Strateji Raporu - Karadeniz’de Doğal Gaz Keşfi (İş Yatırım)

Cumhurbaşkanı Erdoğan Cuma günü yaptığı açıklamada Karadeniz’de yapılan sondaj çalışmaları sonucunda Tuna-1 (Sakarya) adı verilen alanda 320 milyar metreküp büyüklüğünde bir doğal gaz rezervi tespit edildiğini açıkladı.

Arama çalışmaları ve sonucunda tespit edilen rezervin doğrudan ekonomik katkısının yanı sıra, enerjide ithalata bağımlılığı azaltması ve Türkiye’ye bu alanda kazandıracağı tecrübe ve dolayısıyla buna benzer keşiflerin önünü açması anlamında stratejik önem taşıdığını düşünüyoruz.

Yapılan açıklamalardan anlaşıldığı üzere, bulunan gazın kalorifik değeri ve saflık derecesi, rezervin bulunduğu bölgenin kıyıya olan uzaklığı ve boru hattı ile mevcut dağıtım şebekesine bağlanma imkanı projeye ekonomik fizibilite sağlıyor. Öte yandan, bundan sonra yapılması planlanan sondajlar sonrasından rezerv rakamının netleşeceği, nihai rakamda yükselme veya azalma da olabileceği de belirtiliyor. Gazın 2023 yılında çıkartılması hedefleniyor.

TPAO tarafından yürütülmesi beklenen proje için 3-4 milyar dolarlık toplam yatırım yapılacağını varsaydık. Yatırımlarımın yaratacağı iş hacmi, ekonomik katkısı, ve oluşturacağı bilgi birikimi dikkate alındığında sadece harcama boyutu ile değerlendirilmemesi gerektiğini düşünüyoruz.

Hesaplamalarımız göre 200 dolar / 1000m3 doğal gaz fiyatı varsayımı ile projede yaratılacak toplam ciro 64 milyar dolar oluyor. Rezervin 2023 yılından başlayarak 15 yılda tüketileceğini varsaydık. 2025 yılında platoya ulaştığında yıllık gaz üretimini 22.5 milyar metreküp olarak tahmin ettik. Bu toplam doğal gaz tüketimin %40 dan fazlasının bu bölgeden karşılanabileceğine işaret ediyor. Hesaplamalarımız doğal gaz ithalatında 2025 yılında 4.5 milyar dolar tutarında bir tasarrufa işaret ediyor (GSYH’nın yaklaşık %0,5’i kadar). Üretim miktarını hesaplarken Türkiye’nin 2025 yılında kadar sona erecek doğal gaz alım kontratlarını dikkate aldık.

Projenin hem paçal doğal gaz alım maliyetini düşürmesi hem de Türkiye’nin yeni kontratlarda pazarlık gücünü arttıracak olması önümüzdeki yıllarda Türkiye’de doğal gaz fiyatlarını baskılayabilir. Bu üretimde doğal gaz kullanan sanayi şirketlerini ve doğal gazdan elektrik üretimi yapan firmaların maliyetlerini olumlu etkileyebilir (Sayfa 4). Öte yandan elektrik fiyatları için önemli bir belirleyici olan doğal gaz fiyatlarında baskı oluşması, serbest piyasada elektrik fiyatlarında da benzer aşağı yönlü baskı oluşturabilir. Bu proje kapsamında yapılacak yatırımlar (platform, boru hattı ve üretim tesisi) ve ileriki dönemdeki arama faaliyetleri sonucunda yapılacak yatırımlar bu alanda uzmanlaşmış Tekfen (TKFEN.IS) gibi taahhüt şirketlerine yeni iş imkanları yaratabilir.

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TÜRKİYE'NİN HAM ÇELİK ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK %7.4 ARTARAK 3,1 MİLYON TON -WORLDSTEEL
ÇİN'İN HAM ÇELİK ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK %9.1 ARTARAK 93,4 MİLYON TON -WORLDSTEEL
KÜRESEL HAM ÇELİK ÜRETİMİ TEMMUZ'DA YILLIK %2.5 AZALARAK 152,7 MİLYON TON -WORLSTEEL
ABD'DE CHİCAGO FED ULUSAL AKTİVİTE ENDEKSİ TEMMUZ'DA: +1.18 (ÖNCEKİ:+4.11)
BIST KIYMETLİ MADENLER VE TAŞLAR PİYASASI'NDA BUGUN TOPLAM 3.662 KG ALTIN, 7.858 KG GÜMÜŞ ISLEMİ YAPILDI *
Merkez Bankası'nın bir sonraki iş günü için açıkladığı geçici rezerv -113875,1 milyon TL
TCMB, kotasyon repo imkanı ile 2.82 milyar TL verdi
Facebookta Paylaş