Strateji ve hisse önerileri (Oyak Yatırım)

Piyasa Görüşü: Pozitif (Korunuyor)
Artan büyüme beklentileri maliyetleri de beraberinde getiriyor
Küresel büyüme beklentileri son zamanlarda yukarı yönlü revize edildi Ek teşvik paketleri, aşılama oranlarındaki artış ve pandemiye karşı verilen mücadeledeki gelişmeler uluslararası organizasyonların küresel büyüme beklentilerini revize etmesine neden oldu. Bu bağlamda OECD, Mart ayında küresel büyüme tahminini 2021 için %4,2'den %5,6'ya ve 2022 için %3,7'den %4,0'a yükseltti. Ayrıca IMF de Dünya Ekonomik Görünüm raporunda 2021 büyüme beklentisini %5,5'ten %6,0'a yükseltti ve 2022 için %4,4 küresel büyüme öngördü.
Fakat hızlı büyüme, enflasyon ve varlık alımlarının düşürülmesine ilişkin endişeleri artırdı Yılın ikinci çeyreği itibarıyla başta ABD olmak üzere makroekonomik verilerdeki hızlı toparlanma, emtia fiyatlarındaki artış, küresel ticaretteki sorunlar ve artan girdi maliyetleri tüm dünyada enflasyonun yükselmesine neden oldu. ABD ÜFE enflasyonu %6,6'ya yükselirken, Çin'de ÜFE enflasyonu %9,0'a yükseldi ve Çindeki bu durum son 13 yılın en hızlı fiyat artışı oldu. Bu durum, küresel boyutta enflasyon yayılımına ilişkin endişeleri artırırken, mevcut Fed para politikasının sürdürülebilirliğine ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi. Son FOMC toplantısında Fed, 2023 yılı sonuna kadar iki adet faiz artırımı beklentisi olduğunu açıkladı ve Fed Başkanı Powell, önümüzdeki dönemde tahvil alım programının hızını düşürmeye yönelik bir plan yapmanın uygun olacağını belirtti.
GSYİH büyüme ve enflasyon tahminlerimizi yukarı yönlü revize ettik Beklenenden yüksek 1Ç21 sonuçları, büyümenin yılın ikinci yarısında hız kaybedebileceği, fakat öte yandan ekonominin yeniden açılması ile oluşacak talep artışının bu durumu dengeleyeceği varsayımıyla 2021 yılsonu büyüme tahminimizi %5.0'ten %5,5'e revize ettik. Maliyet kaynaklı faktörler ile artan talep ve bozulan beklentilerin birleşmesi enflasyonu yüksek seviyelerde tutmaya devam ederken, mevcut sıkı para politikası ve baz etkisi yılın son çeyreğinde enflasyonun dengelenmesi adına etkili olacaktır. Yukarı yönlü risklerin artmasıyla yılsonu enflasyon beklentimizi %12,0'dan %13,5'e revize ediyoruz. Son dönemde güçlü artış gösteren aşılama hızı, ekonomik aktivitenin seyrini belirleyecektir. Hızlanan ekonomiyle beraber atılacak doğru adımlar, düşük enflasyon ve borçlanma maliyetleri ile sürdürülebilir büyüme oranlarına yol açabilir.
BİST benzerlerine göre yüksek iskontolu olarak işlem görmeye devam ediyor MSCI Türkiye endeksi son üç ayda dolar bazında %7 düşerek, kur oynaklığı ile birlikte artan tahvil faizleri, CDS primi ve enflasyon endişelerinin de etkisiyle MSCI EM endeksinin %9 ve MSCI Dünya Endeksi'nin de %13 altında performans gösterdi. Endeks, MSCI EM'in 14,6 F/K oranına karşı 5,8 F/K ile işlem görüyor ve bu da %60'lık bir iskonto anlamına geliyor (tarihsel ortalaması %25).
