TCMB Beklenti Anketi: Enflasyon beklentileri iyileşirken kur beklentileri artıyor (KapitalFX)

TCMB Beklenti Anketi: Enflasyon beklentileri iyileşirken kur beklentileri artıyor...

TCMB Ocak Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %9,55 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Ocak ayı enflasyonu %1,32, Şubat ayı enflasyonu %0,62 ve Mart ayı enflasyonu ise %0,78 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Ocak, Şubat ve Mart aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %10,67, %10,46 ve %10,21 olarak gerçekleşecektir.

Bizim tahminimiz cari yılsonu enflasyonunun çift hanede gerçekleşeceği yönünde. Katılımcıların özellikle, orta vadeli enflasyon beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Nitekim 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin beklentiler, önceki anket dönemine göre gerileme kaydetmiş. Katılımcılar enflasyonun 12 ay sonra %9-9,49 aralığını, 24 ay sonra da %8-8,49 aralığını öngörmekteler.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin en ağırlıkta olan nokta enflasyon tahminlerine göre; katılımcıların %32,8’i 12 ay sonra enflasyonun %9,00 - 9,49 aralığında olmasını beklerken %30’luk bir oran da 24 ay sonra enflasyonu %8,00 - 8,49 aralığında öngörmüştür.

 

Mevcut ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti (AOFM) %12,75 ile GLP ile aynı seviyede bulunmakla beraber, ay sonuna ilişkin AOFM beklentilerinde bir değişim görülmemektedir. Bu da Merkez Bankası’nın 18 Ocak PPK toplantısında faizlerde değişiklik yapmaması beklentisiyle örtüşen bir durum. Bizim beklentimiz de bu yöndedir. Enflasyon beklentilerinin kısa vade için geri çekilmeye işaret ettiği ve TL’nin USD’ye karşı görece güçlü olduğu bir konjonoktürde Merkez Bankası faizlerde değişiklik yapmayacaktır. 3 ve 6 ay sonrasına ilişkin AOFM beklentilerinin %12,68 ve %12,15 seviyelerinde gerçekleşmiş olması ise, katılımcıların Merkez Bankası’nın enflasyondaki düşüşleri fonlama oranını düşürerek değerlendireceğini beklediklerini göstermektedir.

Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %12,44’ten %12,50’ye yükseldiğinii gözlemlemekteyiz. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde %12,09’dan %11,85’e doğru bir düşüş görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %11,59 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %11,70 düzeyindeydi. Kısa vadeli faizler yüksek kalmaya devam etmekle birlikte, uzun vadeli faizlerin daha aşağıda kalmasından dolayı getiri eğrisi aşağı eğim göstermeye devam etmektedir. Son dönemde uzun vadeli faizlerin üzerindeki yukarı yönlü baskının nispeten hafiflemesiyle, vade uzadıkça faizlerde artış beklentisi azalmaktadır.

 
 

Büyüme beklentilerinde, öncü göstergeler ışığında gösterilen olumlu sinyaller çerçevesinde yükselişin devam ettiği görülüyor. Nitekim 2018 GSYH büyüme tahminleri de bu kapsamda %4,2’den %4,6’ya çıktı. 2019 büyüme beklentilerinin ise %4,5 olarak oluştuğunu görmekteyiz. Cari açıkta ise, halen yukarı yönlü risklerin devam ettiğini ve 2018 yılında cari açığın, ithalat ve ihracat artış koşullarında mevcut şartların devam etmesi haalinde 2017 yılına paralel bir şekilde,
45 milyar USD bandında olabileceğini düşünüyoruz.

 

Döviz kuru beklentilerinin 2018 yılsonu için 4,12 seviyesinde olduğunu, 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 4,15’ten 4,24’e yükseldiğini görüyoruz. Bu açıdan bakıldığında, 2018 yılında yıl sonuna kadar TL’de USD’ye karşı değer kaybı öngörülmektedir. TL’de 12 ay için beklenen değer kaybı yaklaşık %13 seviyesindedir.


Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı





KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunannların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 82.42 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 58.89 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 4.93 milyar TL
ŞİMŞEK: SATIN ALMA VE BİRLEŞMELER ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM HIZLANACAK- BLOOMBERG HT
ŞİMŞEK: ENFLASYONDA GEÇİCİ ARTIŞ VAR, EN BÜYÜK ETKİ KUR ETKİSİ- BLOOMBERG HT
ŞİMŞEK: TÜRKİYE'NİN DIŞ TİCARET VE CARİ AÇIĞI ÇOK BÜYÜK, İMALAT SANAYİSİNE ODAKLANACAĞIZ- BLOOMBERG HT
FED/KAPLAN: BU YIL ABD'NİN %2,5-2,75 BÜYÜMESİNİ ÖNGÖRÜYORUM- BLOOMBERG HT
ESM/JANSE : YUNANİSTAN, KURTARMA PROGRAMI BİTTİKTEN SONRA DA REFOMLARI SÜRDÜRMELİ
ESM/JANSE : YUNANİSTAN, KURTARMA PROGRAMI SONA ERSE DAHİ REFORMLARA DEVAM ETMELİ
Facebookta Paylaş