Sanayi üretiminde zayıf Haziran verisi (Reel Kapital Menkul Değerler )

Sanayi üretiminde zayıf Haziran verisi...

Türkiye’de Haziran ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,4 oranında gerilemiştir. Piyasanın medyan beklentisi ise sırasıyla %3,6 ve %0,4 artış olması yönündeydi. Verilerin hem piyasanın, hem de bizim beklentilerimizin altında gerçekleştiğini görüyoruz. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre daralma %3,6 oranında gerçekleşmiştir.

Sanayi üretimi oynaklığı oldukça yüksek olan bir seri... Bazı sektörlerde bayram ve tatil etkisinden kaynaklanan, küresel talepteki değişimlerden kaynaklanan bir aksaklık veya bir döneme toplanan bir yığılma üretimde hızlı artışa veya daralmaya yol açabiliyor. Aylık bazda oynaklıklara daha temkinli yaklaşmak gerekiyor ve birkaç aylık ortalamalara veya yıllık değişimlere bakmak daha mantıklı oluyor.

Haziran ayında çalışılan gün sayısının azlığı ve bayram nedeniyle bazı firmalarda daha uzun tatil yapma eğilimleri nedeniyle üretimde kayıp veya zayıflık yaşanabiliyor. Bu kapsamda Haziran’da da bir miktar daralma gerçekleşti. Genel itibariyle küresel tedarik zindirindeki konumundan dolayı, PMI ve RKGE gibi öncü göstergeler ışığında da Türk imalat sanayi ılımlı seyrini koruyor. İç talepte de görece canlılık devam ediyor. Bu gelişmeler bize ikinci çeyrekte de ekonominin %4-5 bandında güçlü bir büyüme oranı kaydedebileceğini gösteriyor.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %1,2 artarken, yıllık bazda %0,5 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %0,5 azalma görülürken, yıllık bazda ise %3,8’lik artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz buhar ve iklimlendirme grubunda ise aylık bazda %0,6 daralma görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %2,5 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; ara malında %2,2, dayanıklı tüketim malında %1,9, daayanıksız tüketim malında ise %1,3 oranında görülen gerileme sanayi üretiminin aylık bazda gerilemesinde etkili olmuştur. Aylık bazda en çok artış görülen kalem ise %3,8 ile sermaye malı olmuştur. İlgili kalemlerdeki yıllık artışlara bakıldığında ise; sermaye malının %11,4, enerjinin %2,9, dayanıklı tüketim malının %2,6, ara malının %1,2 arttığı görülmektedir.

Büyümenin sürdürülebilirliğine gelecek olursak; küresel talep ve Türkiye ekonomisindeki momentum yılın ikinci yarısında, ilk yarıya oranla biraz yavaşlayabilir, Daha çok dördüncü çeyrekteki yavaşlamadan kaynaklanacak, çünkü 3. çeyrekte de geçen yılın baz etkisinden kaynaklı yüksek büyüme gerçekleşecek. Yıl genelinde de %4’ün üzerinde bir büyüme tahmin ediyoruz.


KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatıırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.