Sanayi üretimi verisi analizi (Oyak Yatırım)

Köprü günleri nedeniyle sanayi üretimi zayıfladı

Yıllık üretim %4,7 daraldı... Sanayi üretimi Haziran ayında yıllık bazda %4,7 oranında düşerken, aylık bazda üretim büyük ölçüde köprü günleri nedeniyle %2,1 oranında daraldı. Hatırlanacağı üzere Haziran ayında 2,5 günü köprü günü olmak üzere bir hafta resmi tatil ilan edilmişti. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış üretim yıllık bazda %8,4 oranında azaldı. Buna göre, çeyreklik üretim bir önceki çeyrekteki %5,3'lük artışın ardından yıllık bazda %2,9 oranında geriledi. Aylık rakamlar incelendiğinde, elektrik ve gaz üretimi ile madencilik ve taşocakçılığı sektörlerinde üretim sırasıyla %7,8 ve %1,8 oranında artarken, imalat sektörü üretimi %3,1 oranında daraldı. İç pazarda beklenen yavaşlama nedeniyle 2024 yılının geri kalanında sanayi üretimindeki büyümenin durgun seyretmesini beklerken, yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi'nde beklenen toparlanma sayesinde ihracatçıların olumlu yönde ayrışabileceğini düşünüyoruz.

Sıcak hava kaynaklı elektrik üretiminde artış... Sermaye malları üretimi Haziran ayında bir önceki aya göre %1,7 oranında azalırken, sektör yıllık bazda %5,6 oranında daraldı. Yerel seçimlerden bu yana ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin hale gelmesiyle sermaye malı üretiminin durduğu görülüyor. Ara malı üretim endeksi bir önceki aya göre %3,3 gerilerken, enerji üretimi Haziran ayında %7,2 arttı. Geçen yıla kıyasla ucuz seyreden elektrik fiyatları ve yüksek hava sıcaklıkları talebi artırırken, önümüzdeki dönemde hafifçe soğuyan havaların etkisiyle talebin azalacağı tahmin ediliyor. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları üretimi de bir önceki aya göre sırasıyla %5,4 ve %4,3 geriledi. Yüksek teknoloji üretimi Haziran ayında yıllık bazda %2,7 artışla ivme kazanırken, yüksek baz nedeniyle yıllık üretim %24,8 geriledi. Yüksek-orta teknoloji üretimi ve düşük-orta teknoloji endeksleri Haziran ayında bir önceki aya göre sırasıyla %3,8 ve %1,9 düşerken, düşük teknoloji üretimi %4,5 azaldı. TL'deki reel değerlenmenin önümüzdeki dönemde düşük teknolojili üretim üzerindeki baskıyı artırması muhtemeldir.

Düşük katma değerli sektörlerde daralma... Haziran ayında 8 sektör aylık bazda büyüme gösterirken, 17 sektörde daralma yaşandı. Düşük performans gösteren sektörler arasında Haziran ayında %9,9 oranında daralan ağaç ürünleri (mobilya hariç) sektörü dikkat çekerken, tekstil sektörü üretimi Haziran ayında %2,2 oranında azaldı. Her iki sektör de reel TL değerlenmesinden olumsuz etkilenirken, üretim komşu ülkelere kaymaktadır. Bu durum işsizliğin artmasına neden olabilir ancak kaynakların daha katma değerli sektörlere kaydırılması uzun vadede verimlilik artışına yol açacaktır. Benzer şekilde, mobilya sektörü üretimi Haziran ayında %6,0 oranında daralırken, son TÜFE rakamlarına göre fiyatlar da son dönemde zayıflama göstermektedir. Motorlu taşıt üretimi de iç pazarda beklenen yavaşlama nedeniyle Haziran ayında aylık bazda %6,4 geriledi. Daha iyi performans gösteren sektörlerden içecek sektörü, sıcak iklim koşulları ve güçlü hizmet sektörü talebi sayesinde yıllık bazda %0,5 büyüdü.

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Portekiz'de dış ticaret dengesi Ocak'ta: -1.89 milyar euro (Önceki:-2.23 milyar)
Yunanistan'da sanayi üretimi Haziran'da yıllık %+9.5 (Önceki:%+6.7)
İtalya'da global dış ticaret dengesi Haziran'da: +5.07 milyar euro (Önceki:+6.43 milyar euro )
İtalya'da AB dış ticaret dengesi Haziran'da: -1.05 milyar euro (Önceki:+0.52 milyar euro )
Yunanistan'da TÜFE Temmuz'da yıllık %+2.7 (Önceki:%+2.3)
Yunanistan'da AB uyumlu TÜFE Temmuz'da yıllık %+3.0 (Önceki:%+2.5)
Facebookta Paylaş