Siemens AG, 2024 mali yılını rekor kârla tamamladı ve 2025 için güçlü büyüme beklentisi açıkladı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Siemens AG, 30 Eylül 2024'te sona eren 2024 mali yılını rekor kârla tamamladı ve 2025 için güçlü büyüme beklentisi açıkladı. Siemens AG, 2024 mali yılında net kârını 9 milyar Euro seviyesine çıkarırken, 2025 yılına dair de olumlu öngörülerde bulundu.

 

Siemens AG, 2024 mali yılı itibarıyla gösterdiği olağanüstü performansla bir önceki yılın seviyelerini aşarak şirket tarihindeki en yüksek net kârını kaydetti. 9 milyar Euro’yu bulan net kâr, şirketin teknoloji alanındaki liderliğini pekiştirdi ve geleceğe yönelik büyüme beklentilerini güçlendirdi. Bu dönemde hisse başına önerilen temettü 5,20 Euro seviyesine yükseldi. Siemens AG’nin gelirleri 2024 mali yılında bir önceki yıla göre yüzde 3 artarak 75,9 milyar Euro seviyesine ulaştı. Endüstriyel İş Kolu kârı artış göstererek 11,4 milyar Euro seviyesine yükseldi. Grup düzeyinde 9,5 milyar Euro seviyesinde güçlü serbest nakit akışı gerçekleşti.

 

Siemens AG 2024 mali yılında (30 Eylül 2024'te sona eren) kârlı büyümesini başarıyla sürdürerek önemli stratejik ilerlemeler kaydetti ve lider teknoloji şirketi olarak rekor seviyelere ulaştı. Siemens, 2025 yılı için gelirlerde %3 ila %7 arasında bir büyüme beklerken, hisse başına kazancın 10,40 Euro ile 11,00 Euro arasında olacağı öngörüsünde bulunuyor. Bu hedeflerin, şirketin güçlü iş kolları ve stratejik yatırımlar ile elde edileceği belirtiliyor. "Bir mali yılı daha başarıyla geride bırakırken rekor seviyede kâr elde ettik ve stratejimizi sıkı bir şekilde uyguladık. Özellikle otomasyon iş kolunda zorluklar devam ederken elektrifikasyon, ulaşım ve endüstriyel yazılım ürünlerimize yönelik güçlü talebin sürmesinden faydalandık," diyen Siemens AG Başkanı ve CEO’su Roland Busch sözlerini şöyle sürdürdü: "2025 mali yılından itibaren Siemens'i değer yaratma konusunda bir üst seviyeye taşıyacağız. Teknolojik gücümüze ve sektörler arası ölçeklendirme yeteneğimize dayanarak daha hızlı büyümeyi güvence altına almak için hem Ar-Ge hem de birleşme ve satın alma yatırımlarımıza devam edeceğiz. Altair'e yönelik planlı satın alma sürecimiz, endüstriyel yazılım ve yapay zekâ alanındaki liderliğimizi pekiştiriyor. Gerçek ve dijital dünyaları birleştirme konusunda eşsiz bir beceriye sahibiz".

 

Siemens AG CFO’su Ralf P. Thomas ise "2024 mali yılında 9,5 milyar Euro ile yine kusursuz bir serbest nakit akışı sağladık. Şirketimizin hissedarları için cazip getiriler üretirken kârlı büyümeye odaklanmış yatırımlarımızı sürdürmek için güçlü bilançomuz temelinde sıkı sermaye dağıtımı yöntemine sadık kalmaya devam ediyoruz. Hissedarlarımız, 5,20 Euro seviyesine yükselen bir temettüden ve buna karşılık gelen yüzde 2,9'luk temettü veriminden faydalanacak" diye konuştu.

