragrafta net, kararlı ve şahin tutumunu teyit edecek ifadeler yer alıyor. İlk cümle oldukça kritik. Enflasyonunun ana eğiliminde belirgin bir değişim olmadığı ifade edildi. Bununla birlikte hizmet enflasyonundaki iyileşmenin henüz netleşmediği ve iç tüketimdeki daralmanın etkisiyle birlikte yılın üçüncü çeyreğinde daha belirgin olacağına yönelik atıf var. Enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının dezenflasyon süreci açısından risk unsuru olmaya devam ettiği ifade edilirken, faiz indirimine kapıyı kapatmış gibi görünüyor. Merkez Bankasının risklerden bahsediyor olması temkinli olmasını da gerektirir. Dolayısıyla metnin ilk paragrafında oldukça şahin ve sert ifadeler olduğunu söylemek mümkün.

Parasal aktarım mekanizmasının çalışmasıyla birlikte iç talep, tüketim, harcamaların kısılması dengelenmeyi, reel kur değerlenmesi ile kur riskini hafifletmeyi ve ileriye yönelik enflasyon beklenti yönetiminin sağlanması ile dezenflasyon sürecini güçlendirecektir ifadesi korunmuş. Gerekmesi halinde para politikası duruşu sıkılaşacaktır ifadesi metinden çıkarıldı. Bunun yerine gerekmesi halinde para politikası araçları etkin bir şekilde kullanılacaktır ifadesi konuldu. Bu kısım oldukça önemli olmakla birlikte güvercin bir açıklama olarak algılanabilir. Ancak mevcut enflasyon dinamikleri sıkılaşma eğilimi ile örtüştüğünden bunu şimdilik faiz indirimine çok güçlü bir mesaj verildiği şeklinde okumuyoruz.

Genel olarak, Merkez Bankasının faiz indirim patikasına geçmesi için eli rahat değil. Bunu söylemek mümkün. Merkez Bankasının karar metnindeki ifadelerinden de bunun farkında olduğunu anlıyoruz. Dolaysıyla Merkez Bankası temkinli, kararlı duruşunu koruyacak aylık enflasyon ana eğilimini izlemeye devam ediyor. Mevcut duruma uygun bir karar metni olduğunu söylemek mümkün.

Piyasanın ilk reaksiyonu sakin olmasına karşın kararın açıklanmasından bir süre sonra bankacılık endeksi öncülüğünde alımlar hız kazandı. Böylelikle yakın vadede önemli eşikler aşılmış oldu. Buna karşın endeksin yükselmeye devam etmesi halinde 10200 seviyesi üzerinde kapanışa ihtiyaç var. Borsa endeksinin bu hareketinde faiz indirim gelebileceğine yönelik erken bir fiyatlama olduğunu düşünüyoruz.




 İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.integralmenkul.com.tr

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankacılık sektörü mevduat ve fonları, 13 Eylül itibarıyla haftalık %1,52 artış ile 18 trilyon 80.93 milyar TL
Bankacılık sektörü yabancı para mevduatları, 13 Eylül itibarıyla haftalık %1,09 azalış ile 6 trilyon 840.22 milyar TL
Yurt dışında yerleşiklerin portföyündeki hisse senedi ve DİBS stoku haftalık net değişimi (YiP toplamı, piyasa fiyatı ve kur/parite hareketinden arındırılmış), 13 Eylül itibarıyla +1 milyar 277.3 milyon USD
Mevduat bankaları tasfiye olacak kredi kartları, 13 Eylül itibarıyla haftalık %1.88 artış ile 48 milyar 738 milyon TL
TCMB resmi rezerv varlıkları, 13 Eylül itibarıyla153.55 milyar dolar (Önceki: 146.76 milyar dolar)
TCMB döviz varlıkları, 13 Eylül itibarıyla 84.56 milyar dolar (Önceki: 78.95 milyar dolar)
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında haftalık stok farkı değişimi -1.95 milyar dolar
Bankacılık sektörü TL mevduatları, 13 Eylül itibarıyla haftalık % 3.53 artış ile 10 trilyon 785.75 milyar TL
TCMB altın cinsinden rezerv varlıkları, 13 Eylül itibarıyla 61.40 milyar dolar (Önceki: 60.19 milyar dolar)
Yurt içi yerleşiklerin yabancı para mevduatlarında parite etkisinden arındırılmış haftalık değişim -2.67 milyar dolar
Yurt içi yerleşiklerin mevduat bankalarındaki toplam yabancı para mevduatları 13 Eylül itibarıyla haftalık %1.18 azalış ile 150.97 milyar dolar
TCMB'nin net uluslararası rezervleri 13 Eylül itibarıyla 48.78 milyar dolar (önceki hafta: 39.74 milyar dolar)
TCMB toplam rezervleri, 13 Eylül itibarıyla haftalık %4,63 artış ile 153 milyar 550 milyon dolar
Mevduat bankaları tüketici kredileri, 13 Eylül itibarıyla haftalık %0.96 artış ile 1 trilyon 726.76 milyar TL
Yurt dışında yerleşik kişilerin portföyündeki hisse senedi ve DİBS stoku genel toplamı, 13 Eylül itibarıyla 48 milyar 670.3 milyon USD (Önceki: 48 milyar 579.6 milyon USD)
Facebookta Paylaş