BIST-100 için %36 yukarı yönlü potansiyel öngörüyoruz - 2021'de kapsam dâhilindeki şirketlerimiz için %52 net kar artışı bekliyoruz. Finans dışı şirketlerin karında %81, finans şirketlerde ise %15 büyüme öngörmekteyiz. Geçen yılın düşük baz etkisiyle en yüksek net kar iyileşmesinin havacılık sektöründe olmasını, bunu petrol ve gaz ile otomotiv sektörlerinin izlemesini bekliyoruz. 12 aylık BIST-100 hedefimiz 1.934 ile %36 yukarı yönlü potansiyel sunmaktadır. Finansal sektör hisseleri için %35 ve sanayi hisseleri için %36 artış öngörüyoruz. Bu raporla ayrıca AKSA, TAVHL, TTRAK, MPARK ve BRISA için tavsiyemizi Endeks Üzeri Getiriye (Endekse Paralel Getiriden), ORGE ve CEMTS için de Endekse Paralel Getiriye (Endeks Altında Getiriden) yükseltiyoruz.
Temkinli hisse senedi seçim stratejimizi sürdürüyoruz BİST-100 endeksini özellikle benzeri piyasalara göre hala cazip bulsak da, devam eden volatil makro ortamda temkinli hisse senedi seçim stratejimizi sürdürüyoruz. Finansal performansı güçlü, Covid-19 sonrası dönemde normalleşmeden daha çok fayda sağlayabilecek ve mevcut fiyat seviyelerinde yüksek yukarı yönlü getiri potansiyeli sunan şirketleri tavsiye ediyoruz. ENKAI (portföye eklenmesinden bu yana güçlü performans), KOZAL (maden kalitesinde bozulma), BİMAS (normalleşme ve olası yeni perakende yasasına ilişkin haber akışının olumsuz etkisi) ve PETKM'i (artan petrol fiyatlarının olumsuz etkisi) model portföyümüzden çıkarıyoruz. MAVI (hızlı aşılama ile normalleşme), TAVHL (turizmde potansiyel toparlanma), SISE (güçlü düzcam faaliyetleri) ve INDES (güçlü büyümeye rağmen düşük değerleme) hisselerini ekliyoruz. Model portföyümüz ISCTR, TSKB, ARCLK, TCELL, TAVHL, ASELS, SISE, MAVI, TKFEN, KCHOL, INDES ve AKGRT'den oluşmaktadır.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD 2-10 YILLIK TAHVİL FAİZ FARKI 118.8 BAZ PUAN DÜŞÜŞLE 19 ŞUBAT'TAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ
ABD'NİN 30 YILLIK TAHVİL FAİZİ %2.002 İLE 12 ŞUBAT'TAN BU YANA EN DÜŞÜK SEVİYEYE GERİLEDİ
KANADA, ABD KARA SINIRLARINDA ZORUNLU OLMAYAN SEYAHAT KISITLAMALARINI 21 TEMMUZ'A KADAR UZATTI
AB'NİN BELARUS MALİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ YAPTIRIMLARI; YENİ KREDİ VERİLMEMESİ VE TAHVİL ALIM YASAĞINI DA KAPSAYACAK
AB, BELARUS'A YÖNELİK EKONOMİK YAPTIRIMLARDA TEKNİK DÜZEYDE ANLAŞMAYA ULAŞTI, AVUSTURYA İTİRAZLARINI KALDIRDI
KAYNAKLARA GÖRE BELARUS'A YÖNELİK AB EKONOMİK YAPTIRIMLARI; TELEKOM, TÜTÜN SEKTÖRLERİNİ, SIKI SİLAH AMBARGOSU, POTAŞ YASAĞINI İÇERECEK ŞEKİLDE BELİRLENECEK
AZERBAYCAN MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ:%6.25
ABD'NİN 2 YILLIK TAHVİL FAİZİ %0.25'LE NİSAN 2020'DEN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
Facebookta Paylaş