TCMB Beklenti Anketi: 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %11,23 oldu(Tera Yatırım )

TCMB Beklenti Anketi: 2021 yılsonu enflasyon beklentisi %11,23 oldu…

TCMB Şubat Beklenti Anketi’nde piyasa katılımcılarının cari yılsonu enflasyon beklentisi %11,23 olmuştur. Kısa dönemli enflasyon beklentilerine baktığımızda; Şubat ayı enflasyonu %0,78, Mart ayı enflasyonu %0,86 ve Nisan ayı enflasyonu ise %1,08 beklenmektedir. Enflasyon söz konusu aylarda beklentilere paralel bir şekilde artarsa Şubat, Mart ve Nisan aylarında yıllık enflasyon da sırasıyla %15,46, %15,80 ve %16,05 olarak gerçekleşecektir.

Enflasyonda yukarı yönlü sapma olasılığı, son gerçekleşmeler ve geçmişten gelen enflasyonist etkiler çerçevesinde artmıştır. Yüksek artış gösteren ÜFE, TÜFE’ye gecikmeli geçiş etkisi üzerinden fiyatlar üzerindeki maliyet etkisinin devam edeceğini göstermektedir. Bu maliyet etkileri, hem geçmiş kur artışlarının hem de bundan da bağımsız olarak enerji ve emtia fiyatlarındaki artıştan ileri gelmektedir. Enflasyonun yılın ilk bölümünde belli bir süre %15 patikası üzerine oturmasını ve Nisan ayında tepe noktasını görmesini bekleriz. Yılın ikinci yarısında lehte işleyecek baz etkisi, azalacak döviz kuru baskısı ve iyileşen mevsimsel koşullar enflasyonda gerilemeyi desteklese de, kronik kırılganlık faktörlerinin enflasyondaki geri çekilmeyi sınırlaması konusunda çekincemiz mevcuttur. Merkez Bankası’nın %9,4’lük 2021 ara dönem enflasyon tahminine ilişkin riskleri yukarı yönlü olarak görürüz.

12 ve 24 ay sonrasına ilişkin ortalama enflasyon tahminlerine göre, enflasyonun sırasıyla %10,36 ve %9,03 seviyelerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. 12 ve 24 ay sonrasına ilişkin enflasyon beklentilerinin ortalaması böylece %9,70 olmuştur.

 
Yıllık TÜFE beklentilerindeki gelişmeler… Kaynak: TCMB, Bloomberg

Ay sonuna ilişkin AOFM beklentileri TCMB’nin 1 haftalık repo oranını tek fonlama aracı olarak belirlemesi ve 18 Şubat PPK’sından medyan tahmin olarak faiz artışı beklenmemesi neticesinde %17 olmuştur. Repo ve Ters Repo Pazarı’nda oluşan faiz oranı beklentileri ay sonu için %17,09’dan %17,04’e gerilemiştir. 5 yıllık DİBS faiz oranı beklentilerinde 12 ay sonrası için %12,59’dan %12,37’ye doğru bir değişim görülürken, 10 yıllık DİBS faizlerinin ise 12 ay sonra %12,05 seviyesinde olması beklenmektedir. Önceki tahmin döneminde bu beklenti %12,30 düzeyindeydi. Piyasa, Merkez Bankası’nın da politika faizi olan 1 haftalık repo faiz oranını ise cari ay ve 3, 6, 12, 24 ay sonrası beklentileri sırasıyla %17, 17, 16,23, 13,47 ve 10,80 olarak öngörmektedir.

Merkez Bankası, gerek Enflasyon Raporu’nda, gerekse de sonraki açıklamalarında dezenflasyonu destekleyici sıkı para politikalarının uzun süreli olarak devam ettirileceğini, yakın dönemde faiz indiriminin gündemde olmayacağını ve enflasyondan sapma halinde ilave sıkılaşma yapılabileceğini belirtti. Ortodoks para politikası uygulaması devam ettirilmekte ve kalıcılığı tesis edilme aşamasındadır. Bunun yanında, orta vadeli enflasyon hedefi %5 ile uyumlu olarak, politikaların yeterince sıkı kalmaya devam edeceği referansı verilmektedir. Bu da, faizin her zaman enflasyonun belli bir miktar üzerinde olacağını göstermektedir. Merkez Bankası’nın; enflasyon patikasının %15 üzerine oturacak olması, kurun erken dönemde durağanlaşması, de-dolarizasyon sürecinin hızlanmasının istenmesi ve dönemsel girişler dışında süreklilik arz eden yabancı girişi görülmemesi gibi nedenlerle bir faiz artışı daha yapmasını bekliyoruz.

