Son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine işaret etmektedi- TEPAV Aylık Ekonomik Değerlendirme

TEPAV "Aylık Ekonomik Değerlendirme Şubat 2024"raporunu yayınladı:

Seçim sonrası gecikmeli başlayan parasal sıkılaşmanın olumlu etkileri, kısmen devam etmektedir. Genel eğilim olarak, kredi ve mevduat faizleri belirgin yükselmiş, yabancı para varlıklara talep azalmaya başlamış, ülke risk primi gerilemiş, cari işlemler açığı düzelme sürecine girmiş, en zayıf ekonomik göstergelerden olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) net döviz varlıkları yabancı portföy girişlerinin desteği ile artmıştır.

Ancak ocak ayından başlayarak önemli göstergelerdeki iyileşme sürecinde kısmen zayıflama izlenmektedir. Mevcut verilere göre, iç talep hafif gerilese de güçlü düzeylerini korumakta, enflasyon bekleyişlerinde ve fiyatlama davranışlarında iyileşme gözlenmemekte, yabancı portföy girişlerinde duraksama izlenmektedir. TCMB net rezerv artışı ise, mevsimsel cari açığın fazla olmasının da etkisiyle, yerini azalış eğilimine bırakmıştır.

2023 yılının en güçlü yanı olan bütçe açığının aralıkta GSYH’nin yaklaşık yüzde 2,5’i kadar bozulması, 2024 yılında bütçe açığının oldukça yüksek seyredeceğine işaret etmektedir. Bütçe göstergelerindeki bozulma, 2024 yılında, muhtemelen yerel seçim sonrasında belirgin sıkılaştırıcı bütçe önlemlerinin alınmasını gerektirebilecektir.

Son bir aylık gelişmeler, enflasyon eğilimi açısından daha sıkı parasal duruş gereğine işaret etmektedir. Zira, ocak ayı enflasyon oranı öngörülerden yüksek gerçekleşmiştir ve mevcut enflasyon eğilimi, enflasyonun yüzde 40’ın altına düşmesini dahi zorlaştıracak düzeydedir.


https://www.tepav.org.tr/tr/haberler/s/10719



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş