https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/280220221043
SWIFT Konusundaki Kritik Ayrıntılar
SWIFT yaptırımı ve kapsamı… ABD, Avrupa'daki müttefiklerin birkaç gün önce pek olası olmayan bir ceza uygulama fikrine sıcak bakmaları nedeniyle Ukrayna işgali üzerinden Rusya'nın SWIFT finansal mesajlaşma sisteminden atılmasına yönelik kararı, şimdilik taktiksel bir ölçekte aldı. Hedefli ve işlevsel ilerleme stratejisi kapsamında, özellikle Almanya gibi ülkelerin enerji tedariği ağına zarar vermemek adına halen belli Rus bankalarını kapsayan bir yaptırım çerçevesinde kalması dışında, bunun özellikle Rusya üzerinde topyekûn bir finansal yaptırım etkisini analiz etmekte fayda var.
SWIFT ve ekonomik ilişkiler… Yaptırımlara göre; Bir ABD finans kuruluşunun yetkilendirilen işlemlerde bulunabilmesi için (örneğin, enerji ile ilgili bir fon transferi), bu tür tüm fon transferlerinin, yaptırımı olmayan, ABD dışı bir finans kurumu aracılığıyla dolaylı olarak işlenmesi gerekir. Bu açıdan bakıldığında, üçüncü bir yaptırımı olmayan ülke seçeneği, işi ortada bir yerde bırakıyor. Rusya’nın yaptırımı olmayan bir ülke, mesela Çin, aracılığıyla fon transferi yapma imkanını değerlendirme şansı olabilir diye düşünebilirsiniz. Bu da Rusya’nın önemli bankalarıyla gerçekleştirilemeyen fon transferlerinin ya yaptırımsız bir banka aracılığıyla, ya da yaptırımsız bir müttefik ülke aracılığıyla gerçekleştirilmesine olanak tanır. Üçüncü bir ülke seçeneğinin şu açıdan tıkanmaya uğrama ihtimali var: ABD bu tip ülkelere de yaptırım uygulayabilir.
Almanya, Fransa ve İtalya da dahil olmak üzere AB ülkeleri, Batı ittifakı Rusya'ya yaptırım uygularsa bloğa ekonomilerini korumanın yollarını bulması için baskı yapıyor. Bazı üye ülkeler, enerji, hammadde ve bankalar gibi belirli sektörlere yaptırım uygulanmasının sonuçlarıyla ilgili endişelerini dile getirdiler. Bu nedenle aslında Rusya ile finansal ve ticari ilişkilerin tıkanmasında belli sıkıntılar ortaya çıkacak gibi görünüyor. Sistemdeki tıkanıklığı, Rus piyasalarına erişimi ve operasyonu olan Batı bankalarıyla aşmak da bir seçenek olarak değerlendirilebilir. SocGen, Rosbank PJSC birimi aracılığıyla Rusya'da faaliyet gösteriyor ve İtalya'nın UniCredit SpA ve Avusturya'nın Raiffeisen Bank International AG ile birlikte ülkedeki en büyük Avrupa bankaları arasında yapıyor. SocGen'in internet sitesine göre, Moskova merkezli Rosbank'ın 550 şubesi, 3,1 milyondan fazla müşterisi var ve bankanın genel kazancına nispeten küçük bir katkı sağlıyor. Goldman Sachs Group Inc. ve Citigroup Inc., ülkede operasyonları da bulunan Wall Street firmaları arasında yer alıyor.
ABD'nin Rusya'ya karşı ilk kez 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından uygulamaya koyduğu yaptırımlar, yalnızca belirli bireyleri hedef almış veya belirli sektörler veya finansal ürünlerle sınırlandırılarak Rosbank'ın orada faaliyet göstermeye devam etmesine olanak sağlamıştı. Avrupa Birliği yaptırımları yalnızca bireylere veya belirli kuruluşlara karşı olmuştu. Tek başına yaptırım ihlalleri, 2018'de ABD düzenleyicileri tarafından SocGen'e 1 milyar dolardan fazla para cezasına mal oldu. UniCredit gibi bazı Avrupa bankaları, son zamanlarda jeopolitik belirsizlik nedeniyle Rusya'daki potansiyel genişlemeyi geri çekti.
Enver Erkan
Araştırma - Başekonomist
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.