S&P 500 endeksinde bu hafta neler oluyor? (İş Yatırım)

Küresel çapta Microsoft yazılımı kullanan uygulamalardaki iletişim kesintinin damga vurduğu geçen hafta baskı altında kalan teknoloji sektörünün etkisinde endekslerde kar realizasyonları etkili oldu. S&P 500 endeksi -2,0% gerilerken, Nasdaq’taki kayıp -3.7%’ye ulaştı. Özellikle Cuma günü yaşanan krizin baş aktörü Crowdstrike (CRWD) haftayı -17.9% düşüşle sonlandırdı. Yapay zeka temasında yer alan çip sektöründeki şirketler de hem Biden hem de Trump’ın açıklamalarından olumsuz etkilendi. Biden’ın Çin’e parça tedariği sağlayan çip şirketlerine yönelik ek önlemler alınacağı ve Trump’ın global çapta çip üretiminin merkezi konumundaki Tayvan’ı savunma konusunda karşılık beklediği açıklamaları, aralarında Super Micro Computer, Micron, AMD gibi çip şirketlerin geçen hafta ortalama -14,5% değer kaybetmelerine neden oldu. Endekslerden pozitif ayrışan şirketler arasında, ikinci çeyrek beklentilerinin üzerine rakamlar açıklayan gayrimenkul şirketi DR Horton (DHI) öne çıktı. Faizlerde artan düşüş beklentileri de sektördeki iyimser fiyatlamaları destekledi. Sağlık hizmetleri sektöründen United Health Group (UNH), ikinci çeyrekte ciro ve hisse başı karlılıkta beklentilerin üzerinde açıkladığı rakamlara ek olarak 2024’e yönelik beklentilerini koruması ardından, geçen hafta 52 haftalık zirvesine ulaşarak haftayı +10,5% yükselişle kapattı. Yapay zeka rallisinin tetkilediği endekslerdeki yükseliş hareketinde çip sektörü özelinde artan değerlemelere yönelik temkinli yaklaşım artarken, S&P 500 endeksinin +0,8% ve Nasdaq endeksinin yatay seviyelerde işlem gördüğü son bir ayda, daha küçük piyasa değerine sahip şirketleri kapsayan Russell 2000 endeksindeki +6,7%’lik yükseliş sektörel rotasyondaki son durumu açıkça gösteriyor.


Screenshot
Donald Trump’la beraber katıldığı canlı yayının ardından adaylıktan çekilmesine yönelik çağrıların arttığı Joe Biden, hafta sonunda yayınladığı mektupta adaylıktan çekildiğini açıkladı. Biden, VP adayı Kamala Harris’i desteklerken, anketlere Harris’e karşı önde olan Trump’ın Başkan olacağına yönelik beklentilerin ağır bastığı hisse senedi piyalarında vadeli kontratlar, Asya seansında Cuma günkü kapanış seviyelerinden işlem görüyor. Demokrat partinin adayının kim olacağına yönelik spekülasyonlarının yakından takip edileceği hafta, piyasaları hem ekonomi hem de bilançolarda yoğun bir gündem bekliyor. Veri takviminde Perşembe günü ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ek olarak aynı gün Haziran ayı öncü Dayanıklı Mal Siparişleri verileri açıklanacak. Ancak, haftanın en kritik verisi Cuma günü yayınlanacak olan FED’in favori enflasyon göstergesi Haziran ayı PCE verisi olacak. Beklentilerin altındaki Haziran ayı Tüketici enflasyon verisi ardından, Eylül ayındaki toplantıda faiz indirim beklentisi 98%’e ulaşırken, son günlerde FED’in faiz müdahalesinin politik sinyal olarak algılanmaması ve Eylül’de kesinleşmiş indirim için yedi hafta beklemeden 31 Temmuz’daki toplantıda indirime başlayabileceği görüşleri zayıf gelebilecek PCE verisiyle yeniden momentum kazanabilir. Veriler dışında, 30-31 Temmuz tarihlerindeki FOMC toplantısı öncesinde sessiz döneme girilmiş olunması nedeniyle FED Başkanları’nın açıklamalarından piyasalar yoksun kalacak. Bilanço sezonu ise yeni hafta oldukça yoğun olacak. S&P 500 endeksinden 136 şirketin ikinci çeyrek rakamlarını açıklayacağı hafta dikkatler Tesla ve Youtube sayesinde reklam gelirlerinde artış beklenen Google’ın holding şirketi Alphabet’te yoğunlaşacaktır. X üzerinden Başkan adayı Trump’a desteğini açıklayan Elon Musk’ın amiral gemisi Tesla ikinci çeyrek araç teslimatlarında beklentileri karşılarken, Musk’ın büyük umut bağladığı robotaxi lansmanı Ağustos ayından Ekim ayına ertelendi. Bilanço takviminde ayrıca Haziran ayında 50’ye 1 oranda bölünen restoran zinciri Chipotle de yer alıyor.

