TL'de yaşanan değer kaybına karşı gün içinde TCMB bir takım önlemler aldı. Yalnız TCMB'nin almış olduğu kararların önceki kararlarına göre bir farklılığı bulunmuyor. TL likiditesini kısarak ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yukarı çekme çabaları devam etmekte. Sene başında %8.28 olan AOFM 8 Mart itibari ile %10.61 düzeyinde bulunuyor. TCMB'nin bugünkü adımları ile sadece vidaları biraz daha sıktığını söyleyelim ve bankanın yapmış olduğu açıklamaları hatırlatalım:
" Gecelik repo fonlaması yarı yarıya düşürüldü ve 6 milyar lira fonlama yapılacağı açıklandı. Bankanın içinde bulunduğumuz haftanın ilk üç işlem gününde 12 milyar lira fonlama yaptığını hatırlatalım. Tabii bu karar bankaları faiz oranı daha yüksek olan geç likidite penceresine ( %11 ) yönlendirmek amacını taşıyor. Kararın ardından TL'de hafif bir değerlenme görülse de ABD dolarında oluşan güçlenmeye direnemediğini görüyoruz.
" Bir hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde tutar 1 milyar dolar olarak belirlendi. TL faizi ise 511 oranında sabit tutuldu.
Bu kararların TL lehine anlık etkinin ötesine geçemediğini gördük. Böylelikle gün içerisinde 3.77 seviyelerinin üzerinin test eden yüksleiş denemelerini izledik. Peki, TL tarafında fiyatlanan olgu ne diye soracak olursak karşımıza şüphesiz FED'in önümüzdeki hafta ( 14-15 Mart ) gerçekleştireceği FOMC toplantısı çıkıyor. Bilindiği üzere dün özel sektör tarım dışı istihdam ( ADP ) verisi beklentilerin çok üzerinde açıklanması Mart ayı olasılığını %100 oranına yükseltti. Bu sayede dolar endeksi ( DXY ) 102.00 seviyesinin üzerine yerleşti. Dikkat çeken bir diğer fiyatlama ise ABD tahvil getirilerinde yaşanıyor. 10 yıllık tahvilin getiri %2.58 seviyesinin üzerini test ederken FED'in faiz artırımına daha hassas olan 2 yıllıklar ise %1.38 seviyelerine yaklaştı. ABD tahvillerinin satış yemesi GOÜ para birimlerini de negatif yönde etkiliyor. Özellikle ABD 2 yıllık tahvilin getiri ise USD/TRY arasında ki korelasyona dikkat çekmek istiyoruzz. 2 yıllıkların faizi 1.35 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlaması ile 1.38 seviyesinin aşılabileceğini 1.41 seviyense kadar yükselişin devamı sağlayabilir. Bu durum TL tarafında negatif fiyatlamanın şiddetlenmesini sağlayabilir. Her ne kadar Mart ayında faiz artırımına piyasalar kesin gözüyle baksa da önümüzdeki en büyük engel Cuma açıklanan ABD istihdam verileri olacak. TDI datası ve özellikle de ücretler tarafında pozitif performans GOÜ para birimlerinde satış baskısının ivme kazanmasını sağlayabilir. ADP verisi ile 190 bin olan piyasa beklentilerinin 200 bine revize edildiğini hatırlatalım.
USD/TRY paritesini kısa vadede teknik olarak incelediğimizde;
3.7600 üzerinde kalıcılığın yükselişin devamı adına önemli görmekteyiz. Gün içerisinde bu seviyelerin üzeri test edilse de kalıcılık sağlanamadı. Gerilemenin devamı adına 3.7360 desteğini takip etmekteyiz. Bu seviyenin aşağı yönde geçilmesi durumunda 3.7200 ve 3.7000 desteklerine doğru yeni bir gevşeme fiyatlamasını oluşturabilir. YYalnız raporumuzun başında da belirttiğimiz gibi özellikle küresel konjonktürün bu fiyatlamaya uygun olması gerekiyor. Şimdilik FED'e yönelik beklentiler çok güçlüyken ve bu paralelde DXY ve ABD tahvil getirileri yukarı yönde hareketlenmişken TL'de ki değerlenmelerin kısa vadeli olması biraz daha yüksek olasılık. Bu noktada 3.7600 direnci ile birlikte 3.7900 - 3.8050 bölgesi yükseliş hareketinin görülmesi adına önemli seviyeler olacaktır. Özellikle 3.8050 üzeri fiyatlamalarda 3.8400 seviyesine doğru yeni atakların oluşma ihtimali kuvvetlenecektir.
Meksa Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
meksa.com.tr
***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığıı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.