 

NET GELİRDE TARİHİ REKOR

Siemens, 2024 mali yılında gelirlerini önceki yıla kıyasla yüzde 3 artırarak 75,9 milyar Euro’ya yükseltti. Siparişler önceki yıla göre yüzde 4 azalarak 84,1 milyar Euro seviyesine gerilerken, sipariş-satış oranı 1,11 olarak gerçekleşti. Şirketin endüstriyel İş Kolu kârı yüzde 1 artışla 11,4 milyar Euro’ya ulaştı. Endüstriyel İş Kolu kâr marjı ise yüzde 15,5 ile 2023 mali yılındaki en yüksek seviyeye geldi. Net kâr, 9 milyar Euro ile tarihin en yüksek seviyesine ulaşırken, satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi hisse başına temel kazanç 11,15 Euro olarak gerçekleşti. PPA öncesi EPS’ye 0,61 Euro katkı sağlayan Siemens Energy Yatırımı hariç tutulduğunda, PPA öncesi EPS 10,54 Euro düzeyinde gerçekleşerek beklentileri aştı. Grup düzeyinde sürdürülen ve durdurulan faaliyetlerden elde edilen serbest nakit akışı 9,5 milyar Euro ile yine olağanüstü bir seviyede gerçekleşti. 2024 mali yılının kapanışından sonra tamamlanan Innomotics satışı, 2025 mali yılında vergi sonrası 2 milyar Euro tutarında bir ön kazançla sonuçlandı.

 

4.ÇEYREKTE GÜÇLÜ KAPANIŞ

4. çeyrekte siparişler önceki yıla kıyasla yüzde 10 artarak 22,9 milyar Euro’ya yükseldi. Bu artış, Mobilite iş kolundaki çok güçlü büyümeye ve Akıllı Altyapı iş kolundaki kayda değer yükselişten de olumlu yönde etkilendi. Gelirler; Akıllı Altyapı, Mobilite ve Siemens Healthineers'daki büyümeyle önceki yıla kıyasla yüzde 2 artarak 20,8 milyar Euro’ya yükselirken Dijital Endüstriler iş kolundaki otomasyon sektöründe yaşanan düşüşle büyük ölçüde dengelendi.

 

Endüstriyel İş Kolu kârı 3,1 milyar Euro'ya geriledi. Bu sonuç, Dijital Endüstriler iş kolunda ağırlıklı olarak otomasyon sektörünün başını çektiği keskin düşüşten kaynaklanıyor. Şimdiye kadarki en yüksek çeyrek sonucunu elde eden Akıllı Altyapı iş kolu önderliğinde diğer endüstriyel iş kolları, kâr seviyelerini artırdı. Endüstriyel İş Kolu kâr marjı yüzde 15,5'e ulaştı.

 

Net kâr 2,1 milyar Euro’ya yükselerek 2023 yılının 4. çeyreğine kıyasla önemli bir artış gösterdi. 2023’ün 4. çeyreğinde 1,9 milyar Euro seviyesinde olan net kâra karşılık, Siemens Energy Yatırımı ve daha yüksek vergi oranları neticesinde 0,2 milyar Euro zarar kaydedilmişti. Grup düzeyinde sürdürülen ve durdurulan faaliyetlerden elde edilen serbest nakit akışı, 5 milyar Euro ile olağanüstü bir seviyeye ulaştı.

 

DEĞER YARATMAYA YÖNELİK "ONE TECH COMPANY" PROGRAMI

Siemens AG, finansal başarısını farklı projelerle pekiştiriyor. Siemens AG önde gelen teknoloji şirketi olarak güçlü konumu temelinde bir üst performans ve değer yaratma seviyesine ulaşmak için ONE Tech Company programını başlattı. Program, bir dönüm noktası teşkil eden tarihi piyasa değişimlerinden ve teknolojik aksaklıklardan kaynaklanan fırsatlardan şirketin yararlanmasını sağlamayı amaçlıyor. Hedef; daha güçlü bir müşteri odaklılık, daha hızlı inovasyon ve daha yüksek kârla büyüme elde etmek olarak belirlendi. Siemens, "gerçek ve dijital dünyaları birleştirmek" şeklinde özetlenen mevcut stratejinin uygulanmasını hızlandırmak için ONE Tech Company programını uygulayacak. Programın bileşenleri arasında Siemens AG’nin endüstriyel yazılımdaki lider konumunu güçlendirmek için Altair Engineering'e yapılması planlanan inorganik yatırım ve şirket genelinde temel teknolojileri ölçeklendirecek iş birimi olarak Temel Teknolojiler biriminin kurulması yer alıyor.