Haftanın öne çıkabilecek bilanço açıklamaları;

Pazartesi - Nucor (NUE), Zions Bancorp (ZION)

Salı - General Motors (GM), Freeport McMoran (FCX), Coca-Cola (KO), Lockheed Martin (LMT), Comcast (CMCSA), Capital One (COF), General Electric (GE), Tesla (TSLA), Alphabet (GOOGL), Enphase (ENPH), Spotify (SPOT), Visa (V)

Çarşamba - General Dynamics (GD), GE Vernova (GEV), Ford (F), Chipotle (CMG), Newmont (NEM), ServiceNow (NOW), Las Vegas Sands (LVS), IBM (IBM)

Perşembe - Southwest Airlines (LUV), Northrop Grumman (NOC), Honeywell (HON), Valero (VLO), Juniper Networks (JNPR), American Airlines (AAL),

Cuma - Royal Caribbean (RCL), 3M (MMM), Colgate-Palmolive (CL)

Teknik olarak bakıldığında S&P 500 endeksi Cuma günkü kapanışı 5540’daki Bollinger Orta bandının altında gerçekleştirdi. Bir önceki hafta aşırı alım seviyesinde bulunan RSI 50’li seviyelere kadar gerilerken, endeksin alt taraftaki destek arayışında 5400’deki 50 günlük hareketli ortalama öne çıkıyor. Bu seviyenin altında ise 5300’de FIBO ve 5275’te 100 günlük hareketli ortalama önemli destek seviyeleri olarak takip edilebilir. Yeni zirve arayışında ise ilk etapta Bollinger orta bandının üzerindeki kapanışlar beklenecektir. Geçen haftayı 3.7%’ilk değer kaybıyla kapatan Nasdaq endeksinde de alt tarafta destek seviyeleri olarak 17440’deki 50 günlük hareketli ortalama ve 17225’deki FIBO öne çıkıyor. Teknoloji sektöründe önemli bilançoların fiyatlamaları etkileyeceği Nasdaq’ta da yeni zirve testi öncesinde 18075’deki Bollinger Orta bandının üzerinde kapanışlar beklenmeli.

Cüneyt Akdemir

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2024/07/22/sp-500-endeksinde-bu-hafta-neler-oluyor-83/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Şimşek: Enflasyon beklentileri hedefimize yakınsıyor
Şimşek: Yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43’e, 12 ay sonrası yüzde 30’a ve 24 ay sonrası yüzde 19,3’e düştü
Şimşek: OVP’yi açıkladığımızdan beri 12 ay ve 24 ay sonrası enflasyon beklentileri kesintisiz geriledi
Şimşek: Gerçekleşen yıllık enflasyonun yükselişte olduğu bu dönemde beklentilerin iyileşiyor olması dezenflasyona yönelik politikalarımızın başarılı olacağına yönelik inancı göstermektedir
Şimşek: Temmuzda aylık enflasyonda geçici etkiler kaynaklı artış olmasını beklemekle birlikte yıllık enflasyonda belirgin bir düşüş öngörüyoruz
Şimşek:Dezenflasyon süreci önümüzdeki aylarda daha da belirginleşecek
Facebookta Paylaş