Sanayi üretimi son çeyrekte kısmen toparlandı (Tacirler Yatırım)

Düzeltilmemiş Aralık ayı yıllık sanayi üretimi verisi, %1,2 artış kaydederek %1,5 olan piyasa beklentisinin bir miktar altında kaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi büyümesi ise yıllık bazda %1 olarak gerçekleşti. Kasım ayı verisinde olduğu gibi Aralık ayında da takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminde (aylık bazda -%0,2) bir büyüme görülmedi.
. Aralık Sanayi Üretimi verisinin takvim etkisinden arındırılmış alt kalemlerini incelediğimizde; ihracat performansı ile öne çıkan otomobil sektörünün büyümeye devam ettiğini, ancak bu durumun diğer sektörler için geçerli olmadığını görüyoruz.
. Ocak ayı göstergeleri, sanayi aktivitesinin, 2017 yılına ılımlı bir başlangıç yaptığını gösterdi.
Düzeltilmemiş Aralık ayı yıllık sanayi üretimi verisi, %1,2 artış kaydederek %1,5 olan piyasa beklentisinin bir miktar altında kaldı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi büyümesi ise yıllık bazda %1 olarak gerçekleşti. Ayrıca, 4Ç16 düzeltilmemiş ortalama sanayi üretimi büyümesi %2 olarak gerçekleşti ve 3Ç16’da gözlemlenen %3,1 daralmanın ardından kısmi toparlanmayı işaret etti. Kasım ayı verisinde olduğu gibi Aralık ayında da takvim ve mevsimsel etkilerden arındırılmış sanayi üretiminde (aylık bazda -%0,2) bir büyüme görülmedi. 2016 GSYİH büyüme beklentimizi %2,1’de koruyoruz.
Sanayi aktivitesi, 2017 yılına ılımlı bir başlangıç yaptı. Bu doğrultuda, Aralık ayı PMI Endeksi verisi 48,7 ile baraj altında kalmaya devam etse de, Aralık ayında 47,7 olarak gerçekleşen veri sonrasında ufak da olsa bir iyileşme kaydetti. Reel kesim güven endeksi verisinin (mevsimsellikten arındırılmış) aylık bazda %3’lük düşüş kaydetmesine rağmen, alt kalemlerden biri olan ihracat siparişleri kalemi %6,6 yükseliş kaydetmişti. İhracat siparişlerine ilişkin canlılık PMI verilerinde alt kalemlerde de dikkat çekici bir gelişmeydi. Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü ihracat verilerinin yeni yıla olumlu bir başlangıç ortaya kkoyduğunu görüyoruz. Ayrıca, enerji ve altın harici ara malı ithalatı da (euro bazında) Aralık ayına ilişkin ılımlı bir sanayi üretimi büyümesinin devamı sinyalini veriyor.
Aralık Sanayi Üretimi verisinin takvim etkisinden arındırılmış alt kalemlerini incelediğimizde; ihracat performansı ile öne çıkan otomobil sektörünün yükselişini sürdürdüğünü ve aylık %16,5’lik artış ile 4Ç16 ortalama büyümesini yıllık bazda %12,3’e taşıdığını görüyoruz. (manşet artışa 1,1 yüzde puanlık katkı) Ancak, alt kalemlerin geneline yayılmış bir büyümden söz edemiyoruz. İç talepten beslenen mobilya üretiminde yıllık bazda %11,8 düşüş yaşandığını ve bu kalemdeki gerilemenin dördüncü ayına ulaştığını görüyoruz. Bu noktada, KDV indiriminin söz konusu sektörde gelecek aylarda iyileşme yaratabileceğini düşünüyoruz. İç talep dinamiklerinin etkili olduğu diğer bir alan olan metalik olmayan mineral ürünleri imalatında (örneğin çimento) ise, yıllık bazda %12,1 düşüş yaşandığını görüyoruz. Makine ve Teçhizat üretimi (yyıllık bazda %0,1 artış) gibi yatırım iştahını ölçen göstergeler ise daha durgun bir trendi işaret ediyor.


Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.