Şubat Merkezi Bütçe Verileri: Şubat bütçe gerçekleşmelerinde iyileşme görüldü (Tacirler Yatırım)

" 12 aylık kümülatif, temel bütçe bileşenlerinin Şubat ayında kaydettiği iyileşme ile birlikte bütçe açığı / GSYİH'nın %1,8'den %1,6'ya gerilediği ve faiz dışı fazla / GSYİH oranının %0'dan %0,3'e yükselmiş olduğu görülüyor.
" Şubat ayındaki olumlu performansın temelinde yıllık bazda %31,5 artış kaydeden vergi gelirleri yer alırken, harcamaların %17'lik artışla yüksek seyrettiği görüldü.
" Ocak ayında zayıf bir performans kaydeden vergi gelirleri, Şubat ayında yıllık bazda %31 artış kaydederek Ocak performansını telafi etti.
" Harcamalar tarafında, Ocak - Şubat dönemindeki toplam harcamalarda görülen artışın temel nedenlerinin personel, sosyal güvenlik primleri, mal & hizmet satın alımları ve faiz ödemelerinin oluşturduğunu görmekteyiz.

Merkezi bütçe Şubat ayında 1,9 milyar TL açık verirken, bir önceki yılın Şubat ayında gerçekleşen 6,8 milyar TL'lik açığa göre daha güçlü bir performans sergiledi. Faiz dışı denge ise , 2017'nin aynı ayında görülen 1,7 milyar TL'lik açık sonrasında, 4,8 milyar TL fazla verdi. 12 aylık bütçe açığına baktığımızda, temel bütçe büyüklüklerinin Şubat ayında kaydettiği iyileşme ile birlikte bütçe açığı / GSYİH'nın %1,8'den %1,6'ya gerilediğini ve faiz dışı fazla / GSYİH oranının %0'dan %0,3'e yükselmiş olduğunu görüyoruz. Şubat ayındaki olumlu performansın temelinde yıllık bazda %31,5 artış kaydeden vergi gelirleri yer alırken, harcamaların %17'lik artışla yine yüksek seyrettiği görüldü. Hükümet 2018 bütçe açığı /GSYİH'nin %1,9 olacağını öngörüyor. 2017'de %1,5 ile beklentilerden daha iyi gerçekleşen oran, 2018 yılı için ek alan yaratabilir. Ayrıca, mali desteğin daha ılımlı bir hale gelmiş olması da bütçe açığının hedef sınırlar içerisinde kalmasını (belki daha da düşük) sağlayabilir.

Ocak ayında zayıf bir performans kaydeden vergi gelirleri, Şubat ayında yıllık bazda %31 artış kaydederek Ocak performansını telafi etti. Vergi gelirleri alt kırılımına baktığımızda, gelir ve kurumlar vergisi gelirlerinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine gööre (%22'den %24'e yükselen kurumlar vergisinin etkisi ile) çok daha iyi bir performans ortaya koyduğunu görüyoruz. Yine de, tüketim vergisi gelirlerindeki artışın, ÖTV'de yıllık bazda %9,5 ve KDV'de yıllık bazda %9,9'luk artış ile birlikte sınırlı kaldığı görülüyor. Örneğin, dahilde alınan KDV gelirleri 2018 hedefinin %19,5'ini karşılamış durumda, söz konusu oran geçtiğimiz yılın aynı döneminde %21,1 idi.

Harcamalar tarafında, sermaye harcamalarında görülen artışın tam gaz devam ettiğini görüyoruz. Bununla birlikte, Şubat ayı sermaye harcamaları 4,1 milyar TL ile yıllık bazda %190 yükseliş kaydederken, Ocak - Şubat dönemi toplamı 9,1 milyar TL'ye yükselerek yıllık bazda %410'luk bir yükselişe imza attı. Ancak, sermaye harcamalarının toplam harcamalar içerisindeki payının %7,6 ile küçük bir payı işaret etmesi ile birlikte, söz konusu artışın manşet veri üzerindeki etkisinin sınırlı olduğunu görüyoruz. Ocak - Şubat dönemindeki toplam harcamalarda görülen artışın temel nedenlerinin perssonel, sosyal güvenlik primleri, mal & hizmet satın alımları ve faiz ödemelerinin oluşturduğunu görmekteyiz.



Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
HİNDİSTAN'DA ALTIN İTHALATI ŞUBAT'TA YILLIK %16.92 ARTIŞLA 2.89 MYR DOLAR -TİCARET BAKANLIĞI
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 42.90 milyar TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 150.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 150.00 milyon dolar
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 31.48 milyar TL
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,75 faiz ile kullandığı miktar 21.90 milyar TL
TCMB, 1 ay vadeli, 150.00 milyon dolar tutarlı, TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesi açtıı
SLOVENYA BAŞKANLIK OFİSİ: BAŞBAKANIN İSTİFASI SONRASI MAYIS'IN İKİNCİ YARISINDA ERKEN GENEL SEÇİM BEKLENİYOR
ERDOĞAN: AP'DE HAREKATI DURDURMAMIZ İSTENECEKMİŞ, BOŞUNA HEVESLENMEYİN İŞİMİZ BİTMEDİKÇE ORADAN ÇIKMAYACAĞIZ
SUUDİ ARABİSTAN PRENSİ: İRAN NÜKLEER BOMBA GELİŞTİRİRSE MÜMKÜN OLAN EN KISA SÜREDE ONLARI TAKİP EDERİZ
Merkez Bankası Analitik Bilanço
MEVDUAT BANKALARI KURUMSAL VE BİREYSEL KREDİ KARTI KULLANIMI 9 MART'TA HAFTALIK 1.21% DÜŞÜŞ İLE 113 MİLYAR 480 MİLYON TL
TCMB 1 HAFTA VADELİ REPO İHALE FAİZ ORANI 3 AY SONRASI BEKLENTİSİ 8.00% (ONCEKİ: 8.00%) TCMB BEKLENTİ ANKETİ
Facebookta Paylaş