 

2025 MALİ YILI GÖRÜNÜMÜ

Siemens Grubu için 2025 mali yıl görünümünde ılımlı makroekonomik büyüme öngörülüyor. Özellikle elektrifikasyon ve mobilite alanlarındaki altyapı pazarlarının güçlü kalmaya devam edeceği tahmin ediliyor. Siemens grubu özelinde, önceki yıla kıyasla kur çevrimi ve portföy etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 3 ila yüzde 7 aralığında gelir büyümesi ve 1’in üzerinde sipariş-satış oranı bekleniyor. Dijital Endüstriler iş kolunda, 2025 mali yılında, önceki yıla göre kur çevrimi ve portföy etkilerinden arındırılmış gelirde yüzde 6 ila yüzde 1 aralığında bir değişim ve yüzde 15 ila yüzde 19 aralığında bir kâr marjı bekleniyor. Akıllı Altyapı iş kolunda 2025 mali yılında önceki yıla kıyasla gelirde yüzde 6 ila yüzde 9 arasında bir artış ve yüzde 17 ila yüzde 18 arasında bir kâr marjı bekleniyor. Mobilite iş kolunda 2025 mali yılında önceki yıla kıyasla gelirde yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir artış ve yüzde 8 ila yüzde 10 arasında bir kâr marjı öngörülüyor.

 

Siemens, Innomotics'in satışından elde edilecek kazanç hariç olmak üzere, 2025 mali yılı için satın alma fiyatı dağıtımı muhasebesi öncesi net gelirden elde edilecek temel EPS'nin 10,40 ila 11,00 Euro aralığında olmasını bekleniyor. 2025 mali yılının ilk çeyreğinde vergi sonrası 2 milyar Euro tutarında ön kazanç kaydedilecek. Önceki yıla bakıldığında, 2024 mali yılında PPA öncesi EPS, Siemens Energy Yatırımından elde edilen hisse başına 0,61 Euro'luk pozitif etki hariç 10,54 Euro seviyesinde gerçekleşmişti.



Diğer Haberler
Euro Bölgesinde 3. çeyrekte revize GSYİH çeyreklik %+0.4 (Beklenti:%+0.4 Önceki:%+0.4)
Euro Bölgesinde 3. çeyrekte revize GSYİH yıllık %+0.9 (Beklenti:%+0.9 Önceki:%+0.9)
Euro Bölgesi'nde 3. Çeyrekte İstihdam Çeyreklik: %+0.2 (Beklenti:%+0.1 Önceki:%+0.2)
Euro Bölgesi sanayi üretimi Eylül'de aylık:%-2.0 (Beklenti:%-1.4 Önceki:%+1.8)
Euro Bölgesi'nde 3. Çeyrekte İstihdam Yıllık: %+1.0 (Beklenti:%+0.8 Önceki:%+0.8)
Euro Bölgesi sanayi üretimi Eylül'de yıllık:%-2.8 (Beklenti:%-2.0 Önceki:%+0.1)
Fitch: Sıkı para politikasının bankaların aktif kalitesi üzerinde ılımlı bir baskı oluşturmasını ve sektörün sorunlu krediler oranında ılımlı bir artış olmasını bekliyoruz
Fitch: Ancak genel varlık kalitesindeki bozulmanın bankaların karlılığı ve karşılık tamponlarına göre yönetilebilir kalmasını bekliyoruz
Fitch: Bankaların net faiz marjları, yüksek fonlama maliyetleri, krediler üzerindeki yasal sınırlamalar ve nispeten düşük TÜFE'ye bağlı menkul kıymet gelirleri nedeniyle baskı altında
Fitch: Karlılığın makul düzeyde kalmasını, ancak 2023'e kıyasla daha zayıf olmasını ve 2025'ten itibaren uygulanması halinde enflasyon muhasebesinin potansiyel etkilerinin görülmesini bekliyoruz
Fitch: Türk bankaları, karşılık tamponları ve değer düşüklüğü öncesi karları ile desteklenen genel olarak yeterli sermayelendirmeye sahip
Fitch: Türk bankaları son not artırımının ardından iyileşen beklentilerle karşı karşıya ve azalan yakın vadeli makroekonomik ve finansal istikrar riskleri finansman baskılarının azalmasına ve yatırımcı güveninin yenilenmesine neden oluyor.
Fitch: Daha geleneksel bir makroekonomik politika bileşimi nedeniyle Türk bankaları için refinansman riskleri azaldı
Facebookta Paylaş