TCMB, Art arda dördüncü indirimin ardından gevşemeyi bitirme yönlendirmesi (Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/161220211224

TCMB: Art arda dördüncü indirimin ardından gevşemeyi bitirme yönlendirmesi…

Merkez Bankası, medyan tahminlere paralel olarak faiz oranını 100 bps daha indirdi ve art arda dördüncü indirimini gerçekleştirerek politika oranını %14 seviyesine çekmiş oldu. Bu hareket ile beraber politika faizini, hali hazırda enflasyonun 7,3 puan altına göndermesi anlamında Ortodoks olmayan bir yaklaşım benimsemesinin yanında, bizim ortaya koyduğumuz politika beklentileri şu anda tamamen Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu yeni ekonomi perspektifine dayalı bir şekilde oluşmaktadır. Bu nedenle, politikanın gevşeme eğiliminin sürmesi kapsamında Merkez Bankası faiz indirmeye devam ederken, ilerleyen dönem politika değerlendirmesine yönelik olarak metnin içinde önemli ayrıntılar bulunmaktadır.

Şöyle ki; Merkez Bankası’nın politika açıklamasında faiz indirimi döngüsünün tamamlanmasına dair olan ifade dikkat çekiyor. Hatırlayacak olursak; Merkez Bankası’nın önceki PPK metinlerinde sınırlı alan vurgusu yapılmakla beraber, Başkan Sn. Şahap Kavcıoğlu bu sınırlı alanın önemli ölçüde değerlendirildiğini belirtmişti. Banka’nın açıklamasından en çok öne çıkan madde;

• Kurul, arz yönlü faktörlerin ve para politikasının kontrolü dışındaki diğer faktörlerin fiyat artışları üzerindeki geçici etkilerinin ima ettiği sınırlı alanın kullanımının tamamlanmasına karar verdi.

 
Lira değer kaybı ve enflasyon karşılaştırması... Kaynak: Bloomberg, TÜİK

Bu aşamada Merkez Bankası’nın gevşeme döngüsünün sona ermesi noktasında yönlendirmesi bulunsa da, mevcut politika zemininin sürdürülmesi yönünde zorlayıcı olan faktörlere bir cevap verme eşiğinde bulunmadığını düşünürüz. Son lira değer kayıplarından sonra tüketici fiyatlarındaki geçiş etkisi hızlanmış ve bu durum enflasyonun önümüzdeki aylarda fazla hızlanacağını göstermektedir. Büyüme odaklı yeni ekonomi perspektifini desteklemeye yönelik alışılmışın dışındaki politika uygulamasını, enflasyonun zorlayıcı faktörlerini ağırlıklandırabileceği için, bazı riskler barındırdığını belirtmek isteriz. Çünkü, yeni ekonomi perspektifinde ve Sn. Erdoğan’ın savunduğu ekonomi doktrininde yüksek faizler ideal bir noktada tutulmuyor, üreticilerin ödedikleri faiz maliyetini tüketiciye yansıtmaları üzerinden enflasyon yarattığı düşünülüyor. Bu nedenle, yüksek borçlanma maliyetlerinin oluşturduğu sıcak para akımları değil, ihracat ve direkt yabancı yatırımla çekilecek döviz girişinin amaçlandığı anlaşılmaktadır.

Yeni ekonomik modelde, yüksek faiz oranlarının çektiği sıcak para akışı ile sağlanacak güçlü lira olgusunun sürdürülebilir ideal bir modele işaret etmediği ve dışa bağımlılık noktasında ekonomiyi spekülatif ataklara karşı hassas duruma getirdiği vurgulanıyor. Bu modele göre; daha ucuz borçlanma, üretimi artıracak ve enflasyon sonunda istikrara kavuşurken istihdam yaratacaktır. Hazine ve Maliye Bakanı Sn. Nureddin Nebati bu hafta Türkiye'nin faiz oranlarını yükseltmemeye kararlı olduğunu söylemişti. Bu noktada da Türk menkul kıymetlerine olan portföy girişlerinin etkisi kısa ve geçici görülmekle beraber, fiyat istikrarına yardımcı olmayacağı savulunuyor. Bunun karşısına konulan modelde ise; cari fazla veren bir ekonomiye geçişte istikrarlı döviz ve yatırım girişiyle fiyat istikrarının doğal şekilde oluşacağı gösterilmekte. Bu transformasyon, amaçlaması açısından ekonominin gelecek inşası açısından son derece olumlu olmakla birlikte, bu geçişin kısa dönemde zayıf tutulan lira ve düşük faizlerden ziyade kurgusal altyapısının oluşturulmasıyla hedefe doğru ilerleyeceğini belirtmek isteriz. Bu kapsamda, yeni ekonomik modele yönelik yol haritası ve planlamanın önemli olduğunu değerlendiriyoruz.

