TCMB çok bilinmeyenli enflasyon/faiz denkleminde gevşemeye devam ediyor (Tera Yatırım )

TCMB çok bilinmeyenli enflasyon/faiz denkleminde gevşemeye devam ediyor…

Merkez Bankası, Şubat PPK toplantısında faiz oranını 6. kez üst üste düşürerek %11,25'ten %10,75'e getirdi. Beklentiler büyük oranda 0 ila 50 baz puan aralığında değişim gösterirken, Merkez Bankası bizim de beklentimiz olan 50 bps paralelinde bir faiz hamlesine gitmiştir. 50 baz puanlık indirim, 7 aydan beri süregelen gevşeme döngüsünün en küçük adımı olurken, reel faiz oranında negatif bölgedeki hareket derinleştikçe piyasanın reaksiyon aralığı da genişlemektedir.

Merkez Bankası politika açıklamasında kredi büyümesindeki gelişmelerin dış denge ve enflasyon üzerindeki etkilerinin izlendiği belirtilirken, enflasyon için iyileşen görünüm yönlendirmesi devam etmektedir. Son dönem, enflasyonun yukarı reaksiyon verdiği ve aynı zamanda TRY zımni oynaklığının arttığı bir döneme işaret ediyor ve küresel açıdan da risk algısındaki değişim sermaye hareketlerini etkileyecek boyutlara ulaşabilir. Nitekim, şu anda küresel yatırımcının da korunma amaçlı olarak USD, değerli metal veya gelişmiş ülke tahvili gibi enstrümanlara rağbet ettiğini biliyoruz. Dolayısıyla virüs kaynaklı negatif piyasa algısı, bizdeki oynaklığı da mevcut reel faiz denklemimiz çerçevesinde artırabilir. Türkiye'nin mevcut konjonktürde jeopolitik risklerle de baş etmek durumunda olduğunu da bu noktada belirtmek gerekir.

Enflasyonun genel görünümü, önümüzdeki birkaç ayda, en azından yılın ilk yarısında dirençli bir görüntüye işaret ediyor. Ocak ayında %12,2 seviyelerine gelmiş olan enflasyonun Şubat ayında bir miktar daha yukarı reaksiyon vermesini bekliyoruz. Ağırlıklı beklenti, yılın ikinci yarısından sonra enflasyonda düşüşün etkili olabileceği yönünde… Reel sektör ve piyasa oyuncularının oluşturduğu Beklenti Anketi'nde 12 ve 24 aylık beklentilerin ortalaması %9,07 seviyesinde, Merkez Bankası'nın mevcut tahmini ise yılsonunda %8,2'ye düşüş olması yönündedir. Yani aslında Merkez Bankası da bu noktada öngörülen enflasyon patikasını dikkate alarak reel getirinin pozitif bölgede olduğu yönlendirmesini yapıyor.

Kurun artışa başladığı içinde bulunduğumuz periyodun başında, regülatörler bankaların yerleşik olmayanlarla yapabilecekleri döviz swapları ve türev işlemlerinin miktarını azaltarak yabancıların TRY'ye karşı pozisyon almasını zorlaştırmıştı. Buna karşılık kurda artış eğilimi sürmekte ve küresel piyasaların da kötüleşmesiyle oynaklık artmaktadır. Kurun oynaklık seviyelerinde görülebilecek artış, aynı zamanda çok bilinmeyenli enflasyon denklemi anlamında da beklentilerden sapma riskini artırmaktadır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DEVLET BAŞKAN YARDIMCISI: WUHAN VE HUBEİ'DE KORONAVİRÜSÜ ÖNLEME VE KONTROL KONUSUNDA OLUMLU GELİŞMELER VAR ANCAK DURUM AĞIRLIĞINI KORUYOR
G20 MALİYE LİDERLERİ, PARA POLİTİKASININ EKONOMİK AKTİVİTEYİ DESTEKLEMEYE VE FİYAT İSTİKRARINI SAĞLAMAYA DEVAM ETMESİNİ SÖYLEYECEK -BİLDİRİ TASLAĞI
G20 MALİYE LİDERLERİ, GLOBAL RİSKİN İZLENMESİNİN SAĞLANMASINI DAHA FAZLA EYLEME HAZIR DURDUKLARINI SÖYLEYECEK -BİLDİRİ TASLAĞI
G20 MALİ LİDERLERİ, GLOBAL EKONOMİK BÜYÜMENİN 2020 VE 2021'DE ILIMLI OLARAK TOPARLANMASINI BEKLİYOR - BİLDİRİ TASLAĞI
G20 MALİYE LİDERLERİ, AZALAN TİCARİ GERİLİMİN İŞARETLERİ OLDUĞUNU SÖYLEYECEK -BİLDİRİ TASLAĞI
Facebookta Paylaş