Sanayi Üretimi ve Perakende Satışlar analizi (Oyak Yatırım)

Nisan'da sanayi üretiminde düşüş %31.4… COVID-19 salgınının üretim üzerinde etkilerinin görülmeye başlandığı Mart ayının ardından en büyük hasarın görülmesini beklediğimiz Nisan ayında sanayi üretimi geçen senenin aynı ayına göre %31.3 daraldı. Piyasa beklentisi üretimin geçen seneye göre %17.0 düşmesi yönündeydi. Mart ayında üretim düşüşü %1.7 olmuştu. Birinci çeyreğe oldukça olumsuz bir başlangıç yapan sanayi üretiminde bu derin daralmanın Mayıs ayı itibariyle hız kesmesini bekleriz. Ancak sadece bir ayda üretimin üçte birini kaybettikten sonra özellikle ihracatın zayıf seyrini göz önünde bulundurduğumuzda sanayi üretiminde V-tipi bir toparlanma beklemek gerçekçi olmayacaktır. Hem iç talep koşullarının henüz pandemi öncesine dönmemesi hem de ihracatın zayıf seyrinin devam ediyor olması sanayi üretiminin ikinci çeyrekte çift haneli oranlarda daralmasını beraberinde getirebilir. Bu da GSYH'nin de çift haneli ya da ona yakın bir düşüş göstereceği anlamına geliyor.
İhracat ağırlıklı sektörler yardımcı olmuyor… Sanayi üretiminde ana gruplar arasında geçen yıla göre en büyük düşüş %42.9 ile dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti. İmalat sanayi sektörleri arasında ise hiçbir sektörde geçen seneye göre artış yaşanmadı ve de en çok düşen sektör %77.6 ile motorlu taşıt üretimi oldu. En az düşen ise %2.6 ile kağıt ve kağıt ürünleri üretimi. İhracatın zayıflığı üretim performansımız üzerinde baskı kurmaya devam ediyor. İhracata yönelik üretimin ağırlıklı olduğu sektörlerden motorlu taşıtlar dışında tekstil üretimi geçen seneye göre %60, elektrikli teçhizat imalatı %40.2, ana metal sanayi üretimi %25.0 düşüş gösterdi. Nisan ayında %43.9 düşüş gösteren ve daha iç talep ağırlıklı üretim yapılan mobilya gibi sektörlerin önümüzdeki aylarda ertelenmiş talep dolayısıyla üretime destek olmasını bekleriz ancak ihracatta toparlanmanın global ekonomideki zayıflığın geride bırakılmasını gerektirmesi dış talep kaynaklı sanayi üretiminin de zayıf kalmasına neden olacaktır.
Yatırımın öncü göstergeleri de derin yara almış durumda… Pandemi döneminde yatırımların tamamen durduğunu görüyoruz. Buna paralel olarak sanayi üretimi kategorileri arasında yatırımın öncü göstergesi olarak takip ettiğimiz sermaye malları üretiminde geçen seneye göre %42.9 ve makine ve teçhizat üretiminde %27.9 daralma yatırım talebinin pandemi nedeniyle aldığı hasarı gösteriyor. Yatırımlarla ilgili olarak tüketim büyümesi görüldükten ve kapasite kullanımında artış görüldükten sonra bir talep oluşmasını beklediğimiz için bu kalemlerden de sanayi üretimine çok büyük katkı gelmesini beklemeyiz.
Perakende satışlarda keskin düşüş… Nisan ayında perakende satışlar önceki ayda görülen %0,9'luk artışa karşılık %19.3 düşüş kaydetti. Tekstil ve hazır giyim geçen yıldan bu yana %77,2 düşüşle en çok düşen kalem olurken, yakıt hariç gıda dışı satışlar %36,7 azaldı. Yiyecek ve içecek satışları bir önceki aya göre %12,5 artarken, posta/internet üzerinden satışlar yıllık ve aylık bazda sırasıyla %105,7 ve %39,4 artış gösterdi. Nisan ayında sadece perakende satış miktarı değil, ciro da düştü. Otomobil yakıtı hariç gıda dışı ciro %29,1 azalırken, gıda, içecek ve tütün cirosu geçen yıla göre %26,8 arttı. Bir önceki ayın toplam cirosundaki artış, önceki yıla göre %9.3 olmuştu. Ekonomide sağlıklı bir yeniden açılma söz konusu olursa perakende satışların kısa sürede toparlanma göstermesini bekleriz ancak bunu sektörler arasında sağlıklı bir nakit akışına dönüştürmek ciro artışına ve likidite koşullarına bağlı olacaktır.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
KATAR HAVAYOLLARI, İSTANBUL'A UÇUŞLARINA 13 HAZİRAN'DAN SONRA KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK -TWEET
ALMAN EKONOMİ BAKANI : 2022'YE KADAR KORONAVİRĞSTEN ÖNCESİNE ÜLKEYİ GERİ DÖNDÜRECEĞİMİZE İKNA OLDUK
BOE/BAİLEY : BUNUN HALA OLDUKÇA FAZLA ORTASINDAYIZ
ALMANYA EKONOMİ BAKANI : ALMAN EKONOMİSİNİN BAZI SEKTÖRLERİNDE İLK UMUT İŞARETİ GÖRDÜK
BOE/BAILEY: İNGİLTERE EKONOSİNİN GÖREBİLECEĞİ UZUN VADELİ ZARARLARI TELAFİ ETMEK İÇİN GEREKENİ YAPMAYA HAZIRIZ
BOE/BAİLEY: İNGİLTERE EKONOMİSİNE YÖNELİK UZUN VADELİ ZARARI BASKILAMAK İÇİN HAREKETE GEÇMEYE HAZIR OLMALIYIZ
BOE/BAILEY: EKONOMİDE BAZI TOPARLANMA İŞARETLERİ GÖRÜYORUZ
BOE/BAILEY: GSYH'DEKİ DÜŞÜŞ DRAMATİK BİR RAKAMDI AMA SÜRPRİZ DEĞİL
LÜBNAN DEVLET BAŞKANI AOUN: MERKEZ BANKASI, LÜBNAN POUND'UNU GÜÇLENDİRMEK İÇİN PAZARTESİ'DEN İTİBAREN PİYASAYA DOLAR VERECEK
İNGİLTERE: TEMMUZ 2021'DEN İTİBAREN İTHALATÇILAR BÜTÜN MAL HAREKETLERİNİ İTHALAT NOKTASINDA BİLDİRMEK VE UYGUN GÜMRÜK VERGİSİNİ ÖDEMEK ZORUNDA
Facebookta Paylaş