Tab Gıda, 2024 yılı için enflasyon muhasebesinin etkisi hariç tutulduğunda, %21 marjla 6,4 milyar TL FAVÖK ve %80 büyüme ile 30 milyar TL ciro öngörüyor

Kamuoyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayınlanan şirket açıklaması aşağıda bulunuyor:

2Ç 2024'te öne çıkan önemli noktalar (Tüm finansal veriler aksi belirtilmedikçe TMS 29'a göre düzenlenmiştir)

2Ç 2024'te gelirler bir önceki yıla göre %3,6 artarak 7,5 milyar TL'ye ulaşmıştır. (TMS 29 uygulanmadığında net satışlar yıllık %78 artışla 7,3 milyar TL'ye ulaşmıştır).

Brüt kar 2Ç 2023'te 1,6 milyar TL iken 2Ç 2024'te 1,5 milyar TL olarak gerçekleşmiştir. (TMS 29 uygulanmadığında brüt kâr yıllık %63 artışla 1,7 milyar TL'ye ulaşmıştır).

Düzeltilmiş FAVÖK, 2Ç 2024'te yıllık bazda yatay seyrederek 1,8 milyar TL olarak kaydedilmiştir. (TMS 29 uygulanmadığında, düzeltilmiş FAVÖK yıllık %68 artışla 1,7 milyar TL'ye ulaşmıştır).

Sistem geneli satışlar (TMS 29 uygulanmadan) yıllık %76 artışla 10,8 milyar TL'ye ulaştı.

