PAMUK GÜNLÜK GRAFİK
Pamuk fiyatları geçtiğimiz haftayı ABD’de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi sonrası sınırlı oranda alıcı kapatmıştı. Tarımsal emtia fiyatlarında oluşan El Nino baskısı etkisini sürdürüyor. Pamuk kuşağı olarak adlandırılan bölgede henüz El Nino etkisi yoğun olarak hissedilmese de gelecek aylarda El Nino pamuk kuşağını da etkileyebilir. Aylık açıklanan WASDE raporuna göre, küresel pamuk ticareti tahmin edilenden hızlı şekilde iyileşmeye devam ediyor. Son zamanlarda olumlu yağışlar nedeniyle Güneybatı'daki terk edilen arazinin tahmini azaltıldı ve üretim 1,0 milyon balya artarak 16,5 milyon balyaya yükseldi. İhracat ise 500.000 balya artarak 14,0 milyon balya oldu. Çin kaynaklı üretimde meydana gelen 500.000 balyalık daralmayı ABD ve Pakistan’dan hızlanan üretim dengelemiş görünüyor. Gün içerisinde, Fed faiz kararı ve Powell’ın açıklamaları sonrası emtia piyasalarında da volatilite gözlemlenebilir.
Teknik Analiz: Pamuk CFD’si güçlü direnç bölgesi olarak gördüğümüz 87,5 seviyesini aşılamamasıyla birlikte başlayan satış baskısı sonrası 100 günlük ortalaması olan 82,8 seviyesine kadar geri çekildi. Pamuk CFD’sinde 100 günlük ortalaması takip ediliyor olacak. Geri çekilmeye karşın momentumun güçlü kalmaya devam ettiği Pamuk CFD’si, 100 günlük ortalamasının üzerinde tutunabilirse ilk aşamada tekrardan 85,0 seviyesine doğru yükseliş denemeleri görülebilir. Buna karşın satıcıların güçlü kalmasıyla birlikte oluşabilecek geri çekilmelerde ise yükselen desteği olan 80,8 seviyesi ana destek bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 83,50 / 85,00 / 87,50
Destekler: 80,80 / 80,00 / 78,50
PAMUK_CFD kontrat değişim tarihi: 22.06.2023
MISIR GÜNLÜK GRAFİK
Mısır fiyatları geçtiğimiz hafta içerisinde yükselmeye devam etti. Son yayımlanan wasde raporuna göre ABD’de mısır alanına yönelik tahminlerde pek bir değişim gözükmedi. ABD’de ve Arjantin’de kuraklığın beraberinde getirdiği sorunlarla beraber tedarik zincirine dair duyulan endişelerin artması mısır fiyatlarında yükselişe yol açtı. Okyanusun öbür tarafında ise Rusya ve Ukrayna arasındaki tahıl koridoru anlaşmasının yürütülmesinin gün geçtikçe zorlaştığına dair haberlerin piyasada dolaşması fiyatlardaki yükselişi perçinledi. Konuya yakın kaynaklara göre Arjantin’in ana tahıl limanı son 22 yıldaki en az mısır taşımasına konukluk etti. Piyasanın bir diğer beklediği şey ise Fed toplantısı olarak bulunuyor. Fed toplantısından faizin sabit bırakılması halinde dolar endeksinde geri çekilmeler gözükmesi durumunda mısır fiyatlarında yukarı yönlü hareketler izlenebilir.
Teknik Analiz: Mısır fiyatları dipten yaşanan toparlanma ile birlikte 624 seviyesini aşmakta zorlanmıştır. 22 günlük ortalamasının üzerine yükselen mısır fiyatlarında 50 günlük ortalama olan 610 seviyesi güçlü direnç konumunda olmaya devam ediyor . Bu seviye yukarı yönde kırıldığı takdirde tekrardan güçlü direnç konumunda olan 624 seviyesini aşmayı deneyebilir. Bu seviye aşıldığı takdirde bir diğer güçlü direnç konumunda olan 635 seviyesine doğru yükseliş hızı artabilir . Buna karşın 50 günlük hareketli ortalamasından satışlar derinleşirse 581 seviyesine doğru güç kaybı yaşanabilir.
Destekler: 590/ 581/561
Dirençler: 610/ 624 / 635
MISIR_CFD kontrat değişim tarihi: 22.06.2023
14.06.2023
BUĞDAY GÜNLÜK GRAFİK
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın Karadeniz tahıl anlaşmasından çekilmeyi düşündüğünü ve Moskova'nın anlaşmanın ihracatın kendi kısımların uygulanması konusunda aldatıldığını söyledi. AB tarafı ise Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na bağlı kalması gerektiğini, anlaşmadan çekilmesi halinde tahıl sevkiyatlarındaki kesintilerin "tek sorumlusu" olacağını bildirdi. Mayıs ayı için açıklanan FAO Gıda Fiyat Endeksi, buğday fiyatlarında uluslararası fiyatlarda önemli düşüşler yaşandı. Yayımlanan raporda FAO'nun dünya buğday stok tahmini 308.5 milyon ton (önceki tahmin: 309.7 milyon ton), buğday üretim tahmini 776.7 milyon ton (önceki tahmin: 800.4 milyon ton) olarak gerçekleşti. Bu gelişmelerle birlikte buğday fiyatları haftalık olarak düşüş kaydetti.
Teknik Analiz: Güçlü destek seviyesi olarak çalışan 600 seviyesinden bulduğu destekle düşen direncini kıran Buğday CFD’si, 50 günlük ortalaması olan 644,8 seviyesinin üzerini test etse de kalıcı olamadı. Buğday CFD’sinde 50 günlük ortalamasının aşılamamasıyla birlikte oluşabilecek satış baskısında 615 ve 600 seviyeleri güçlü destek seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Buna karşın risk iştahının artmasıyla birlikte 50 günlük ortalamasının üzerinde oluşabilecek fiyatlamalarda ise 660 seviyesi ana direnç bölgemiz olarak karşımıza çıkıyor.
Dirençler: 640,0 / 650,0 / 660,0
Destekler: 615,0 / 600,0 / 590,0
BUĞDAY_CFD kontrat değişim tarihi: 22.06.2023
14.06.2023
İntegral Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.integralmenkul.com.tr
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.