 
TCMB AOFM ve TÜFE karşılaştırması, negatif reel faiz pozisyonu… Kaynak: Bloomberg, TCMB, TÜİK

Şimdi bu noktada; hükümetin mevcut savunduğu ekonomi doktrini çerçevesinde daha yüksek faiz oranlarını talep etmediği anlaşılıyor. Son dönemde de, ekonomide büyümeyi yüksek tutmak için düşük borçlanma maliyetleri çağrıları arttı. Kur hareketlerinin ve bunun enflasyona dönüşümü döngüselliğinde hatırlayacak olursak, Sn. Kavcıoğlu’nun seleflerinin hızlı politika dönüşümüyle faizleri yükseltmiş olduğunu hatırlarız. Bu sefer, politikalarda olası bir U dönüşü için barın yüksek tutulduğunu gözlemliyoruz. Tüketici enflasyonu, Kasım itibariyle %21,3 seviyesine yükselmiş durumda ve son kur artışlarının dönemsel fiyat artışlarına hızlı yansımasıyla önümüzdeki birkaç ayda çok daha yüksek oranlara çıkacak görünüyor. Bunun düşük faiz konseptinde, sürekli değer kaybeden bir lira üzerinden sarmal yaratma riski üzerinde duruyoruz.

Son faiz indirimleri, tüketici enflasyonu tırmanırken, reel getirileri negatif bölgede daha da derinleştirdi. Merkez bankasının Aralık ayı piyasa katılımcıları anketine göre, önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentileri %15,61'den %21,39'a yükseldi. Enflasyon beklentileri aydan aya bozulmasını devam ettirmektedir.

Merkez bankasının 2022 yılına ilişkin para ve döviz kuru politikası çerçevesini yılsonundan önce yayınlaması bekleniyor. Aralık ayı enflasyon verileri ise 3 Ocak'ta yayınlayacak. Merkez Bankası’nın, faiz indirimi döngüsünün tamamlandığına dair değerlendirmesine karşılık, net bir politika çerçevesinin ortaya konmadığını gözlemliyoruz. Bizim çıkarımımız, 1Ç22 döneminde güncel enflasyonist ve finansal koşullara ilişkin durumun değerlendirilerek bir planlama yapılacağı yönündedir. Bununla beraber, mevcut rotanın şu anda bir sıkılaşma eğilimi içermediğini söyleyebiliriz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 15,2118 Satış: 15,2392 Euro Alış: 17,1957 Satış: 17,2267
İNGİLTERE BAŞBAKANI JOHNSON'UN SÖZCÜSÜ: HÜKÜMETİMİZ, OMICRON VAKALARININ BÜYÜMESİNİ YAVAŞLATMADA DAHA SIKI SINIR ÖNLEMLERİNİN ETKİLİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYOR
VİOP'DA BIST 30 ENDEKS VADELERARASI STRATEJİ EMİRLERİNİN ÜST FİYAT LİMİTİ HESAPLAMASINDA KULLANILAN K DEĞERİ BUGÜN İÇİN 13'E, DOLARTL VADELERARASI STRATEJİ EMİRLERİNİN ÜST FİYAT LİMİT HESAPLAMASINDA KULLANILAN K DEĞERİ BUGÜN İÇİN 0,10'A ÇIKARILDI
TÜRK-İŞ/NAZMİ IRGAT: ASGARİ ÜCRETTE KAMUOYUNUN BEKLENTİSİ YAKALANDI- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş