Oyak Çimento
Oyak Çimento (OYAKC) için 12 aylık hedef fiyatımızı 94,04 TL, tavsiyemizi “AL” olarak belirliyoruz. Hisse bu hedef fiyatımıza göre %56,47 oranında prim potansiyeli ile “Endeks üstü getiriye” işaret etmektedir. Değerlememizde ana katalizörleri; Şirketin verimlilik artışı yatırımlarının enerji maliyetlerini azaltması, yurt dışı satışlarında artış beklentisi, yurt içinde deprem ve kentsel dönüşümün etkileri ile iç talebin canlı seyretmesi ve yılın ikinci yarısında küresel para politikalarında gevşeme beklentisi oluşturmaktadır. Son bir yılda endeksin %14 gerisinde kalan hisse, 9,39FK, 2,86 PD/DD ve 7,78 PD/FAVÖK ile çimento sektör çarpanlarının da altında işlem görmektedir.
Şirket Hakkında
Oyak Çimento 1957 yılında başladığı yolculuğuna 6 fabrika ve 7 coğrafyada devam etmektedir. Oyak Çimento 12,4 milyon ton klinker ve 22,5 milyon ton çimento üretimi ile Türkiye çimento endüstrisinin kapasite ve pazar lideri olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Şirket çimentonun yanı sıra beton ve agrega üretimi de yapmaktadır. Şirketin ana hissedarı %75,81 oran ile TCC Amsterdam Holdings B.V. olmuştur. Taiwan Cement Holding ortaklığı ile yurt içi pazara bağımlılığını azaltmaya çalışan şirket, aynı zamanda yurt dışı pazarında da markalaşmayı hedeflemektedir.
2024 yılında çimento sektöründe canlılık. Yılın ikinci yarısında küresel piyasalarda faiz indirimlerinin gündeme gelmesi ile talepte toparlanmalar gözlenebilir. Üretim maliyetlerindeki düşüş eğilimi, Orta Doğu’daki gerilimlerin azalması ile navlun fiyatlarındaki gerilemeler göz önünde bulundurulduğunda ihracatta daha ılımlı bir yıl geçmesi beklenebilir. Dolayısıyla Türkiye’nin 2023 yılında çimentoda güçlü iç talep ve dışsal faktörlerin etkisiyle gerileyen çimento ihracatının, 2024 yılında artış göstermesi beklenebilir. Yurt içinde ise Kentsel Dönüşüm Başkanlığı öncülüğünde teşvikler ile inşaat sektöründe canlılığın devam etmesi beklenebilir.
Sınırda Karbon düzenlemesine geçiş. Oyak Çimento Global Net-Zero taahhüdü veren ilk Türk çimento şirketidir. Türkiye’nin en çok ihraç yaptığı bölge olan Avrupa Birliği’nde imzalanan Yeşil Mutabakatı çerçevesinde AB’nin 2050 yılına kadar karbon nötr olması hedeflenmektedir. Sınırda Karbon Düzenlemesi demir-çelik, çimento gibi karbon emisyonu yüksek sektörlerin üzerinde maliyet baskısı oluşturması öngörülmektedir. Önümüzdeki dönemde bu baskının hafifletilmesi için yeşil finansman paylarının artırılması ve kalıcı dönüşüm teşvikleri üretilmesi önem arz etmektedir. Şirket, 2021 baz yılına göre 2030 yılında ton çimento başına %22,8 emisyon azaltımı hedeflediğini beyan etmiştir.
Ortaklık yoluyla yeni pazar ve ürün avantajı. Şirketin 2018’den bu yana uluslararası ortaklığını sürdürdüğü Taiwan Cement Corporation’la (TCC) yurt dışı pazarlarında ve yeni ürünler ile etkinliğini artırması hedeflenmektedir. TCC iştiraklerinden Molicel elektrikli batarya üretiminde, diğer iştirak Engie EPS ise enerji depolama alanında uluslararası ölçekte yetkinlik geliştirmektedir. TCC’nin iştiraklerinden olan Continental Carbon, dünyanın en büyük karbon siyahı üreticilerinden birisidir. Şirketin hedefleri arasında 300mn dolarlık siyah karbon pazar büyüklüğü bulunan Türkiye’nin siyah karbon üretiminde dışa bağımlılığının azaltılması ile körfez ülkelerine ihraç eden konuma geçilmesi bulunuyor.
2024 yılında, enerji maliyetlerinde düşüş ve küresel talepte canlanma beklentileriyle satış gelirlerinin, 2023’e göre %75 artışla 53.725mn TL’ye yükselmesini, FAVÖK karının da 17.146mn TL olmasını beklemekteyiz. 2024’te şirketin 9.687mn TL net kar elde edebileceğini tahmin ediyoruz. FAVÖK marjının 2024’te %31,90, net kar marjının ise %18,00 olarak gerçekleşmesini beklemekteyiz.
Katalizörler: Yurt içinde deprem ve kentsel dönüşümün etkileri ile iç talebin canlı seyretmesi, ihracattaki kaybın iç pazarla dengelenmesini sağladı. 2024 yılında yurt dışı talebin, küresel para politikalarında gevşemeler ile toparlanması beklenmektedir. 2024 yılında yurt dışı satışların, toplam satışların içindeki payının artması ile döviz gelirlerinin ciroyu desteklemesini öngörüyoruz. Şirketin faaliyete geçen modernizasyon ve otomatik besleme sistemi yatırımları ile enerji maliyetlerindeki gerilemelerin karlılığı olumlu etkilemesini bekliyoruz.
Riskler: Çimento sektörü enerji yoğun bir sektör olduğu için enerji maliyetlerindeki artış, karlılık üzerinde baskı yaratmaktadır. Bununla birlikte yüksek faiz politikaları, borçlanma maliyetlerini artırarak, kar oranlarında aşağı yönlü risklere neden olmaktadır
FAVÖK marjında istikrarlı yükseliş.2023 yılı FAVÖK karı 9.281mn TL ile bir önceki yıla göre %40,51 oranında artış göstermiştir. FAVÖK marjı ise 2023 yılında 5,1 puan artarak %30,23 oranında gerçekleşmiştir. FAVÖK karlılığındaki istikrarlı seyrin ve FAVÖK marjındaki yükseliş eğiliminin; modernizasyon ve otomatik besleme sistemi uygulamaları ve üretimde enerji maliyetlerinde azalış ile önümüzdeki dönemlerde devam etmesini öngörmekteyiz. 2024 ve 2025 yılları için FAVÖK karını sırasıyla 17.146mn TL ve 31.400mn TL olarak gerçekleşmesini tahmin ediyoruz. FAVÖK marjının ise 2024 yılında %31,9; 2025 yılında ise %33,4’e yükselmesini bekliyoruz.
Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
http://www.anadoluyatirim.com.tr/
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.