Aylık üretimde sert düşüş
Sanayi üretiminde büyük ivme kaybı... Sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık bazda %8,0 olan piyasa beklentisinin altında kalarak %2,4 oranında büyürken, aylık bazda Haziran ayında %1,4 olan büyüme, Temmuz ayında %6,2 daralmaya döndü. Diğer ülkelere ilişkin son üretim verileri de faaliyetlerde yavaşlamaya işaret ediyor. Örneğin, Almanya sanayi üretimi bir önceki aya göre %0,8'den %0,3'e gerilerken, Haziran ayında Hindistan'da üretim artışı %12,7'den %2,4'e geriledi. Temmuz ayında yıllık bazda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %10,5, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %6,8 daralırken, imalat sanayi sektörü endeksi %4,1 arttı. Ancak alt endekslerde aylık üretim negatife dönerken, imalat sanayi endeksindeki %6,6'lık düşüş göze çarptı. Kapasite kullanım oranının Temmuz (%78,1) ve Ağustos (%76,6) aylarında yumuşadığını ve elektrik tüketiminin Haziran ayının son haftasından bu yana negatif bölgede seyrettiğini hatırlatalım. Diğer taraftan, reel sektör güven ve imalat PMI endeksleri ileriye dönük olarak zayıf bir büyüme dönemine işaret ediyor. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde büyümeyi desteklemek amacıyla düşük faizli konut kredileri, kredi garanti fonu destekli krediler veya faiz indirimleri gibi bir dizi önlemler açıklanabilir.
Alt endekslerde negatif tablo… Temmuz ayında tüm alt gruplarda büyüme negatife döndü. Aylık bazda ara malları, dayanıklı tüketim malları, dayanıksız tüketim malları, enerji ve sermaye malları sırasıyla %6,1, %8,0, %7,2, %2,3 ve %6,2 oranında daraldı. Yukarıda belirtildiği üzere, elektrik üretimi Temmuz ayında ılıman hava koşulları ve zayıf üretim nedeniyle %3,9 oranında gerilemesi sebebiyle mevcut veriler enerji sektörünün ileriye dönük olarak zayıf seyredeceğine işaret etmektedir. Aşırı gevşek para politikası ve çok sayıdaki teşvike rağmen sermaye mallarındaki üretimin iki aydır üst üste daralması bir miktar endişe doğruyor. Temmuz ayında düşük teknoloji, orta düşük teknoloji ve orta yüksek teknoloji grupları sırasıyla %6,7, %6,2 ve %8,6 ile daraldı. Diğer taraftan, yüksek teknoloji üretimi geçen aydan gelen düşük baz etkisiyle aylık bazda %2,1 artarken, Temmuz ayında yıllık üretim artışı %27,9 oldu.
Sektör bazında genele yayılan daralma… Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre Temmuz ayında 23 sektör aylık bazda daralırken, sadece 2 sektör büyüme kaydedebildi. Motorlu kara taşıtları üretimindeki son iki aydaki güçlü büyümenin ardından sektör üretimi %6,8 daralma ile negatife döndü. Ana metal sanayindeki düşüş daha da hızlanırken, Temmuz ayında yıllık daralma %14,5'e ulaştı. İhracata yönelik sektörler arasında mobilya ve tekstil sektörleri sırasıyla bir önceki aya göre %3,8 ve %10,0 daraldı. Aylık bazda olumlu ayrışan sektörler arasında bilgisayar, elektronik ve optik ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı sektörleri sırasıyla %0,3 ve %15,1 büyümüş oldu. Sektörlerin yıllık bazda büyümesinin devam etmesine rağmen aylık bazda yaşanan daralmalar dikkat çekiyor. Bu eğilimin önümüzdeki aylarda da devam etmesi halinde üçüncü çeyrek büyüme verisi piyasa beklentilerinin altında gerçekleşebilir.
Saygılarımızla,
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.