SPK/Oruç: Etkin işleyen bir finansal sistemin var olabilmesi için piyasaları düzenleyen hukuki alt yapının da global standartlarda olması önemli bir şarttır

Kuruluştan konuya ilişkin olarak yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Sermaye piyasasının önde gelen temsilcileri, Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) Güçlendirilmesi Projesi kapsamında düzenlenen “Türkiye Sermaye Piyasası’nın Avrupa Birliği İle Uyumu” konulu kapanış seminerinde bir araya geldi.

AB Katılım Öncesi Mali Yardımları kapsamında yürütülen proje, düzenlenen seminerde ele alındı. Finans sektörünün önemli isimlerinin yer aldığı seminerin açılışında bir konuşma yapan SPK Başkan Yardımcısı Bora Oruç, küresel gelişmeler ve finans piyasalarındaki değişikliklerin AB düzenlemelerinin sürekli olarak yenilenmesine neden olduğunu söyledi.

Sürekli yenilenen düzenleyici bir altyapıya uyum sağlanması açısından AB desteği ile hazırlanan teknik destek programlarının büyük önem arz ettiğini dile getiren Oruç, "Türkiye ve AB tarafından desteklenen bu tür teknik çalışma programlarının bize çok önemli katkıları olmaktadır. Etkin işleyen bir finansal sistemin var olabilmesi için piyasaları düzenleyen hukuki altyapının global standartlarda olması önemli bir şarttır." şeklinde konuştu.
AB düzenlemeleri ve sermaye piyasaları düzenlemelerinin uyum içinde olmasının gerekliliğine işaret eden Oruç, söz konusu düzenlemelerin uygulanmasına yönelik tecrübelerin de kendileri açısından önem arz ettiğini söyledi.
AB'ye üyelik sürecinde SPK'ya finansal hizmetler, şirketler hukuku ve sermayenin serbest dolaşımı alanlarında önemli sorumluluklar yüklendiğini belirten Oruç, "Teknik destek programı, AB sürecinde verilen taahhütlerin yerine getirilmesinin önemli bir ayağını oluşturmaktadır." ifadesini kullandı.
Türkiye'de kredi mevduat oranının yüzde 130 civarında olduğunu anlatan Oruç, "İSO 500 listesinin 2016 verilerine göre, bu şirketlerin 2016'da elde ettikleri faaliyet gelirlerinin yüzde 55'i finansman gideri olarak harcandı. Bu iki rakam bize öz sermaye finansmanının sermaye piyasalarının sürdürülebilir ekonomik büyümeyi elde etmek açısından önemini ortaya koymaktadır." değerlendirmmesinde bulundu.
“Türkiye'nin ekonomisinin temelleri sağlam”
Kapanış seminerinde söz alan AB Bakanlığı Ekonomik ve Mali Politikalar Direktörü Sinan Ayhan da son yıllarda Türkiye'de ve yakın coğrafyasında yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen ekonominin geçen yıl yüzde 2,9, bu yılın ilk çeyreğinde de yüzde 5 büyüdüğünü hatırlattı.
Türkiye'nin ekonomisinin temellerinin sağlam olduğuna dikkati çeken Ayhan, "Bunun arkasındaki en önemli neden özellikle sermaye piyasaları ve finansal hizmetler alanında sağlam bir altyapı ve mevzuata sahip olmamızdır. SPK gerek mevzuat ve kurumsal altyapı olarak uluslararası standartları yakalamış durumda." dedi.
Yakalanan standartlara rağmen AB ile Türkiye'nin bu konuda müzakerelerde bulunamadığını dile getiren Ayhan, "Çünkü mali hizmetler faslı siyasi nedenlerle bloke edilmiş durumda." açıklamasında bulundu.
AB teknik yardımı ele alındı
Öğlene kadar süren ve finans sektörünün önde gelen isimlerinin yer aldığı seminerde “SPK'nın güçlendirilmesi için yapılan Avruupa Birliği(AB) teknik yardımının amacı, proje aktiviteleri ve ulaşılan sonuçlar”, “Türkiye Sermaye Piyasası’nın AB ile uyumlaştırılması, SPK bakış açısı ve yorumlar” başlıkları ele alındı.
Projede sona gelindi
Öte yandan 24 Ağustos 2015 tarihinde başlayan “Sermaye Piyasası Kurulu’nun Güçlendirilmesi Amacıyla Teknik Yardım” konulu Avrupa Birliği projesinde sona gelindi. Projede sermaye piyasası düzenleme ve denetim faaliyetlerine ilişkin olarak SPK'nın idari kapasitesinin, Avrupa Birliği ile uyumlu olarak geliştirilmesi hedefleri gerçekleştirildi.



Diğer Haberler
İNGİLİTERE'DE ENFLASYON BEKLENTİSİ TEMMUZ'DAN İTİBAREN 12 AYDA %+2.5 (HAZİRAN TAHMİNİ:%+2.6) -CİTİ
ERDOĞAN: VAKTİ SAATİ GELDİĞİNDE AJANLARININ ÜZERİNE BİNMEYE DEVAM EDECEĞİMİZİ TEKRAR İFADE EDİYORUM
ERDOĞAN: BİZİ EKONOMİYLE TEHDİDE KALKARSANIZ YANILIRSINIZ VE SİZ KAYBEDERSİNİZ
ERDOĞAN: SEN BU ÜLKENİN CUMHURBAŞKANINA KENDİ ÜLKENDE KONUŞMA HAKKI VERMEYECEKSİN AMA AJANLARIN BURADA OTELLERDE CİRİT ATSIN YOK ÖYLE BİR ŞEY
ÇİN BANKACILIK SEKTÖRÜ TOPLAM YÜKÜMLÜLÜKLERİ HAZİRAN SONUNDA YILLIK %11.3 ARTIŞLA 218.4 TRLYN YUAN -DÜZENLEME OTORİTESİ
ERDOĞAN: KATAR KRİZİNİN YAKIN ZAMANDA HALLOLACAĞINI ÜMİT EDİYORUM
BOJ/KATAOKA : JAPONYA ENFLASYON HEDEFİNİ DÜŞÜRÜRSE, BU DEFLASYONİST BASKIYA YOL AÇABİLİR
BOJ/SUZUKİ: MEVCUT GEVŞEME PROGRAMININ ÇERÇEVESİNİN NE ZAMANA KADAR SÜRECEĞİ KONUSUNDA YORUM YAPMAYACAĞIM
Facebookta Paylaş