TCMB Ekonomist Toplantısı: Enflasyonda son çeyrek düşüşü ve aşılama vurgusu (Tera Yatırım )

TCMB Ekonomist Toplantısı: Enflasyonda son çeyrek düşüşü ve aşılama vurgusu…

TCMB’nin düzenlediği ekonomist sunumu toplantısında konuşan Başkan Sn. Şahap Kavcıoğlu, enflasyonda son çeyrekte beklenen düşüş eğilimini ve aşılamanın ekonomik büyüme performansına olumlu katkısına yönelik görüşleri öne çıkardı. Kavcıoğlu, enflasyonu geçici olarak etkileyen faktörlerin kısa vadede etkisini kaybetmesini beklediklerini ve bu kapsamda da 4Ç21 döneminde belirgin düşüşün ortaya çıkacağını yinelerken, üretici maliyetleri başta olmak üzere etkin olan unsurlar için de küresel arz faktörlerini ve global enflasyon eğilimine referans verdi.

Sunumda üzerinde durulan başlıklar ve bunlara kendi yorumlarımız;

“Türkiye'de de gıda fiyatları yükselişte ve gıda dışı enflasyon Temmuz ayında manşet enflasyonun önemli ölçüde altında kaldı. Ülkemizde olduğu gibi gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde üretici fiyatları yüksektir.”
“Bu gelişmede emtia fiyatlarındaki artıştan kaynaklanan arz kısıtları ve üretimin hızla artan talebe aynı hızda cevap verememesi etkili olmaktadır.”
“Euro bölgesinde ÜFE, TÜFE'nin neredeyse 5 katı arttı.”

Bu alıntılar ışığında; Merkez Bankası’nın enflasyonun daha dar kapsamlı göstergelerine, bir başka deyişle Merkez Bankası politikasının kontrolü dışında faktörleri elemine ederek, daha fazla ön plana çıkarıcı şekilde referans verdiği çıkarımını yapabiliriz. Bu da manşet enflasyonda, volatil faktörler ya da geçici yükseklik etkisi yapan faktörler etkisi periyodik olarak geride kaldığında belli bir düşüş beklentisi içinde olduğunu göstermektedir. Bu düşüşün kaynağını yoğun şekilde 4Ç21 döneminde baz etkisi oluşturacak, bununla birlikte yılsonuna ilişkin piyasa bazlı beklentilerin %16 bandı üzerinde olması itibariyle sınırlı bir etki göreceğimizi öngörüyoruz. Piyasayı rahatlatan unsur ise; “enflasyonun üzerinde faiz” ve “dezenflasyon eğilimini sağlayacak sıkılıkta politika” taahhütleridir. Burada; ülkenin finansal istikrar unsurları çerçevesinde dar kapsamlı göstergeler veya beklenti bazlı enflasyondan ziyade, cari manşet enflasyonun dikkate alınması gerekliliğini düşünürüz.

Dolayısıyla, aslında endişe edilen ve maliyetlerin yarattığı enflasyon potansiyeli bağlamında Merkez Bankası’nın ÜFE’den TÜFE’ye geçiş etkisini de sınırlı öngördüğü çıkarımını yapabiliriz. Bir diğer konu; cari açıkla alakalı. Sn. Kavcıoğlu, Türkiye'nin yılın geri kalanında cari fazla vereceğini ve ekonomik aktivitenin 3Ç21’de güçlü kalmaya devam ettiğini söyledi. Ekonomik aktivite ile aşılama oranı arasındaki bağıntının yanı sıra, aynı zamanda ekonomik açılma ve hizmet sektörünün artan katkısını göreceğiz. Bu yüzden dönemsel büyüme güçlü olacaktır. Cari dengede ise güçlü turizm gelirleri etkileri belirleyici olmakla birlikte, ihracat eğilimleri de küresel bir ekonomik şok etkisi yaşanmadığı sürece dış talepteki iyileşme kapsamında iyi seyredecektir. İthalatta ise, tüketim malı tarafında belki sınırlanma görebiliriz ancak ara malı veya enerji ithalatı konusunda o kadar esnekliğe sahip değiliz.

Krediler konusunda;

“Kredi kompozisyonuna baktığımızda ticari kredilerdeki ılımlı artışa rağmen bireysel kredilerdeki artış istenilenin üzerinde. Makroihtiyati tedbirlerin taşıt kredileri dışındaki bireysel krediler üzerinde sınırlı bir etkisinin olduğunu görüyoruz. Bu durum, politika faizi dışında ek bir enstrümanın kullanılmasını zorunlu kılmaktadır. Bireysel kredilerdeki artışı sınırlamak için ek tedbirler düşünülüyor.”

