SPK Başkanı Gönül: 2023 yılında TEFAS’ta toplam işlem hacmi 1,7 trilyon lira, BEFAS’ta ise yaklaşık 16,5 milyar lira olarak gerçekleşti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı İbrahim Ömer Gönül’ün Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği'nin 3. Portföy Yönetimi Zirvesi konuşması aşağıda bulunuyor

Menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi 2,1 trilyon lirayı aştı. Ayrıca toplam 64 adet portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğü de 3 trilyon lirayı aştı. Yatırım fonlarına yatırım yaparak kurumsal portföy yönetiminin avantajlarından yararlanan yatırımcı sayımız 5 milyon civarında bulunuyor.

Bu fonların yanında son yıllarda dünyada öne çıkan ve alternatif yatırım fonları olarak adlandırılan, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları da benzer şekilde önemli gelişmeler kaydetti.

2014 yılından itibaren ülkemiz mevzuatına kazandırılan alternatif yatırım fonlarının, yapılan yasal değişiklikler sonrası bugün 150 milyar lira büyüklüğünü aşmış olması, sermaye piyasası adına sevindirici bir gelişmedir.

Son dönemde belirli temalarla kurulan fonların büyüklüğünde de artış gözlemliyoruz. Kasım ayı itibarıyla sürdürülebilirlik temasına yatırım yapan veya temiz enerji gibi yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan, toplam piyasa değeri yaklaşık 14 milyar lira olan 47 yatırım ve emeklilik yatırım fonumuz bulunuyor. Bu tutarın önümüzdeki yıllarda; küresel konjonktürle birlikte hızla artmasını umuyoruz.

Menkul kıymet yatırım fonu ve emeklilik yatırım fonu piyasasının gelişiminde önemli rolü olan TEFAS ve BEFAS’ın öneminden de bahsetmek isterim. 2015 yılından bu yana faaliyette olan TEFAS, 2021’de faaliyete geçen BEFAS, yatırımcıların sadece fonlara erişimini kolaylaştırmakla kalmamış, fonların karşılaştırılmasında sağladıkları kolaylıklarla yatırımcı tabanının genişlemesine katkıda bulunmuştur.

2023 yılında TEFAS’ta toplam işlem hacmi 1,7 trilyon lira, BEFAS’ta ise yaklaşık 16,5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler fon ekosistemi açısından geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor.

Hepinizin takip ettiği üzere, kurumsal yatırımcı tabanındaki bu olumlu gelişmeleri dikkate alarak, portföy yönetim sektörünün kurumsal kapasitesinin güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar attık.

Yürütülen çalışmalarımız sonucunda bu yıl portföy yönetim şirketlerinin organizasyonel yapısı ve sermaye açısından güçlendirilmesi amacıyla tebliğ değişiklikleri yaptık.

Bununla birlikte, yatırımcıların hak ve menfaatlerinin korunması ve yönetim sürecinde şeffaflığın artırılması amacıyla dünyada “stewardship” olarak bilinen sorumlu yönetim ilkelerine ilişkin düzenleme çalışmalarımız hâlihazırda devam ediyor.

Ayrıca, karbon piyasasının geliştirilmesi, sürdürülebilirlik, finansal teknolojiler ve finansal okuryazarlığın yaygınlaştırılması konularında yürütülmekte olan çalışmaların kurumsal yatırımcılar sektörüne de olumlu yansımalarının olacağını düşünüyorum.

Kurumsal yatırımcılar, özellikle portföy yöneticileri, önemli görev ve sorumluluk üstlenmektedir. Sermaye piyasalarının belki de en sağlam kalelerinden biri olarak gördüğümüz kurumsal yatırımcıların, görevlerini bu sorumluluk bilinci ile yaptıklarına inanıyoruz. Mesleki etik dışında davranmayacaklarına inandığımız bu paydaşlarımız, eminiz ki aldıkları sorumluluğun bilincinde olarak, en iyi hizmet anlayışıyla görevlerini yerine getirmeye devam edeceklerdir.

 



Facebookta Paylaş