Önümüzdeki haftaki PPK'da %17 olan politika faizinin 100 baz puan artırılarak %18’e çıkarılmasını bekleriz.

Büyüme beklentilerinde iyileşme görüyoruz. Bir önceki anket döneminde %3,9 büyüme şeklinde olan 2021 GSYH beklentisinin %4,1 büyüme şeklinde değişim gösterdiği görülmektedir. 2022 öngörüsü ise Şubat anket döneminde %4,3 büyüme şeklinde oluştu. Ekonomik aktivitenin, açıklanmış olan imalat öncü göstergeleriyle 2021’e beklenenden iyi bir giriş yaptığını görmekle beraber, hizmet sektöründe kapanmaların etkisiyle daralma gözlemlenmektedir. 1Ç21 dönemini sıkılaştırıcı politikalar ve koronavirüs etkisiyle zorlu görmekle beraber, aşılama ile normalleşmeye yılın sonraki bölümlerinde geçilebileceği beklentileriyle yılın sonraki dönemlerinde büyüme görünümünün iyileşebileceğini düşünüyoruz.

Döviz kuru beklentileri 2021 yılsonu için 7,79 olmuştur. 12 ay sonrasına ilişkin kur beklentilerinin ise 7,94 olduğunu görüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MERKEZ BANKASI:UYGUN PARA POLİTİKASI EKONOMİYİ 2021 BOYUNCA DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI: TÜKETİCİ ENFLASYONU GÖSTERGELERİ SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT HAREKETLERİNİN % 4'E YAKIN OLDUĞUNU GÖSTERİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: UYGUN PARA POLİKASI 2021 BOYUNCA EKONOMİYİ DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK
RUSYA MERKEZ BANKASI: PARA POLİTİKASI KOŞULLARI UYGUN KALMAYA DEVAM EDİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: EKONOMİK BÜYÜMENİN TOPARLANMASI 2021'DE % 3-4 ARALIĞINDA BEKLENİYOR
RUSYA MERKEZ BANKASI: BİR ÖNCEKİ AY ARTMASINDAN SONRA İŞLETMELERİN ENFLASYON BEKLENTİLERİ SOMUT BAĞLAMDA DEĞİŞMEDİ
RUSYA MERKEZ BANKASI: RUSYA EKOINOMİSİNİN BU YIL %3-4 ARALIĞINDA TOPARLANMASI BEKLENİYOR
BAKAN VARANK: PANDEMİ YILININ SON AYINDA DA SANAYİ ÜRETİMİMİZ YILLIK %9, AYLIK İSE %1,3 ARTIŞLA PİYASA BEKLENTİLERİNİN ÜZERİNDE ARTIŞINI SÜRDÜRDÜ
BAKAN VARANK: ARALIK AYINDA G20 ÜLKELERİ ARASINDA SANAYİ ÜRETİMİNİ EN ÇOK ARTTIRAN ÜLKE OLDUK
RUSYA MERKEZ BANKASI: ANALİSTLERİN BU YIL İÇİN VE ORTA VADEDE ENFLASYON BEKLENTİLERİ %4'E YAKIN ÇAPALANDI
BAKAN VARANK: YILIN SON ÇEYREĞİNDE SANAYİ ÜRETİMİNDE GÖZLENEN GÜÇLÜ ARTIŞ, TÜRKİYE'NİN 2020'Yİ POZİTİF BÜYÜME İLE KAPATACAK BİRKAÇ ÜLKEDEN BİRİ OLACAĞINI TEYİT ETTİ
BAKAN VARANK: EKONOMİ VE HUKUK ALANINDAKİ REFORM İRADEMİZ VE SANAYİCİMİZİN GAYRETİ İLE KALİTELİ VE İSTİKRARLI BÜYÜME HEDEFİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ YÜZDE 0.02 ARTIŞLA 51544,30 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş