Sanayici, Tasarruflu Isıtma Sistemlerine Yöneldi - Çukurova Isı

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

Dünya genelinde yaşanan enerji krizi, Türkiye sanayisini de vurdu. Son bir yılda elektrik ve doğal gaz faturalarındaki artış yüzde 300'lere ulaştı. Enerji maliyetlerini düşürmek amacıyla yeni çözüm arayışına giren sanayiciler, enerji giderlerinde önemli bir paya sahip olan ısıtma sistemlerine odaklandı. Bu doğrultuda birçok sanayici ısıtmada yüzde 60'lara varan oranlarda tasarruf sağlayan, kolay kurulum ve ilk yatırım maliyeti avantajı sunan radyant ısıtma sistemlerine yöneldi.
Renovasyon projelerinde yüzde 25 artış!
Artan enerji giderleri sebebiyle sanayideki renovasyon projelerinde yaşanan talebe ilişkin açıklamalarda bulunan Çukurova Isı Pazarlama Müdürü Osman Ünlü, "Maliyetlerini kontrol altına almak isteyen sanayiciler, ısıtmada alternatif sistem çözümü arayışına girdi. Artan talebe bağlı olarak yılın ilk çeyreğinde sanayideki ısıtma sistemi renovasyon projelerinde bir önceki yıla göre yüzde 25 artış yaşandı. Sanayiciler hem işletmede yüzde 60'lara varan oranlarda tasarruf sağlayan hem de kurulumda; süre ve maliyet avantajı sunan radyant ısıtma sistemlerine yöneldi".
Yüzde 60'lara varan oranda tasarruf
Ünlü, konuşmasında radyant ısıtma sistemlerinin sanayideki işletme giderleri açısından sunduğu avantaja da dikkat çekti: "Radyant ısıtma sistemleri ile transfer elemanlarından kaynaklı ısı kaybı yaşanmaz. Ayrıca radyant ısıtıcı, mekân içerisinde belirlenen bölgeleri ısıtır. Klasik sistemlerde olduğu gibi ortamdaki havayı ısıtmayı hedeflemediği için uygulama yapılacak binanın yüksekliği, izolasyon durumu gibi etkenlere göre değişmekle birlikte işletme giderlerinde, klasik sistemlere göre yüzde 60'lara varan oranda tasarruf sağlar. Düşük işletme giderleri sayesinde yapılan yatırım, 1 - 3 yıl kadar kısa bir sürede kendini amorti eder.
"İşletmenin bir günlük su sarfiyatı 120 ton, elektrik sarfiyatı ise yüzde 95 azalmıştır"
Ünlü, ayrıca radyant ısıtma sistemlerinin sanayide sunduğu avantajı örnek bir referans proje üzerinden açıkladı: "Raylı sistemler sektöründe faaliyet gösteren ve alanında lider olan bir müşterimizin, buharlı ısıtma sisteminden, radyant ısıtma sistemine döndükten sonra işletmede sağladığı avantajları içeren raporuna göre;
Soğuk havalarda buharlı ısıtma sistemi ile ortam sıcaklığı, 10-13 derecelerde çalışırken, radyant ısıtma sistemleri ile ortam sıcaklığı 17 dereceye çıkmıştır.
Ayrıca ışınım yoluyla üretim alanındaki malzemelerde ısınmış ve çalışanların üşüyerek üfürücü altında öbeklenmeleri durumu da ortadan kalkmıştır. Bu durum çalışanların performanslarını da artırmıştır.
Tesisin bir saatlik doğalgaz sarfiyatı 615 metreküpten, 415 metreküpe düşmüştür. Tesisin bir saatlik doğalgaz tüketimi yüzde 32 azalmıştır. Günde 12 saat yerine 7 saatlik çalışmayla gerekli konfor şartlarını sağlayan radyant ısıtma sistemiyle günlük enerji tasarrufu ise yüzde 60 seviyelerine ulaşmıştır. Suya ihtiyaç duymayan radyant ısıtma ile işletmenin bir günlük su sarfiyatı 120 ton, elektrik sarfiyatı ise yüzde 95 azalmıştır" dedi.
İlk yatırımda yüzde 30 daha tasarruflu
Radyant ısıtma sistemlerinin 10 bin metrekare büyüklüğünde ki bir fabrikaya bir hafta içerisinde kurulduğunu belirten Ünlü, sistemin, ilk yatırım maliyeti açısından sunduğu avantaja da vurgu yaptı: "Radyant ısıtma sistemlerinin ilk yatırım maliyeti, klasik sistemlerden yüzde 30 daha düşük. Çünkü radyant ısıtma sistemlerinde ısıtma, klasik sistemlerde olduğu gibi taşıma yoluyla yapılmaz. Isıtma, ışınım yoluyla gerçekleşir. Sistem ısıtılacak mekâna kurulur ve tavana asılır. Brülör vasıtasıyla yakılan gaz, radyant boruların içerisinde dolaştırılır ve ısıtılan borunun üzerinden yayılan enerji, yansıtıcılarla aşağılara yönlendirilerek, ısıtma yapılır. Bu nedenle radyant ısıtma sistemlerinde, klasik sistemlerdeki; kazan, sirkülasyon pompası, fan, boru/kanal, aparey, konvektör veya menfez gibi transfer elemanlarına ihtiyaç duyulmaz" diyerek sözlerini tamamladı.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş