T-Bank Haftalık Görünüm Bülteni

Küresel piyasalarda bu hafta jeopolitik gerginlikler ön plandaydı. ABD’nin Suriye’ye füze saldırısı ile başlayan süreç, Kuzey Kore’nin yaptığı füze denemeleri ve ABD’nin Kore yarımadası yakınlarına bir uçak gemisi göndermesi ve son olarak Afganistan’daki terörist unsurlara yönelik ABD’nin bombalama harekatı hafta boyunca piyasaları etkiledi ve borsalar geriledi. Rusya-ABD ve Kuzey Kore-ABD arasındaki tansiyon yükseldi. Rusya-ABD ilişkilerinde en azından taraflar diyalog yönünde çaba harcarken, Kuzey Kore her geçen gün gerilimi daha da fazla artırmakta. Sonuçta, düşen risk iştahı sonucu güvenli liman yatırımları arttı. Böylece Japon yeni dolara karşı sert bir biçimde değer kazandı ve altın fiyatı da hızla arttı. Bu arada ABD Başkanı’nın doların fazla güçlü olduğuna ve düşük faizi tercih ettiğine ilişkin sözleri de doları olumsuz etkiledi. Başkan Trump’ın Fed Başkanı Yellen’a bakışının ise yumuşadığı görülmekte. Trump’ın Çin ile başta düşünüldüğünden daha olumlu bir politika izlemesi de piyasaların dikkatini çekmekte. Öte yandan son gelen ABD tüketici enflasyonu ve perakende satış verileri beklentilerden daha düşüktü. Tüm bu gelişmelerle birlikte, risk iştahındaki genel düşüşe karşılık dolardaki zayıflamanın daha fazla hissedilmesi sonucu gelişmekte olan para birimlerinin dolara karşı güçlü seyrini devam ettirdiğini görmekteyiz. Rus rublesi, Hint rupisi ve 8 Kasım ABD başkanlık seçimlerinden sonra hızla değer kaybına uğramış Meksika pezosunun bile dolara karşı değer kazandığını görmekteyiz. Ancak, Güney Kore wonu Kuzey Kore krizi nedeniyle son haftalarda değer kaybına uğradı. Türk Lirası referandum belirsizliği, Güney Afrika randı ise ülkedeki siyasi riskler sonucu bu değer kazanımını devam ettiremediler. Bu arada, 8 Kasım’dan sonraki duruma bakıldığında gelişmekte olan para birimleri arasında Türk Lirası’nın halen dolara karşı en çok değer kaybeden para birimi olduğunu söylemeliyiz. Öte yandan, bugünden başlayan Paskalya tatili nedeniyle birçok ülke piyasası kapalı duurumda. Haftaya Çin’in büyüme oranları açıklanırken, Fransa’da 23 Nisan’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turu var. Ayrıca ABD Başkanı Trump’ın Suriye ve Kore konusundaki girişimleri ve ABD’deki ekonomik ve mali politikalarla ilgili görüş ve uygulamaları piyasalar tarafından izlenecek. Fed’in faiz artırımları konusunda ise yavaş yavaş bu yıl içinde tek faiz artırımı yapılabileceği beklentisi piyasalara egemen olmaya başlamış durumda.
. ABD doları, haftalık bazda euroya karşı fazla değişmezken, yene karşı değer kaybetti. Euro/dolar paritesi 1.0630; dolar/yen ise 108.65 civarında seyrediyor.
. Petrol fiyatları bu hafta hafif yükseldi. Vadeli Brent ham petrolünün varili 55.65 dolar, ABD hafif ham petrolünün varili 53
14 Nisan 2017
2
dolar civarında.
. Altın fiyatları jeopolitik gerginliklerin artması ile yükseldi. Altının onsu 1284 dolar civarında seyrediyor.
. Türkiye’de bu hafta sanayi üretimi ve cari açık verileri açıklandı.Buna göre Şubat ayı sanayi üretimi arındırılmamış verilerle %1.7 geriledi ve ilk çeyrekte ekonomik büyümenin hala zayıf olduğuna işaret etti. Ancak Mart ayında ilişkin öncü göstergeler daha olumlu ve ekonomik faaliyetlerin arttığını gösteriyor. Şubat ayı cari açığında da dış ticaret açığındaki yükselme ve hizmet gelirlerindeki düşük seyir dolayısıyla artış eğilimi devam etti. Şubat cari açığı 2.53 milyar dolar olurken, 12 aylık açık 33.7 milyar dolara yükseldi. Haftaya Mart ayı bütçe dengesi ve Ocak dönemi işsizlik oranları açıklanacak.
. Türkiye piyasaları bu hafta oldukça dalgalı bir seyir izledi. Küresel piyasalarda jeopolitik gerginliğin etkisiyle risk iştahının gerilemesine rağmen, gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolara karşı değer kazanmasıyla TL de haftanın büyük bölümünde dolara karşı güçlendi. Dolar/TL paritesi 3.66’ya kadar geriledi. Bunda referandum öncesi düzenlenen bazı anketlerde evet oylarının daha yüksek gözükmesi de etken oldu. Ancak daha sonra referandum sonucu hakkında net bir şey söylemenin zor olduğu düşüncesi piyasaalarda öne çıktı; ayrıca küresel piyasalarda dalgalanmanın artmasıyla birlikte dolar/TL tekrar 3.70’e doğru hareketlendi. İki yıllık tahvil faizlerinde de paralel bir hareket oldu. Yüzde 11.20’ya doğru gerileyen faizler tekrar yüzde 11.40’ın üstüne çıktı.
. Bu çerçevede, Pazar günü düzenlenecek olan anayasa değişikliği referandumu piyasalar açısından çok önemli. Piyasalardaki seyir referandum sonucuna göre değişebilecek. Genel olarak bakıldığında referandum sonucuna göre borsa, kur ve faizlerde yukarı veya aşağı yönlü kısa vadeli sert hareketler olabilir. Ancak sonuç ne olursa olsun bunun etkisinin kısa vadeli kalacağı ve ilk bir iki günlük hareketten sonra piyasaların tekrar Türkiye’nin ekonomik ve mali gerçeklerine odaklanacağını düşünmekteyiz. Yine sonuç ne olursa olsun en azından belirli bir süre için siyasi belirsizliğin geride bırakılması piyasalar açısından olumlu olacaktır.

Dr. M.Veyis Fertekligil
Baş Ekonomist
T-bank

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş