Ekonomi'nin haberine göre; COP29 kapsamında Türk ye pav lyonunda d nled ğ m z Socar Türkiye Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanı Ömür Önk, "Socar Türkiye, sürdürülebilir havacılık yakıtı (SAF) üretimini artırarak ve geri dönüşüm projelerine öncelik vererek bu boşluğu doldurmayı hedefliyor” diyor.
Enerji dönüşümü hükümetlerden düzenleyicilere, akademiden sivil toplum kuruluşlarına ve özel sektöre kadar birçok paydaşın iş birliğini gerektiren bir ekosistem çabası gerektiriyor. Her ne kadar dünya fosilden tam anlamıyla uzaklaşmaya henüz hazır olmasa da, bu alanda geleceğe dair umut veren gelişmeler de var.
COP29 kapsamında Türkiye pavilyonunda düzenlenen Socar Türkiye Sürdürülebilirlik Paneli’nde, Socar Türkiye Strateji ve Sürdürülebilirlik Başkanı Ömür Önk’ten, şirketin düşük karbonlu geleceğe yönelik çalışmalarını dinledik.
Önk, Socar Türkiye’nin, sürdürülebilirliği kurumsal stratejisinin beş ana hedefinden biri olarak konumlandırdığını söylüyor. Bu yaklaşım, sürdürülebilirliğin artık sadece bir kurumsal hedef değil, aynı zamanda hissedarlar, paydaşlar ve toplum nezdinde bir zorunluluk haline geldiği anlayışına dayanıyor.
“Artan sürdürülebilirlik beklentilerini karşılamamak, finansman kaynaklarına erişimi zorlaştıracak, önemli ortaklıkların kurulmasını engelleyecek ve rekabet gücümüzü zayıflatacak. Bu nedenle, sürdürülebilirliği strateji ve iş modelimizin ayrılmaz bir parçası haline getirmek artık bir tercih değil, bir zorunluluk” diye ekliyor Önk.
2050’de net sıfır hedefl yor
Socar Türkiye, bu doğrultuda bir sürdürülebilirlik yol haritası oluşturmuş. Yol haritası; çevresel, sosyal ve yönetişim olmak üzere üç ana başlık altında şekilleniyor.
Emisyon yoğun sektörlerde faaliyet göstermesi nedeniyle çevre konusuna özel bir önem veren Socar Global’in, Petrol ve Gaz Karbonsuzlaştırma Bildirgesi ile uyumlu olarak belirlediği hedefler şöyle: 2035 yılına kadar mutlak emisyonlarda yüzde 20 azalma,
2035 yılına kadar kurumsal emisyon yoğunluğunda yüzde 30 azalma ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma.
Socar Türkiye de, bu hedeflere katkı sağlamak için kısa vadede enerji verimliliği projelerine ağırlık verirken, uzun vadede sürdürülebilir havacılık yakıtı gibi stratejik projelere odaklanıyor.