Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; Ham petrol fiyatları son dönemde hem ABD’de stokların azalması ham de Suudi Arabistan’ın üretimi kısmasından destek buldu. Piyasalarda ekim ayında da kesintilerin devam etmesi ve arzın sıkı kalması beklentisi var. Geçtiğimiz hafta yüzde 4’ten fazla artış gösteren petrol fiyatlarının yükselişini sürdüreceği tahmin ediliyor. Bu da üretim maliyetlerindeki artış, petrole alternatif arayışı ve enflasyona karşı koruma aracı olarak diğer emtialarda fiyat artışlarının kapıda olduğu anlamına geliyor.
Petrol fiyatlarındaki değişimler birçok kanaldan diğer ürünlerin fiyatlarını da etkileyebiliyor. Öncelikle petrol fiyatlarındaki artış, genellikle diğer enerji ürünlerine de yansıyor. Bunlar arasında doğalgaz, kömür var.
Şeker, pamuk ve mısır yüksek petrolle doğru orantılı
Ayrıca petrol, tarım emtialarının fiyatlarını da etkiliyor. Çünkü petrol, tarım makinelerinin ve gübrelerin üretiminde kullanılan enerji kaynaklarından biri. Bu nedenle petrol fiyatlarındaki artış, tarım ürünlerinin maliyetini artırır ve sonuç olarak tarım ürünlerinin fiyatlarını da etkiler.
Tarım tarafında özellikle mısır ve şeker petrol fiyatındaki artışa yükselişle tepki veren ürünler. Ham petrol fiyatlarındaki artış etanol gibi alternatif yakıt fiyatlarına olan talebi artırıyor. Ham petrol fiyatları arttığında daha fazla şeker etanol üretimine gittiğinden şeker fiyatlarında artış yaşanıyor.
Mısır da hem biyoyakıt üretiminde kullanıldığından hem de üretiminde gübre gibi enerji yoğun bir hammadde gerektirdiğinden petrol fiyatlarındaki artışa genellikle yükselişle yanıt veriyor. Benzer tepkiler yine biyoyakıt için kullanılan soya fasulyesinde de beklenebilir.
https://www.ekonomim.com/emtia/emtia-piyasalarinda-petrol-sizintisi-haberi-706847