Sanayi üretimi Temmuz dönemindeki toparlanmayı yansıtıyor(Tera Yatırım )

Sanayi üretimi Temmuz dönemindeki toparlanmayı yansıtıyor…

Türkiye'de Temmuz ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,4 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %8,4 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %0,9 oranında daralma gerçekleşmiştir.

Piyasa beklentilerine paralel ve artış oranları bakımından olumlu bir veri olduğunu görüyoruz. Temmuz ayında devam ettirilen kontrollü normalleşme aşamasında artan firma faaliyetleri ve buna bağlı olarak üretim eğilimleri, dipten toparlanmanın kuvvetli bir şekilde sürdürüldüğünü gösterdiler. Buna karşılık, Ağustos dönemi itibariyle bu eğilimin ivme kaybetmesini bekleriz. Reel kesim güven endeksi başta olmak üzere öncü indikatörlerin de gösterdiği resim Ağustos sonrasından dipten toparlanmanın yavaşlayabileceğini ortaya koyuyor. Covid-19 belirsizliği çerçevesinde artan vaka sayılarının kısıtlama önlemlerini geri getirmesi veya sektörel talep eğilimlerini etkilemesi üretimi yavaşlatabilir. Özellikle pandemiden etkilenen sektörlere girdi sağlama açısından sanayi üretimi de etkilenebilir. Öte taraftan özellikle kur gelişmeleri çerçevesinde sanayi üretiminde önemli bir yer tutan ara malı ithalatı kırılgan bir düzlemde durmaktadır. Kur artışlarının üretim maliyetlerini yukarı çekmesi bir başka hassasiyet faktörü olabilir. Özellikle ithal girdi kullanımı yoğun olan ihracatçı sektörlerde yavaşlama görebiliriz.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %5,4 artarken, yıllık bazda %4,9 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %8,6 artış görülürken, yıllık bazda ise %5,1'lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %6,4 artış görülmüş, yıllık bazda ise artış %1,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda dayanıklı tüketim malı %13,2, sermaye malı %11,7, enerji %8,4, ara malı %7,2 ve dayanıksız tüketim malı %7,1 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %19,2, ara malı %6, dayanıksız tüketim malı %3,1 ve sermaye malı %1,5 artarken, enerji %1,3 daralmıştır.

 
Sanayi üretimi yıllık değişim oranları… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

Temmuz ayı verileri hala dipten iyi bir toparlanmaya işaret etse de, 3Ç20 döneminin sonlarında ve 4Ç20 döneminde büyümenin ivme kaybetmesini bekleriz. Kur ve faiz gelişmelerinden dolayı finansal koşullardaki sıkılaşma ekonomideki talep bileşeni üzerinde de yavaşlatıcı etkiye sahip olacaktır. Aynı zamanda ithalatta kur ve vergi bariyerleri etkisinden gelecek olan yavaşlamanın özellikle ara malı ithalatı tarafındaki yansımasının üretim ve ihracat eğilimlerini de etkilemesini bekleriz. Bu kapsamda net ihracatın büyümeye katkısı da sınırlanabilir. Salgın etkileri, bazı sektörlerin salgın ve kısıtlamalardan dolayı talebinin düşük seyretmesi, kurdan dolayı artan girdi maliyetleri ve finansal koşullardaki sıkılaşmayı büyümenin aşağı yönlü risk teşkil eden faktörleri olarak görüyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
JAPONYA/SUGA: YENİ KABİNEYE ÖZEL SEKTÖRDEN ATAMA YAPIP YAPMAYACAĞIMA KARAR VERMEDİM
BDDK/AKBEN: SEKTÖRÜN HAZİRAN 2020 İTİBARIYLA SERMAYE YETERLİLİĞİ ORANI %19,5, ÇEKİRDEK SERMAYE YETERLİLİĞİ ORANI %15,2 OLARAK OLDUKÇA YÜKSEK BİR SEVİYEDE GERÇEKLEŞMİŞTİR
SUGA: MEVCUT ZOR ŞARTLAR ALTINDA BİRÇOK KİŞİ, BAŞ KABİNE SEKRETERİ OLARAK TECRÜBELERİM KAPSAMINDA GELECEK YENİ LİDER OLMAM KONUSUNDA BENİM EN İYİ ADAY OLDUĞUMU DÜŞÜNDÜ
JAPONYA/SUGA: KORONAVİRÜS SALGININI YENMEK İÇİN ABE YÖNETİMİNİN ALDIĞI TEDBİRLERİ ZORLAMAM GEREKTİĞİNE KARAR VERDİM
SUGA: BİRÇOK KİŞİ YENİ HÜKÜMETTEN PANDEMİYİ KONTROL ALTINA ALMASINI VE ECONOMİYİ CANLANDIRMASINI DENGELEMESİNİ BEKLİYOR
05.05.2027 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 500.00 milyon TL satış yapıldı
05.05.2027 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 750.00 milyon TL rot satış yapıldı
05.05.2027 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 3.01 milyar TL
HONG KONG DÖVİZ FONU'NUN VARLIKLARI AĞUSTOS SONUNDA 3.68 TRİLYON HONG KONG DOLARI OLDU - HKMA
HONG KONG'DA SANAYİ ÜRETİMİ 2.ÇEYREKTE YILLIK %-5.1
Facebookta Paylaş