Sanayi üretiminde negatif sürpriz (İş Yatırım)

Sanayi üretimi Nisan ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık %0,9 gerileyerek (Mart %+5,8, Şubat: %-5,9), negatif sürpriz yaptı. Takvim etkilerinden arındırılmış veri yıllık %1,2 daralma ile (Mart: %+0,4, Şubat: %-8,2) benzer bir tablo çizdi.

Açıklanan veri bizim için negatif sürpriz oldu. PMI rakamları güçlü bir toparlanmaya işaret ediyordu. Piyasa üretimin %1,1 artmasını bekliyordu. Tatil gününün fazla olduğu bir dönemde istatistiki düzeltmeler kaynaklı bir sapma ihtimalinden ötürü veriyi ekonomide kalıcı bir yavaşlama olarak okumuyoruz.

İmalat sektörünün geniş kapsamlı gruplarına bakıldığında dayanıklı tüketim malları %-4,5 (Mart: %+8,5), dayanıksız tüketim malları ise %-1,5 (Mart: +%4,7) aylık değişim ile belirgin daralmaya işaret ediyor. Sermaye malları %-0,7 (Mart: %10,1), ara malları %-0,6 (Mart: %+5,5) ile daha dirençli bir görünüm çiziyor.

Alt detaylar tütün (%10,9), fabrikasyon metal (%5,1), tekstil (%1,9) ve içecek (%1,9) gibi az sayıda sektörde üretimin arttığını gösteriyor. Ancak bilgisayar (%-8,5), ahşap-mantar ürünler (%-5,2), gemi ve otomobil dışı ulaşım araçları (%-4,6), ametal mineraller (%-4,2), deri (%-4,0), ecza (%-3,9), elektrikli teçhizat (%-3,0), giyim (%-2,6), mobilya (%-2,4), rafine petrol (%-1,9), ana metal (%-1,4) ve motorlu kara taşıtları (%-1,3) gibi bir yığın sektörde üretim zayıflıyor.

Öncü göstergeler sanayi üretiminde Mayıs ayında oldukça güçlü bir büyümeye işaret ediyor. İSO imalat PMI endeksi 2021 Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesi olan 51,5 seviyesinde. Önceki aya göre 1,7 puan artarak 61,0 seviyesine yükselen MÜSİAD’ın SAMEKS sanayi endeksi son 4 yılın en yüksek seviyesinde ve Anadolu ağırlıklı küçük-orta ölçekli şirketlerde çok güçlü bir performansa işaret ediyor. Öte yandan kapasite kullanım oranı ve reel kesim ihracat siparişleri endeksi yükselmeye devam ediyor.

Mayıs ayı sektörel PMI verileri on sektör grubunun sekizinde üretim artışına işaret ediyor. Kara-deniz taşıtları (otomotiv ve gemi), makine ve fabrikasyon metal, kimya ve tekstil güçlü seyrediyor. Giyim ve deri üretimi üç ay sonra yeniden genişleme gölgesinde. Buna karşın ana metal sanayi hız kesiyor. Mobilya-ağaç-kağıt grubu daralma bölgesinde olmaya devam ediyor.

Açıklanan zayıf veriye rağmen 2023 yılı için büyüme tahminimizi %4,0 olarak koruyoruz. Seçimlerin ardından öngördüğümüz parasal sıkılaşmaya karşın gevşetilen maliye politikası ve deprem sonrası devasa yeniden inşa faaliyetleri 2023 yılı genelinde büyümeyi destekleyecek.

Serhat Gürleyen, Araştırma Direktörü
Dağlar Özkan, Ekonomist

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/06/09/nisan-2023-sanayi-uretimi/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Ukrayna'da GSYİH 2023'ün 1. çeyreğinde %10.5 geriledi -Ekonomi Bakanlığı
Yunanistan'da TÜFE Mayıs'ta yıllık %+2.8 (Önceki:%+3.0)
Yunanistan'da AB uyumlu TÜFE Mayıs'ta yıllık %+4.1 (Önceki:%+4.5)
Çin Merkez bankası Başkanı: TÜFE'nin yılın ikinci yarısında kademeli olarak yükselmesini ve Aralık ayına kadar yıllık bazda %1'in üzerine çıkmasını bekliyoruz
Kremlin: Suudi Arabistan egemen bir devlet, ABD'nin Suudilere petrol üretimi konusunda direktif verecek pozisyonda değil
Çin Merkez Bankası Başkanı: İşletmelerin sınır ötesi ticaret ve yatırımlarda yuan kullanmasını kolaylaştıracağız
Facebookta Paylaş