TCMB, Faiz inerken reel faiz oranı emsallerin çok altında kalıyor (Tera Yatırım )


TCMB: Faiz inerken reel faiz oranı emsallerin çok altında kalıyor

Merkez Bankası’nın son dönemdeki zorlayıcı gelişmelere rağmen, piyasalara da yansıyan bir beklenti doğrultusunda faiz indirme eğiliminin devam ettiğini değerlendiriyoruz. Bu kapsamda, yarın TCMB’nin 25 baz puan ile art arda üçüncü defa faiz indirimi yapmasını bekliyoruz. Söz konusu karara ilişkin beklentimizi ekonomik şartlar dahilinde değil, güncel yönlendirmeler ve ekonomi politikalarının doğrultusunda oluşturduğumuzu belirtmek isteriz.

Piyasaya göre daha düşük bir faiz indirimi ölçeği beklesek de uygulanan politika perspektifinin alışılagelmiş bir noktada olmaması nedeniyle faiz indirimlerinin nereye kadar gidebileceğini öngörmek zor. Hatta bu durum sadece 16 Aralık için değil, gelecek için de para politikasının standart sapmasını çok yüksek seviyelere çıkarmaktadır. Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu yeni ekonomik perspektif çerçevesinde, Merkez Bankası'nın para politikasını gevşetmesine yönelik talep, ekonomide sağlanmak istenen büyüme profili açısından aslında şu anda esas noktayı oluşturmaktadır. Dolayısıyla, bu aşamada döviz kuru oynaklığı enflasyonu beslemekle birlikte, U dönüşü etkisi beklenmemektedir. Yeni ekonomik perspektifin sonuçları birkaç ay içinde görülmeden ani bir politika dönüşümü de beklemiyoruz.

 
Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkelerin reel faiz oranları... Kaynak: Bloomberg…

Merkez Bankası, Eylül ayından bu yana politika faizini 400 baz puan indirerek %15'e indirdi ve lira bu süre içinde değerinin neredeyse üçte birini kaybetti. Birçok ülke faiz artırıyor (Brezilya, Rusya, Polonya gibi), ancak TCMB'nin yaptığı indirimler ve enflasyondaki mevcut artışla birlikte faiz-enflasyon farkı 630 baz puana yükseldi. Enflasyona göre ayarlandığında, Türkiye’nin faiz oranları reel olarak düşük kalmaktadır. Bunu diğer ülkelerle yan yana koyduğumuzda açık ara en derin negatif reel getiriyi Türkiye'nin sunduğu görülmektedir. Önümüzdeki aylarda politika faizinin daha da düşmesi ve enflasyonun daha da artması negatif reel faiz oranlarını olağandışı seviyelere getirecektir.

Ekonomide genişletici politikaların uygulanması enflasyonu daha da artıracak gibi görünüyor. Dolayısıyla aşırı gevşek para politikasının sorunları daha da büyüteceğini düşünüyoruz. Özellikle döviz kuru ve maliyet enflasyonu önümüzdeki aylarda genel enflasyon oranlarının yükselmesine neden olacak. Merkez Bankası'nın faiz indirimleri konusu giderek daha zorlu hale geldi ve ekonominin sürdürülebilirliğini etkiledi. Piyasa katılımcıları, zorlu enflasyon koşullarına rağmen faiz indirimlerinin devam edeceğini öngörüyor. Aslında bu, fiyatlama davranışına yansıyan en önemli olumsuz faktör olarak görülebilir. Para politikasında ciddi bir dönüşüm veya yaklaşım değişikliği olmadan söz konusu statükonun değişmesini beklemiyoruz. Dolayısıyla enflasyon beklentilerimiz bu aşamada iyimser değil. Öte yandan, parasal sıkılaştırmanın koşullarının yerine getirildiğini düşünüyoruz, ancak hükümetin ve Merkez Bankası'nın bu dönüşüm için çıtası geçmişe göre çok daha yüksek. Bizim düşüncemiz, politika için daha sıkı bir yol açıklaması beklenen ABD Merkez Bankası'nın ertesi günü toplanacak TCMB’nin enflasyon ve dış finansal koşulları değerlendirerek ortodoks bir yol izlemesi gerektiği yönünde. Buna karşılık, politika kararlarının alınışında düşünülen perspektif, bizim mevcut gevşemeci politika rotasında kalmamızın şu aşamada daha olası olduğunu gösteriyor.

Faiz indirimlerinin aralığını tahmin etmek kolay değil çünkü ekonomi yaklaşımını modele oturtma noktasında daha çok doneye ihtiyaç olduğu görülüyor. Bu, mevcut verilerin hem döviz kuru hem de enflasyon açısından uzun vadeli ana trendden uzaklaşmasına neden oluyor. Bu ortamda döviz kurunun ve enflasyonun gidebileceği seviyeler çok net değil.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Piyasa yapıcılarına 28.05.2031 itfa tarihli ihaleden sonra net 661.40 milyon TL satış yapıldı
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %0.57 DÜŞÜŞLE 57788,03 PUANDAN KAPANDI
ÇİNLİ YETKİLİLER, EVERGRANDE'NİN HARAÇ MEZAT SATIŞINI VEYA DEVLET DESTEKLİ KURTARMA PAKETİNİ ŞİMDİLİK ÖNEMSİYOR- KAYNAKLAR
ÇİNLİ YETKİLİLER, GERİ ÖDEME KABİLİYETİNİN DAHA DERİN BİR ŞEKİLDE DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN EVERGRANDE'NİN VARLIKLARINI İNCELİYOR - KAYNAKLAR
İTALYA BAŞBAKANI DRAGHI: ENERJİ FATURALARININ DÜŞÜRÜLMESİNE KATKIDA BULUNMAK İÇİN KAR EDEN ENERJİ ŞİRKETLERİNE ÇAĞRI YAPMAK GEREKLİ OLABİLİR
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANI MURAT KURUM: KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FAİZ DESTEĞİNİ 200 BİN TL'NİN ÜZERİNE ÇIKARACAĞIZ - BLOOMBERG HT
YUNANİSTAN'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE AÇIĞI OCAK-KASIM DÖNEMİNDE -7.87 MYR EURO (HEDEFLENEN AÇIK:-8.97 MYR)
YUNANİSTAN'DA İŞSİZLİK ORANI EKİM'DE:%13. 3 (ÖNCEKİ:%11.0)
GÜNEY AFRİKA'DA İHRACAT BİRİM DEĞERİ EKİM'DE YILLIK %+3.4 (ÖNCEKİ: %+3.1)
GÜNEY AFRİKA'DA İTHALAT BİRİM DEĞERİ EKİM'DE YILLIK %-4.4 (ÖNCEKİ: %-6.0)
İNGİLTERE'DA ORTALAMA KONUT FİYATLARI EKİM'DE YILLIK %10.2 ARTTI - ONS
Facebookta Paylaş