Sistem geneli eşlenik restoran2 satışları (TMS 29 uygulanmadan) yıllık bazda %66 artmıştır.
Eş CEO'lar Özgür Çetinkaya, Gökhan Asok ve Sinan Ünal'ın Değerlendirmeleri
2024'ün ikinci çeyreğinde, zorlu makroekonomik ortama rağmen güçlü bir büyüme elde ederek yıla yaptığımız güçlü başlangıcı geliştirmeye devam ettik. Sıklıkla bahsettiğimiz üzere, odak noktamız ve önceliğimiz hissedarlarımız için kârlılık ve değer yaratmaya devam etmektir. Bunun sonucunda da sektördeki lider konumumuzu koruyarak sağlıklı ve sürdürülebilir büyümemize devam ediyoruz. Hem kendi restoranlarımızı hem de franchise’lar tarafından işletilen restoranları içeren sistem genelindeki satışlarımız, bir önceki yıla göre %76'lık bir artışla 10,8 milyar TL'ye ulaştı. Sürdürülebilir büyümeye devam ettiğimiz bu çeyrekte gelirlerimiz de benzer bir eğilim göstererek enflasyondan arındırılmamış bazda bir önceki yıla göre %78 artış gösterdi.
TMS 29'a göre hazırlanmış mali tablolarımızda gelirlerimiz yıllık %4 reel büyüme ile 7,5 milyar TL'ye ulaştı. FAVÖK'te %0,7'lik görece düşük bir düşüş yaşamamıza rağmen, genel performansımız güçlü kalmaya devam etti. Bu sonuç, kârlılığımızı korumaya yönelik stratejik hedeflerimiz ile paralel ve beklentilerimiz dahilinde gerçekleşti.
Operasyonel olarak, müşteri bağlılığının artması ile beraber fiş sayımız yıllık %5,3 artışla 57,1 milyon adete yükseldi. Paket servis hizmetlerini geliştirmeye odaklanmamız, eve teslimat siparişlerinde %17'lik bir artış sağlayarak bu çeyrekte 13,1 milyon adet fişe ulaşmamızı sağladı. Paket serviste süregelen bu büyüme, değişen tüketici tercihlerine uyum sağlama stratejimizle paralel olarak online sipariş alanındaki liderliğimizi pekiştirdi.
Büyüme stratejimize bağlı olarak, 2Ç 2024'te 61 yeni restoran açarak toplam restoran sayımızı 1.710'a çıkardık. Bu büyüme, yeni restoran açılışlarının sistem genelindeki satışlarımıza önemli ölçüde katkıda bulunmasıyla pazar payı büyümemizin temel itici gücü oldu. Eşlenik restoran satışlarımız bir önceki yıla göre TMS 29 düzeltmeleri öncesi %65 artarak güçlü bir performans gösterdi. Ortalama fiş büyüklüğü ise %66 oranında artış gösterdi. Ayrıca, yeni restoran açılışları sistem genelindeki satışlarımıza katkıda bulunarak, toplam fiş sayımızın çeyrek bazında %5,3'lük artış göstermesini sağladı.
Teknoloji kullanımımız operasyonel başarımızda önemli bir rol oynamaktadır. İkinci çeyrek sonu itibarıyla, restoranımıza 925 self-servis sipariş ekranları kurduk. Ayrıca, müşteri etkileşimini artırmak ve operasyonel verimliliği optimize etmek amacıyla masaya teslimat yapan servis robotlarını pilot olarak test ediyoruz. Bu yenilikler, müşteri deneyimini iyileştirirken, operasyonlarımızı daha da verimli hale getirmemize yardımcı oluyor. Geleneksel menü panolarının yerini alan ve müşterilerimizin doğrudan sipariş verip belirlenen noktalardan teslim alabildiği self-servis ekranlar üzerinden sipariş sistemimizi daha da modernleştiriyoruz. Smartbox dolaplarımız bu dönemde test etmeye başladığımız bir başka yeniliktir. Bu dolaplar sayesinde müşterilerimiz gel-al siparişlerini, aynı şekilde kuryelerimiz de müşterilerimizin paket servis siparişlerini doğrudan teslim alabiliyor.
İleriye baktığımızda, operasyonel verimliliği optimize ederek kârlılığımızı sürdürmeye odaklanıyoruz. Değişen pazar koşullarına ve tüketici tercihlerine adapte olarak, sürdürülebilir büyüme stratejimiz dahilinde çoklu marka portföyümüzden yararlanmaya devam edeceğiz.
Son olarak, “Ne Yediğini Bil” Internet sitemizin yeniden lansmanını çok yakın bir geçmişte tamamladık. Bu slogan ile ürünlerimizin hammadde ve hazırlanışları ile alakalı şeffaflık ve kaliteye olan bağlılığımızı vurgulayan iletişimimizi Ağustos ayından itibaren yoğunlaştırdık. Müşterilerimizin güvenini ve memnuniyetini pekiştirerek hem lezzetli hem de güvenli ürünler sunmaya devam ediyoruz.
Tüm paydaşlarımıza, franchise girişimcilerimize, çalışanlarımıza ve yatırımcılarımıza vizyonumuza verdikleri destek ve duydukları güven için en içten teşekkürlerimizi sunarız. Önümüzdeki zorlukları aşmak ve uzun vadeli hedeflerimize ulaşmak için tüm gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz.
2Y 2024 için Görünüm
2024 yılı için, fiyat tespit raporumuzdaki tahminlere göre, UMS 29 enflasyon muhasebesinin etkisi hariç tutulduğunda, %21 marjla 6,4 milyar TL FAVÖK ve %80 büyüme ile 30 milyar TL ciro öngörüyoruz. İkinci yarıya girerken, yavaşlayan ekonomi, azalan tüketici alım gücü ve başlangıçta öngörülenden kısmen daha yüksek bir pazar daralmasına rağmen kârlı büyüme ivmemizi sürdürmeye odaklanıyoruz.
Bununla birlikte, 3. çeyreğin başlarında gözlemlenen makroekonomik baskılar sene başında beklediğimizden daha belirgindi ve bu da potansiyel olarak ciromuz üzerinde sınırlı bir etkiye yol açabilir. Bu etkileri tam olarak değerlendirmek için 3. çeyreğin geri kalanını ve 4. çeyreğin başlangıcını yakından izlememiz gerekecek. Öte yandan, esnek iş modelimizin ve sektördeki güçlü konumumuzun, bu zorlukların etkisini en aza indirerek nispeten istikrarlı kalmamıza yardımcı olacağına inanıyoruz. Bu koşulların devam etmesi ve tedbirlerimizin istenen sonuçları vermemesi halinde, ciro tahminlerimizi yaklaşık %10 oranında revize etmeyi düşünmemiz gerekebilir. Buna rağmen, öngördüğümüz FAVÖK marjını sürdürme ve uzun vadeli, sürdürülebilir büyüme hedeflerimizi devam ettirebileceğimize inanıyoruz. Benzer şekilde, müşterilerimize erişimimizi sürekli olarak genişleterek ağımıza yaklaşık 200 yeni restoran eklemeyi planlıyoruz. Tarihsel olarak, liderliğimizi pekiştiren güçlü markalarımız, cazip değer tekliflerimiz ve sağlam teknolojik altyapımız sayesinde zorlu dönemlerde sürekli olarak pazardan daha iyi performans gösterdik. İçinde bulunduğumuz dönemde de benzer eğilimlerin devam etmesini bekliyoruz.

