Sanayi üretiminde Nisan’da Covid çöküşü (Tera Yatırım )

Sanayi üretiminde Nisan'da Covid çöküşü…

Türkiye'de Nisan ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %31,4 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %30,4 oranında azalma göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %31,3 oranında daralma gerçekleşmiştir.

Pandemi etkisi ile beraber ani duruş gösteren üretimde yavaşlamanın boyunu tahmin etmek zordu. Nitekim tahminlerde de standart sapma oldukça fazlaydı. Buna karşın, temelde aslında beklenmedik denecek bir durum yok, sert bir daralma bekleniyordu. Daralma etkisini de Mart ayının ortasından itibaren hissediyorduk, nitekim Mart verisi sanayi üretiminde ani duruş etkisini de gözler önüne sermişti. Asıl en kötü etkilerin görüldüğü Nisan verisinde de Covid-19 etkisiyle talep ve iç tüketim kanallarına ek olarak dış ticaret pazarlarındaki olumsuzluğun da yansımalarını hep beraber görüyoruz.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %13 daralırken, yıllık bazda %14,5 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %32,5 daralma görülürken, yıllık bazda ise %33,3'lük daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %12,4 daralma görülmüş, yıllık bazda ise daralma %14,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %41,7, sermaye malı %40,2, ara malı %30, dayanıksız tüketim malı %28,3 ve enerji %13,5 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %49,3, sermaye malı %42,9, dayanıksız tüketim malı %31,5, ara malı %27,9 ve enerji %15,6 daralmıştır. Özellikle imalat sanayii, dayanıklı tüketim malı ve sermaye malındaki azalma dikkat çekmektedir.

Haziran ile beraber normalleşmenin başlaması ve ihracat pazarlarımızın başta Avrupa olmak üzere açılması ilerleyen dönemlerde kademeli toparlanmayı sağlayabilir. Ancak Mayıs verileri de, kapanma döneminin içinde olduğundan sanayi üretimi açısından anormal koşulları yansıtmaya devam edecektir. Ekonomik büyümenin seyrini tahmin etmek içim kullandığımız en önemli öncü gösterge sanayi üretimi, 2Ç20'de yaşanacak daralmanın oldukça sert olacağını göstermektedir. Yılın sonraki çeyreklerinde büyüme anlamında nasıl bir durumun söz konusu olacağı ise tamamen Covid-19 ile alakalı gidişata ve normalleşmenin sürekliliğine bağlı olacaktır. ABD'den gelen veriler ikinci dalga endişelerini artırıyor, ikinci dalga olmasa bile yeni dönemde ekonomideki kapasite kullanımının, üretim hızının, talebin virüs öncesi dönemden aşağıda olması itibariyle Covid koşullarının yansıması ve kırılganlık etkileri görülebilir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA MALİYE BAKANI : EKONOMİK TEŞVİK PAKETİNİN HIZLI ETKİSİ OLMALI, 29 HAZİRAN'DA PARLAMENTODA OLACAK
HONG KONG DÖVİZ FONU'NUN VARLIKLARI MAYIS SONUNDA 3.62 TRİLYON HONG KONG DOLARI OLDU - HONG KONG MERKEZ BANKASI
BOE: GELECEK 5 YILA DAİR ENFLASYON BEKLENTİSİ %+2.6'YA GERİLEDİ (ŞUBAT TAHMİN:%+3.4)
BOE: KAMUNUN GELECEK 12 AYDAKİ ENFLASYON BEKLENTİSİ %+1.9'A GERİLEDİ (ŞUBAT TAHMİN:%+2.9)
VARANK: MAYIS'TAN İTİBAREN SEKTÖREL TOPARLANMA BAŞLADI, HAZİRAN'DA HIZ KAZANDI
VARANK: TOPARLANMAYI KALICI HALE GETİRİP, SON İKİ ÇEYREKTE İNŞALLAH GÜÇLÜ İVMELENME GÖRECEĞİZ
VARANK: İÇ VE DIŞ TALEPTEKİ DARALMAYLA NİSAN SANAYİ ÜRETİMİNDE CİDDİ BİR DÜŞÜŞ GERÇEKLEŞTİ, BU DÜŞÜŞ SADECE ÜLKEMİZE HAS DEĞİL
Facebookta Paylaş