Yakın dönemde bununla alakalı bankalar nezdinde bir çalışmanın olacağını görüyoruz. Bankaların kredi çıkışlarında kriterlerin sertleştirilmesi, duruma göre bireysel kredi büyümesinin sınırlanmasına yönelik bankacılık tedbirleri söz konusu olabilir.

Rezervler, swap anlaşmaları ve mevduat dolarizasyonu konusunda;

“Nisan-Ağustos döneminde swap anlaşmaları, cevher alımlarından elde edilen altın, reeskont kredileri ve zorunlu karşılık adımlarının katkısıyla brüt rezervlerimiz artmaya devam etti”
“Dış dengemiz ve döviz rezervlerimizdeki iyileşme öngörülerimizle uyumludur. Rezervlerimiz 85-90 milyar USD’den yaklaşık 30 milyar USD artışla 115-120 milyar ABD USD’ye yükselmiştir.”
“Son dönemde döviz mevduatındaki artış, ihracattaki güçlü seyir, turizm ve dövizdeki toparlanma ve yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız aracılığıyla sisteme etkin girişlerden kaynaklanırken, TRY mevduattaki artış güçlü bir şekilde devam ediyor”
“Dış ticaret açığı verdiğimiz ülkelerle swap anlaşmalarına öncelik veriyoruz”

Swap ve geçici rezerv kaynaklarından arındırılmış bir şekle indirgediğimizde, net rezerv miktarımızda ihtiyatlılık ilkesinin esas alınması gerekliliğini düşünürüz. Yakın dönemde yapılan güncel swap anlaşmalarından gelen katkı ve IMF’nin SDR alokasyonu ile brüt rezervlerimiz artmakla beraber, Merkez Bankası sahipliğindeki rezerv kompozisyonunun da güçlendirilmesi kanısındayız.

Temmuz ayında %18,95’e yükselerek reel getirinin tamamına yakınını silen enflasyonun, Ağustos ayında aylık bazda %0,5 artmasını, yıllık bazda %18,5 seviyesinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Ağustos enflasyon verileri 3 Eylül Cuma günü açıklanacak. Merkez Bankası’nın bir sonraki politika toplantısı ise 23 Eylül’de, Fed toplantısından bir gün sonra gerçekleşecek.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ŞİLİ MERKEZ BANKASI, PARASAL TEŞVİKLERİ ÇEKMEYE DEVAM EDECEĞİZ, POLİTİKA FAİZİ 2022 ORTALARINDA NÖTR DÜZEYE DÖNECEK
BREZİLYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI : SAĞLAM BANKACILIK SİSTEMİ EKONOMİ İÇİN ÖNEMLİ
RUSYA/NOVAK: RUSYA, PETROL ÜRETİMİNİ OPEC+ KOTASININ ÜSTÜNDE ARTIRABİLİR -IFX
ECB/LAGARDE: KİTLESEL BİR TEŞVİK ARTIK SÖZKONUSU DEĞİL, EN KÖTÜ ETKİLENEN SEKTÖRLERE ODAKLI DESTEK SÖZKONUSU
ECB/LAGARDE: PANDEMİDEN ÇIKIYORUZ, EKONOMİLER BİR ŞEKİLDE İSTİKRAR KAZANIYOR
RUSYA/NOVAK: GLOBAL PETROL TALEBİNDE BU YIL 5.8-6 MİLYON VARİL/GÜN BÜYÜME BEKLİYORUZ
RUSYA /NOVAK: GLOBAL PETROL PİYASASININ 2022'DE TAMAMIYLE YENİDEN YAPILANDIRILMASINI BEKLİYORUM
RUSYA/NOVAK: OPEC+ GLOBAL PETROL PİYASASINDAN FAZLALIĞI KALDIRMA GÖREVİNİ YERİNE GETİRDİ
RUSYA/NOVAK: ŞU ANDA ÖNEMLİ OLAN GLOBAL PETROL PİYASANIN DENGESİNİ KORUMAK, PİYASA TOPARLANIRKEN ÜRETİM VE TALEBİ SENKRONİZE ETMEK
RUSYA/NOVAK: RUSYA, OPEC+ ANLAŞMASINA KATİ OLARAK BAĞLI OLMAYA DEVAM EDİYOR
BREZİLYA'DA İMALAT SEKTÖRÜ PMI AĞUSTOS'TA: 53.6 (ÖNCEKİ: 56.7)
İNGİLTERE MERKEZ BANKASI: HUW PILL AYRICA PARA POLİTİKASI KOMİTESİ ÜYESİ OLACAK
Facebookta Paylaş