TCMB Beklenti Anketi: Yılsonu enflasyon beklentisi %11,76 oldu…
TCMB Ekim Beklenti Anketi'nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %11,76 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Ekim ayı enflasyonu %1,62, Kasım ayı enflasyonu %0,75 ve Aralık ayı enflasyonu ise %0,65 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Ekim, Kasım ve Aralık aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %11,33, %11,74 ve %11,64 olarak gerçekleşecektir.
Enflasyon beklentileri hızlı bir şekilde bozulmaktadır. TRY'de meydana gelen değer kaybının maliyet etkisi, üretici enflasyonunda Ağustos ve Eylül aylarında yoğun bir şekilde hissedilirken çekirdek enflasyon eğiliminin de bariz bir şekilde yukarıya döndüğü görülmektedir. TÜFE tarafına tam anlamıyla yansımayan bu kur etkisinin, birikimli ve gecikmeli mekanizma üzerinden geçişini ilerleyen aylarda beklemekle beraber, TRY'de meydana gelen ilave değer kayıplarının da bu etkiyi büyütmesini öngörüyoruz. Bu kapsamda yılın kalan aylarında enflasyonda artış baskısı sürecektir.
12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %10,53 ve %9,05 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %9,79 olmuştur.
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB, Bloomberg
Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB'nin piyasaya sağladığı likiditede repo penceresini kapatması ve bankaları daha yüksek oranlardan borç almaya zorlamasının etkileriyle önceki anket dönemindeki %10,58'den %12,47'ye yükselmiştir. Repo ve Ters Repo Pazarı'nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %11'den %12,83'e yükselmiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %12,42'den %12,74'e doğru bir değişim görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %13,01 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %12,71 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası'nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %11,64, 12,39, 12,07, 11,07 ve 9,46 olarak öngörmektedir.
Enflasyon üzerindeki ortalama fonlama maliyeti ile genel fonlama kompozisyonu açısından pozitif reel faiz pozisyonuna geçtik. Geç likidite penceresi faiz oranının %13,25 civarında olduğu geleneksel repo ihalelerinin ve gecelik borçlanma limitlerinin yarıya indirildiği bir ortamda GLP'nin genel fonlama üzerindeki ağırlığının artmasını ve fonlama maliyetindeki artışın devam etmesini bekliyoruz. Merkez Bankası'nın fonlama kompozisyonu çerçevesinde reel faiz pozisyonunu güçlendirmek ve ek sıkılaşmaya alan açmak için faiz oranlarını artırmaya devam etmesini bekliyoruz. Enflasyon beklentileri hızla kötüleşiyor ve döviz kurlarındaki artışın devam etmesinin ek bir etkisinin olması beklenebilir. Bu kapsamda Merkez Bankası'nın 22 Ekim'de en az 150 baz puan faiz artırımı yapacağını hatta aşacağını düşünüyoruz.
Önümüzdeki haftaki PPK'da 175 baz puanlık yeni bir faiz artışı bekliyoruz; böylece politika faizi %12, faiz koridoru üst bandı %13,5 ve geç likidite %15 olacaktır.
Büyüme beklentileri pandemi etkisi ve finansal koşullardaki sıkılaşma nedeniyle daralma pozisyonundadır. Daralma beklentileri 2020 için %0,8 olarak gerçekleşti. Önceki anket döneminde de bu tahmin %1,5 daralma şeklindeydi. 2021 öngörüsü ise Ekim anket döneminde %4,1 büyüme şeklinde oluştu. 3Ç20 dönemindeki güçlü toparlanma etkisini yıl genelindeki büyüme açısından pozitif görmekle beraber, son dönemde finansal koşullardaki sıkılaşmanın iç talebi sınırlayıcı etkisi ve Covid risklerinin devam etmesi nedeniyle son çeyrekte daha sınırlı bir görüntü bekleriz. Genel ekonomik büyümenin 2020 için daralma pozisyonunda kalmasını, 2021'de ise kötü senaryo gerçekleşmezse güçlü baz etkisiyle %5 civarında büyüme öngörüyoruz.
Döviz kuru beklentileri 2020 yılsonu için 7,90 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 8,31 olduğunu görüyoruz.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.