Sektör Raporu: Perakande Sektör Güncellemesi (İş Yatırım)

Çoğunlukla talebin esnek olmadığı temel tüketim maddeleri ağırlıklı satış yapan gıda perakende şirketleri yüksek enflasyon dönemlerinde maliyet artışlarını satış fiyatlarına en hızlı yansıtabilen sektörler arasında yer alıyor. Nitekim takip listemizde olan 4 şirketin 2022 yıl sonu tahmini ciro büyüme oranları %97 ile %105.5 arasında bulunuyor. Bu büyümede, fiyat artışlarının yanı sıra, pandemi sonrası artan mağaza trafiği, yüksek fiyat artışları nedeniyle, hesaplı fiyatlar ile ürün sunan zincir marketlerin pazar payının artmasının da etkili olduğu düşünülüyor. Öte yandan şirketler 2022 yılında da mağaza açılışlarına hız kesmeden devam ettiler.

2021 yılı sonunda kur ve enflasyondaki hızlı yükseliş ve ürün tedarikinde sorun yaşamamak adına şirketlerin yıla stoklu girmesi, 2022 yılı başında brüt kar marjlarda yükselişe neden olmuştu. 2022 yıl sonu itibarı ile Bim dışındaki şirketler brüt kar marjını artırmayı başarırken, güçlü baz yılı etkisiyle, Bim’in brüt kar marjında yaklaşık %1 civarında bir gerileme bekleniyor. Tahminlerimize göre brüt kar marjını en çok artıran şirket Bizim Toptan olurken (%1.6), Şok ve Migros’un marjlarında, sırasıyla 40 baz puan ve 30 baz puan artış öngörüyoruz. 2022 yılı başında ve yıl ortasında yapılan asgari ücret artışlarına ve artan personel maliyetlerine rağmen, ücret artışlarının müşteri trafiği ve sepet büyüklüklerini olumlu etkiledi. Şirket bazında FAVÖK marjlarına baktığımızda Migros (+30baz puan) ve Bizim Toptan’ın (+30 baz puan) marjları artarken Bim ve Şok ’un FAVÖK marjlarında, sırasıyla 110 baz puan ve 100 baz puan daralma tahmin ediyoruz. Doğal gaz arz sıkıntıları ve yakıt fiyatlarındaki artış elektrik fiyatlarında rekor artışlara sebep oldu elektrik giderlerinin toplam maliyetlerdeki oranı %6.2 - %10.4 aralığından %6.4 - %16.5 aralığına yükseldi. Ortalama enflasyona bağlı olan ve bir kısmı için tavan uygulamaları olan kira giderleri, 2022 yılında marjları rahatlatan bir unsur oldu.

Gerek kur artışı gerek yükselen enflasyon yatırım harcamalarının ciroya oranını genel olarak yukarı çekti ve yatırım harcaması / ciro oranı 1.9% - 3.1% aralığından 1.9%-3.2% aralığına yükseldi. Stok gün sayılarının 2022 yılı genelinde genelde tüm şirketler için yüksek seyretmesi (2021 yılında şirketlerin ortalamasının 49 günden 2022 yılında 57.5 güne çıkmasını bekliyoruz) şirketlerin net işletme sermayesi fazlalarını azaltarak nakit yaratımını olumsuz etkiledi. Net işletme sermayesi fazlasını artıran diğer bir etken de, şirketlerin tedarikçilerini desteklemek ve ürün bulunabilirliğini garantiye almak için ticari borç sürelerini kısaltmaları oldu.



 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.
https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/02/21/perakende-sektor-guncellemesi/

 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BIST 100 ENDEKSİ BUGÜN %0.01 YÜKSELDİ (5149), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 105 MİLYAR 595 MİLYON TL OLDU
ABD'DE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ŞUBAT'TA:%-0.7 (BEKLENTİ:%+2.0 ÖNCEKİ:%-1.5)
ABD'DE İKİNCİ EL KONUT SATIŞLARI ŞUBAT'TA: 4 MLN (BEKLENTİ:4 MLN 100 BİN ÖNCEKİ:4 MLN 20 BİN)
ABD'DE MEVSİMSELLİKTEN ARINDIRILMIŞ OLARAK İKİNCİ EL KONUTLARIN SATIŞTA KALMA SÜRESİ ŞUBAT AYI İTİBARİYLE 2.9 AY
ABD'DE S&P FLAŞ HİZMET SEKTÖRÜ PMI ŞUBAT'TA 50.5 (BEKLENTİ:47.2 , ÖNCEKİ: 46.8)
ABD'DE S&P FLAŞ İMALAT SEKTÖRÜ PMI ŞUBAT'TA: 47.8 (BEKLENTİ: 47.5, ÖNCEKİ: 46.9)
ABD'DE S&P FLAŞ BİLEŞİK PMI ŞUBAT'TA: 50.2 (BEKLENTİ: 47.5, ÖNCEKİ:46.8 )
BİST Kıymetli Madenler Piyasasında bugün 3.170 kg altın, 7.219 kg gümüş işlemi yapıldı
Facebookta Paylaş