Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlarda İhracat Etkisi (Dinamik Yatırım Menkul Değerler )

Şubat ayında sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre %8,8'lik büyüme beklentilerinin oldukça üzerinde %13,3 büyüdü. Önceki ay üretim artışı %7,6 düzeyindeydi. Aylık bazda üretim artışı da önceki ayın %2,3'lük daralmasının ardından %4,4 olarak gerçekleşti. Aylık bazda sermaye ve dayalıklı tüketim malı üretimi sırayla %7,6 ve %6,6 ile en yüksek artış gösteren ana kategoriler olurken madencilik ve taşocakçılığı %3,0 daraldı. Geçen yıla göre ise en yüksek büyüme oranı %18,9 ile dayanıksız tüketim mallarında oldu. Sektörler bazında üretim artışı genele yayılmış olmakla birlikte önemli ihracat kalemlerinden hazır giyimin %39.5 artması, makina ve techizat üretimi artışının %11,4'ten %12,7'ye yükselmesi ve otomotiv üretimi artışının %0,6'dan %9,4'e yükselmesi hem ihracat performansının üretimi desteklemeye devam ettiğini hem de yatırım ivmesinin devam ettiğini gösteriyor.
Üretimdeki bu güçlü performansa karşılık perakende satışlar Şubat'ta geçen seneye göre %6,2 arttı. Artış oranı Ocak'ta %8,1'di. Mevsimsellikten arındırılmış bazda aylık artış önceki aya göre %0,5 oldu ancak bu artış daha çok önceki ay görülen %1,2'lik düşüşün yarattığı baz etkisinden kaynaklandı. Üretimdeki artışa paralel şekilde tekstil, hazır giyim ve ayakkabı satışları geçen seneye göre %31,25 artarken kura duyarlı bilgisayar, yazılım, kitap, telekominikasyon aletlerinde artış sadece %2,74 oldu; ses ve götüntü ekipmanları kalemi %2,24 geriledi. Bu kalemde aylık bazda 3 aydır devam eden düşüş bu ay da azalan oranda da olsa %0,1 ile devam etti.
Ciro endeksleri ise enflasyonun yüksek seyri nedeniyle artmaya devam etti ve perakende ciro Şubat'ta geçen yıla göre %82,2, geçen aya göre %7,5 arttı. İmalat sanayinde ciro %123,6 artarken hizmet sektörlerinden konaklama ve yiyecek sektörlerinde artış %161,4 oldu. En düşük artış ise %55,2 ile inşaat sektörü cirolarında gerçekleşti.
Sanayi üretimi ve perakende satışlar ile ciro endeksleri yurt içinde üretim aktivitesinin kuvvetli seyrettiğine ve bunun daha çok ihracat kaynaklı olarak gerçekleştiğine işaret ediyor. Enflasyon nedeniyle cirolar kuvvetli olsa da iç satışlarda bir yavaşlama görülmesi ilk çeyrek büyümesinde iç talepte ivme kaybı göreceğimizi düşündürürken ihracatın katkısının yine kuvvetli olmasını bekliyoruz. Dış talebin büyümeye net katkısını ise ithalat hacimlerini gördükten sonra söyleyebileceğiz.
 


 Dinamik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 http://dinamikmenkul.com.tr/

***
Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
UGANDA MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ %6.5 OLARAK BELİRLEDİ
YUNANİSTAN BAŞBAKANI : YUNANİSTAN'IN BİZİ İYİMSER KILACAK POTANSİYEL DOĞAL GAZ REZERVİ GÖSTERGELERİ VAR
PUTİN: UKRAYNA'DAKİ ASKERİ OPERASYONU GERÇEKLEŞTİREREREK RUSYA'YI KORUYORUZ, BAŞKA BİR ŞANSIMIZ YOKTU
PUTİN: UKRAYNA'DAKİ ASKERİ OPERASYONUN AMAÇLARINA ULAŞACAĞI KONUSUNDA ŞÜPHE YOK
YUNANİSTAN BAŞBAKANI MITSOTAKİS: YUNANİSTAN DOĞAL GAZ ARAMASINI HIZLANDIRACAK, ÜLKE ÖNEMLİ DOĞAL GAZ REZERVLERİNE SAHİP OLABİLİR
İNGİLTERE'NİN 20 YILLIK TAHVİL FAİZİ %2.105 İLE HAZİRAN 2016'DAKİ BREXIT REFERANDUMUNDAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI
PUTİN: RUS GÜÇLERİ UKRAYNA'DA CESUR VE ETKİN ŞEKİLDE HAREKET EDİYOR
İNGİLTERE'NİN 2 YILLIK TAHVİL FAİZİ %1.618 İLE ŞUBAT 2009'DAN BU YANA EN YÜKSEK SEVİYEYE ÇIKTI
Facebookta Paylaş