SPK'nın 28 Aralık 2023 tarih ve 81/1820 sayılı kararı uyarınca, KGK tarafından 23 Kasım 2023 tarihinde yayımlanan "Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlamaya İlişkin Uygulama Rehberi "ne göre Türkiye Muhasebe/Finansal Raporlama Standartları'na tabi olan ihraççılar ve sermaye piyasası kurumları 31 Aralık 2023 tarihinden sonra sona eren hesap dönemlerine ait yıllık finansal raporlarından başlamak üzere TMS 29 hükümlerini uygulayarak enflasyon muhasebesi uygulamasına geçeceklerdir.
31 Mart 2024 tarihi itibarıyla Türk Lirası'nın genel satın alma gücündeki değişimlere ilişkin olarak TMS 29 ("Yüksek Enflasyonlu Ekonomilerde Finansal Raporlama") uyarınca bir düzeltme yapılmıştır. TMS 29, yüksek enflasyonlu ekonomide tedavülde olan para birimi cinsinden hazırlanan finansal tabloların bu para biriminin bilanço tarihindeki satın alma gücüyle sunulmasını ve önceki dönemlerdeki tutarların da aynı şekilde yeniden düzenlenmesini öngörmektedir. Endeksleme işlemi, Türkiye İstatistik Kurumu ("TÜİK") tarafından yayımlanan Türkiye Tüketici Fiyatları Endeksi'nden elde edilen katsayı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Karşılaştırmalı finansal tabloların raporlama dönemi sonunda geçerli olan ölçü birimi ile sunulması için bir önceki raporlama dönemine ait ilgili rakamlar genel fiyat endeksi uygulanarak yeniden düzenlenmiştir. Önceki dönemler için açıklanan bilgiler de raporlama dönemi sonunda geçerli olan ölçüm birimiyle sunulur.
Bununla birlikte, 4 Eylül 2023 tarihinde hazırlanan ve 13 Ekim 2023 tarihinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yayımlanan Fiyat Tespit Raporu'na göre ve 25 Aralık 2023 tarihinde açıkladığımız 2024 yılı tahminlerimize göre performansımız hakkında fikir vermesi amacıyla finansallarımızdan bazı kalemler enflasyon düzeltmesi yapılmadan da bilgi amaçlı olarak sunulmuştur. Aşağıdaki analiz TMS 29'un uygulanmadığı ve bağımsız denetimden geçmemiş olan finansal tablolara dayanmaktadır.

2024 2. Çeyrek Finansal Sonuçlar:
Sistem geneli satışlarımız bir önceki yıla göre %76 artarak 10,8 milyar TL'ye ulaştı. Hasılatımız da bir önceki yıla göre %78 oranında artarak 7,3 milyar TL'ye ulaştı. Fiş sayısı bir önceki yıla göre %5,3 artarak 57,1 milyona ulaştı. Ek ürün satışına odaklanmamız, satış miksimizin ortalama fiş büyüklüğünün genellikle daha yüksek olduğu paket servise doğru kayması ve maliyet artışlarını ürün fiyatlarına yansıtma kabiliyetimizle beraber ortalama fiş büyüklüğünün artmasına katkıda bulundu ve güçlü ciro artışı elde etmemizi sağladı.
Brüt kâr bir önceki yıla göre %64 oranında artarak 1,7 milyar TL'ye ulaştı. Brüt kâr marjı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2,0 puan azalarak %23,0 olarak gerçekleşmiştir. Hatırlanacağı üzere, Temmuz 2023'te asgari ücrette bir artış yaşanmış ve yönetim olarak ücret artışından önce proaktif bir şekilde kısmen fiyat artışları yapmıştık, bu da 2Ç 2023 marjlarımızın olağan seyrinin üzerinde olmasına neden olmuştu. Sonuç olarak, 2Ç 2024'teki brüt kar marjı seviyesini sağlıklı ve tüm yıl beklentilerimizle uyumlu olarak değerlendiriyoruz.
TAB Gıda, yıllık bazda %68 büyüme ile 1,7 milyar TL Düzeltilmiş FAVÖK yaratmıştır. Buna bağlı olarak, Düzeltilmiş FAVÖK marjı geçen yılın aynı dönemine kıyasla 1,5 puanlık görece düşük bir oranda azalarak %22,8 olarak gerçekleşmiştir. Faaliyet giderlerimizin hasılata oranı, etkin maliyet yönetimi önlemleri sayesinde 2Ç 2024'te geçen yılın aynı dönemine kıyasla 0,3 puan daha düşük gerçekleşmiştir.

Vergi öncesi kârımız %185 artışla 1,5 milyar TL'ye ulaştı. Güçlü operasyonel performans ve 2Ç 2023'teki 226 milyon TL'lik net finansal gidere karşılık 2Ç 2024'te kaydedilen 293 milyon TL'lik net finansal gelir, şirketimizin vergi öncesi kârında güçlü bir iyileşme kaydetmesine yardımcı olmuştur.
Sonuç olarak TAB Gıda, 2Ç 2024'te bir önceki yıla göre %160 artışla 1,4 milyar TL net kar elde etmiştir. Şirketimiz 2Ç 2023'te sabit kıymet yeniden değerlemelerinin etkisiyle 23 milyon TL net vergi geliri elde etmişti. Buna karşılık 2Ç 2024'te 75 milyon TL net vergi gideri kaydedilmiştir.
Bilanço tarafında, toplam varlıklarımızı, 2023 yıl sonuna kıyasla ikinci çeyrek sonu itibarıyla reel olarak %10 oranında büyütmeyi başardık. Benzer şekilde Özkaynaklarımız da reel olarak %7 oranında büyüyerek gelecekteki büyümemiz ve kârlılığımız için sağlam bir temel oluşturmaktadır. 2Ç 2024 sonu itibarıyla toplam nakdimiz 5 milyar TL'ye ulaşırken, finansal borçlarımız sadece 47 milyon TL'dir. Satın alımlarımızın yerli üreticilerden olması ve bilançomuzda da yabancı para pozisyonu taşımıyor olmamız nedeniyle şirketimizin döviz kurundaki olası değişimlere karşı bir riski bulunmamaktadır.

https://www.kap.org.tr/tr/Bildirim/1328350



Facebookta Paylaş