Sanayi üretimi yılı güçlü kapattı, şartlar sanayi ve genel büyüme için destekleyici (KapitalFX)

Sanayi üretimi yılı güçlü kapattı, şartlar sanayi ve genel büyüme için destekleyici...

Türkiye’de Aralık ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,7 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %0,9 oranında artış göstermiştir. Piyasanın medyan beklentisi ile kıyasladığımızda beklentinin biraz daha üzerinde veriler görüyoruz. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre büyüme %6,5 oranında gerçekleşmiştir.

Beklentinin üzerinde gelen üretim verileri, yılın genelindeki GSYH büyüme görünümü için de, her ne kadar yeni serilere göre korelasyon azalsa da güçlü sinyaller ortaya koymaktadır. Yılın son çeyreğinde gerçekleşen ortalama sanayi üretimi artış oranlarını değerlendirdiğimizde, 4Q17’de 3Q17’ye göre olması beklenen yavaşlama, çok büyüt boyutlarda olmayacak ve yılın genelinde %7 gibi bir büyüme oranı kaydedilmesi açısından yeterli olacaktır. Arındırılmış verilerde %6,8’lik bir yıllık büyüme oranı öngörüyorduk; tahmindeki sapma beklenenin üzerinde katkı veren dış talebin etkisiyle ara malı ve sermaye mallarından kaynaklanmış görünüyor. Ocak ayına dair açıklanan reel kesim güven endeksi gibi sanayi öncü göstergelerine baktığımız zaman da, 1Q18’e dair sanayi üretimi eğiliminin kuvvetli kalmasını bekleyebiliriz.

 

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taşocakçılığı aylık bazda %2,6 büyürken, yıllık bazda %14 büyüme göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,2 artış görülürken, yıllık bazda ise %8,9’luk artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,1 daralma görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %5,7 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; ara malında %1,6, dayanıklı tüketim malında %1,8, dayanıksız tüketim malında %0,7 ve sermaye malında %0,6 oranında aylık büyüme görülürken dayanıklı enerji grubu %0,2 daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık artışlara bakkıldığında ise; ara malının %13,9, sermaye malının %10,7, dayanıksız tüketim malının %5,4, enerjinin %2,5 ve dayanıklı tüketim malının ise %0,1 oranında arttığı görülmektedir.

2017 yılının genelinde %7 bandı civarlarında bir büyüme oranı kaydetmeye hazırlanırken, öncü göstergeler ve güven endeksleri 1Q18’de en azından üretim görümünün de güçlü kalmaya devam edeceğini öngörüyor. Çeyreğe dair olarak ise; 1Q18’deki yıllık bazda GSYH oranının aşağı yukarı 4Q17 seviyelerinde olmasını, yani %4,5-5 bandında gerçekleşmesini bekleyebiliriz. Küresel talep güçlü seyretmeye devam ediyor, bunun yanında içeride de ekonomiye dair alınan tedbirlerin desteğinin süreceğini tahmin ediyoruz. Bu iki faktör ışığında; her ne kadar iç talepteki artış enflasyon açısından yukarı risk yaratsa da büyüme patikasının korunması anlamında geniş mali politikaların devamını bekleriz. Hükümetten yapılan açıklamalar da bu tedbir ve desteklerin sürekli bir hale getirileceğini ortaya koymaktadır. Bu da hem sanayi üretiminnin, hem de genel büyümenin desteklenmesi anlamına gelecektir.

 



Enver ERKAN
Araştırma Müdür Yardımcısı




KapitalFX / Reel Kapital Menkul Değerler
www.kapitalfx.com
destek@kapitalfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş