Sanayi üretiminde ivme korundu... Sanayi üretimi Haziran ayında yıllık bazda %7,8 olan piyasa beklentisinin üzerinde %8,5 oranında büyürken, aylık bazda üretim artışı Mayıs ayındaki %0,5 seviyesinden %1,3'e yükseldi. Buna göre, ikinci çeyrek üretim artışı ilk çeyrekteki %10,3'e kıyasla %9,4 oldu. Madencilik sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,1 daralırken, elektrik, gaz, buhar ve imalat sektörü endeksleri sırasıyla %1,6 ve %0,1 arttı. Yıllık bazda elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,6 ve imalat sanayi sektörü endeksi %10,0 artarken, madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi %7,1 daraldı. İkinci çeyrekte sanayi üretimindeki güçlü büyüme, GSYH büyümesinin ikinci çeyrekte de %7,0'nin üzerinde kalacağı yönündeki görüşümüzü teyit etmektedir. Ancak, son beş aydaki zayıf imalat PMI rakamları üçüncü çeyrek için daha yavaş bir büyüme görünümüne işaret ediyor. Ayrıca, tüketilen elektriğin %45’nin imalat sektöründe kullanıldığı göz önüne alındığında, üçüncü çeyreğin ilk 40 gününde elektrik tüketiminin yıllık bazda %4,4 oranında daralması daha yumuşak bir büyüme ortamına işaret etmektedir.
Alt endekslerde karışık görünüm devam ediyor… Mart ve Nisan aylarında neredeyse tamamı negatif bölgede yer alan alt endekslerde son iki aydır karışık bir görünüm söz konusu. Sermaye malı üretimi grubu Haziran ayında aylık bazda %2,4 daralarak negatif bölgeye geçerken, yıllık bazda büyüme %12,4 ile güçlü seyrini korudu. Benzer şekilde, Mayıs ayında %0,3 artan enerji üretimi Haziran’da %1,3 düştü. Elektriğin %24'ü konutlarda kullanıldığı göz önüne alındığında, ılıman seyreden hava koşulları tüketimin yavaşlamasında bir etken olabilir. Diğer taraftan, dayanıklı tüketim malları üretimindeki zayıf seyir, şirketlerin son dönemde çip bulmada rahatlamasıyla beraber Haziran ayında aylık bazda %3,4'lük artış gerçekleşti. Düşük teknoloji, orta düşük teknoloji ve orta yüksek teknoloji grupları aylık bazda sırasıyla %3,3, %1,6 ve %2,4 büyüdü. Ancak, yüksek teknoloji endeksi Haziran ayında aylık bazda %15,3 oranında daralmış olup, bunun tek seferlik bir durum mu yoksa yapısal bir kırılma mı olduğunu değerlendirmek için yakından takip edilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, dört grubun da yıllık üretim artışı %2,2 ile %16 arasında değişerek pozitif bölgede kaldı.
Sektör bazında limitli büyüme… Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilere göre Haziran ayında 9 sektör aylık bazda daralırken, 17 sektör büyüme kaydetti. Motorlu kara taşıtları üretimi, küresel çip sıkıntısının bir ölçüde sona ermesiyle Mayıs ayındaki %1,6'lık büyümenin üzerine Haziranda %13,8'lik aylık büyüme ile ivme kazandı. İhracata yönelik sektörler arasında mobilya ve tekstil sektörleri sırasıyla aylık bazda %9,8 ve %3,0 büyüdü. Öte yandan, kimya ve ana metal sanayi Haziran ayında sırasıyla %1,4 ve %2,0 daraldı. Yıllık bazda %5,3'e ulaşan daralma, Rusya-Ukrayna savaşı ve durgun küresel ekonomik ortamdan olumsuz etkilendi. Kağıt ve bilgisayar, elektronik ve optik ürünler imalatı bir önceki aya göre sırasıyla %2,1 ve %28,2 düşerken, navlun fiyatlarındaki düşüşle beraber Çinli üreticilerin Türkiye'ye yeniden kağıt sevkiyatı yapmaya başlaması üretimi olumsuz etkilemişe benziyor.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.