SPK, sermaye piyasası kurum, kuruluş ve ortaklıklarının, başvurularını daha hızlı ve etkili bir şekilde e-Başvuru Sistemi ile yapabilmelerine olanak sağladı

Konuya ilişkin aşağıdaki açıklama Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) bülteninde yer aldı.
 
"Kurul Karar Organı’nın 28/03/2024 ve 18/470 sayılı Kararı Uyarınca Yapılan Duyuru:
Kurulumuzun 05.02.2024 tarihli duyurusu ile sermaye piyasası kurum, kuruluş ve ortaklıklarının, başvurularını daha hızlı ve etkili bir şekilde e-Başvuru Sistemi ile yapabilecekleri kamuya duyurulmuştur (https://spk.gov.tr/duyurular/basin-duyurulari/2024/e-basvuru-sistemi).
Bu doğrultuda, 15.04.2024 tarihinden başlamak üzere MERSİS kapsamındaki ihraççılar, kurum, kuruluşlar tarafından Kurulumuza yapılacak ve Ortaklıklar Finansmanı Dairesi görev alanına giren başvuruların e-Başvuru Sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılması esastır.
Bununla birlikte, Kurulumuzun VII-128.6 sayılı Kamuyu Aydınlatma Platformu Tebliği’nin 3 üncü maddesinin (m) bendinde tanımlanan, yangın, doğal afetler, harp hali, terör olayları, faaliyetlerin sürdürülebilmesini önemli ölçüde etkileyebilecek diğer gelişmeler, genel ağ bağlantısında meydana gelen önlenemeyen teknik aksaklıklar, bildirim yapacak tarafların bilgi işlem sistemlerinin kendilerine isnat edilemeyen nedenlerle işlevsiz kalması ve bu gibi zorunlu hallerde başvurular, ıslak imza ile fiziki olarak da yapılabilecektir. Başvuru sahibi şirket, kurum, kuruluş yetkililerinin mevcut durumda elektronik imzaya sahip olmaması durumunda da başvurular elektronik imza temin edilene kadar ıslak imza ile fiziki olarak da yapılabilecektir. Ancak, her halükarda başvuru yapmak isteyen şirket, kurum, kuruluş yetkililerinin elektronik imza edinmeleri ve başvuru sonuçlanmadan önce elektronik imza edindikleri hususunda Kurul’a bilgi vermeleri zorunludur. Bu çerçevede, E-Başvuru uygulamasında dikkat edilmesi gereken önemli hususlar aşağıda verilmiştir.
e-Başvuru Süreçlerinde Dikkat Edilecek Hususlar
1. Kurulun e-Başvuru hizmetine e-Devlet platformu (e-Devlet Kapısı Devletin Kısayolu / www.türkiye.gov.tr (turkiye.gov.tr)üzerinden ulaşılabilir.
2. e-Başvuru uygulamasına e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapılarak girilmektir.
3. Kimlik kontrolünden sonra ikinci aşamada yetki kontrolü yapılmakta olup, yetkili olunan şirket kontrolü ise MERSİS üzerinden yapılmaktadır. Uygulamaya girmek isteyen kişinin başvuru yapmaya yetkili olduğu şirket/şirketler otomatik olarak listelenecek ve buradan başvurusu yapılacak şirket seçilerek ilerlenecektir. Bu aşamada herhangi bir şirket gözükmüyorsa, MERSİS platformu üzerinden e-Başvuru yapacak kişinin Kurulun e-Başvuru hizmetine yetkilendirilmesi yapılmamış demektir. MERSİS üzerinde bu yetkilendirme yapılmadıkça uygulamaya giriş yapılamamaktadır.
4. e-Başvuru uygulaması üzerinden, başvurunun son aşamasında elektronik imza ile imzalama yapılması gerekmektedir. Bu nedenle e-Başvuru uygulamasını kullanacak kişinin elektronik imzasının mevcut olması gerekmektedir. Başvuru belgesinin birden fazla kişi veya taraf tarafından imzalanmasının gerekmesi durumunda belgenin pdf’nin; ilgi tüm taraflarca e-imza ile imzalanmış halinin veya taranmış ıslak imzalı halinin sisteme eklenmesi gerekmektedir.
5. Başvurunun gönderilme aşamasında elektronik imzanızın uygulama tarafından kullanılabilmesi için ArkSigner programının bilgisayarınızda kurulu olması gerekmektedir. Söz konusu uygulama, İndir I ArkSigner linkinden (bireysel kullanıcı) indirilip kurulabilir.
6. e-Başvuru uygulaması üzerinde yapılacak başvuru türü seçildikten sonra, uygulama adım adım yönlendirme yapacaktır.
7. Başvurunun Kurula gönderimi yapılmadan önceki aşamalarında, istenilen yerde başvuru kesilebilir ve daha sonra kalınan yerden devam edilebilir. Örneğin; talep edilen bir belgenin hazırlanması gerektiğinde uygulamadan çıkılıp, ilgili belge hazır olduğu zaman uygulamaya tekrar girilerek başvuruya devam edilebilir.
8. Başvuru Kurula gönderildikten sonra Kurul personelince başvuru üzerinde inceleme yapılacaktır. İnceleme aşamasında talep edilecek bilgi ve belge değişiklikleri tarafınıza e-posta (başvuruda doldurulan ilgili kişiler bölümünde yer alan e-posta adresine) ile iletilecektir. Yine e-Başvuru uygulaması üzerinden Kurul talepleri görülebilecek, mesaj gönderilebilecek ve talep edilen yeni belge iletilebilecektir. Başvurudaki eksiklikler tamamlandıktan sonra başvurunun güncellenen belgelerle yeniden elektronik olarak imzalanarak Kurula iletilmesi gerekmektedir.
9. Başvuru, yapılan değişiklikler sonrası ikinci kez elektronik imza ile imzalanıp gönderildikten sonra nihai hale gelmiş olacaktır.
10. Başvurunun durumu e-Başvuru uygulaması üzerinden takip edilebilecektir.
e-Başvuru uygulaması kullanılırken yaşanılan sorunları aşağıdaki e-posta adreslerine iletebilirsiniz. Kurula yapılan başvuruların e-Başvuru uygulaması üzerinden yapılması, başvurunun daha hızlı sonuçlanmasını sağlayacaktır.
Teknik konularla ilgili başvuru e-posta adresi: ebasvuruteknik@spk.gov.tr (SPK E-Başvuru Teknik)
Mesleki konularla ilgili başvuru e-posta adresi: ebasvurudanisma@spk.gov.tr (SPK E-Başvuru Danışma) "



Facebookta Paylaş