Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı brahim Ömer Gönül’ün, Uluslararası Sürdürülebilir Finans ve Sorumlu Yatırım Konferansı kapsamındaki konuşması aşağıda bulunuyor:
İklim krizi, Kovid-19 pandemisi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı gibi gelişmeler dünyada ve ülkemizde;
" sürdürülebilir finans yaklaşımının ve
" yeşil tahvil gibi yenilikçi finansal araçların önemini artırmıştır.
Bu itibarla, 11. Kalkınma Planında, sürdürülebilirliğe olumlu katkı sağlayacak yatırımların finansmanının teşvik edilmesi konusu gündeme gelmiştir.
Kurulumuz, bu alanda oluşturulmuş ülkemizin ilk ve tek "Yeşil ve Sürdürülebilir Borçlanma Araçları ve Kira Sertifikası Rehberini" hazırlayarak Şubat 2022'de yayımlamıştır.
Rehberle;
" Yeşil borçlanma aracı,
" Sürdürülebilir borçlanma aracı,
" Yeşil kira sertifikası ve
" Sürdürülebilir kira sertifikası,
ihraçlarının uluslararası finansal piyasalardaki en iyi uygulamalar ve standartlarla uyumlu şekilde yürütülmesi amaçlanmıştır.
Rehberde yer alan ilke ve esaslar ile ayrıca, sürdürülebilirlik projeleri ve yeşil projelerin finansmanında,
" şeffaflık,
" dürüstlük,
" tutarlılık ve
" karşılaştırılabilirliği
artırmayı amaçladık.
Değerli Konuklar,
Piyasa katılımcıların talepleri ve uluslararası alanda sürdürülebilirliğe ilginin artması, bu konulardaki yeni temalı sermaye piyasası araçlarının ülkemizde de geliştirilebilmesi için mevcut rehberin geliştirilmesine yönelik çalışmalarımızı devam ettirmekteyiz.
Geliştirme çalışmamızla; mevcut yeşil ve sürdürülebilir tahvil ve kira sertifikalarına ilişkin rehberimize sosyal projelerin de dâhil olabileceği sosyal ihraçlara ilişkin düzenlemeleri ekledik. Ayrıca daha önce rehberde yer almayan, sürdürülebilirlik bağlantılı sermaye piyasası araçlarına ilişkin yeni ve ayrı bir rehberi hazırladık.
Bu kapsamda 6 Eylül'de "Yeşil, Sürdürülebilir ve Sosyal Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı" ile "Sürdürülebilirlik Bağlantılı Sermaye Piyasası Araçları Rehber Taslağı" kamuoyunun görüşüne açılmış, görüş ve önerilerin Kurulumuza iletilmesi talep edilmiştir.
Gelen görüşler doğrultusunda taslak rehberlerin geliştirilmesi ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalarımız en kısa sürede nihai haline getirilerek rehberlerimizin nihai hali kamuoyuna duyurulacaktır.
Rehber'in yayımından bugüne kadar, 20 farklı ihraççı tarafından yeşil ve sürdürülebilir temalı ihraçlar gerçekleştirilmiştir. Bu ihraççıların 3'ünü reel sektör, 17'sini bankalar oluşturmuştur.
Bugüne kadar yeşil ve sürdürülebilir temalı borçlanma araçlarına ilişkin toplam ihraç tutarı yaklaşık 334 milyar TL olmuştur. Şu anda tedavülde olan yeşil ve sürdürülebilir borçlanma araçlarının nominal tutarı 317 milyar TL seviyesindedir. Yeni rehberlerimizle birlikte bu tutarın daha da artacağına olan inancım tamdır.
Konferansın gelecek dönemin en önemli gündem maddelerinden olan "sürdürülebilir finansa" ciddi katkı sunacağını ümit ediyorum. Konferansın düzenlenmesinde emeği geçen herkesi tebrik eder, saygılarımı sunarım.