Sanayi üretiminde zayıf büyüme devam ediyor
Yıllık üretim %1,1 arttı... Sanayi üretimi Ocak ayında yıllık bazda %1,1 artarken, aylık bazda üretim Aralık ayındaki %2,8'lik artışın ardından %0'da kaldı. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış üretim yıllık bazda %1,5 arttı. Canlı iç tüketime rağmen (perakende satışlarda yıllık büyüme: %13,3), sanayi üretimi son iki yıldır perakende satışlara ayak uyduramıyor. Ayrıca, üreticiler sıkı para politikası ve cansız küresel büyüme ortamının birleşik baskılarıyla mücadele ediyor. Aylık rakamlar incelendiğinde, elektrik ve gaz üretimi ile madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde üretim sırasıyla %4,6 ve %4,3 oranında artarken, imalat sektörü üretimi %0,3 oranında daraldı. Sanayi üretimindeki büyümenin 2024 yılının ilk yarısında zayıf kalmasını beklerken, üretim ve büyüme performansının yılın ikinci yarısında sıkı para politikasının süresine bağlı olacağını düşünüyoruz.
Alt kategorilerde karışık tablo... Sermaye malı üretimi Ocak'ta aylık bazda %3,2 daralırken, yıllık büyüme oranı %4,2 oldu. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve kentsel dönüşümün ardından inşaat sektöründeki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde sermaye mallarına olan talebi yüksek tutması bekleniyor. Ayrıca, makine ve ekipmanların onarımı ve kurulumu yıllık bazda %8,4 oranında artarak şirketlerin sermaye yatırımlarındaki güçlü iştahına işaret etti. Ara malı üretim endeksi bir önceki aya göre %0,3 düşerken, enerji üretimi bir önceki aydaki %1,0'lik daralmanın ardından Ocak ayında %4,0 arttı. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları üretimi bir önceki aya göre sırasıyla %1,5 ve %1,6 arttı. 2023'te %22,8 büyüme kaydeden yüksek teknoloji üretimi aylık ve yıllık bazda sırasıyla %3,3 ve %21,5 daraldı. Yüksek-orta teknoloji üretim endeksi Ocak ayında bir önceki aya göre %0,9 artarken, düşük teknoloji üretimi %2,0 yükseldi. Yılın başında asgari ücrete yapılan keskin zammın önümüzdeki dönemde düşük teknolojili üretim üzerindeki baskıyı artırması muhtemel gözüküyor.
Savunma sektörü yine güçlü... Ocak ayında 12 sektör aylık bazda büyüme gösterirken, 13 sektör bir önceki ayın yüksek bazı nedeniyle daraldı. Düşük performans gösteren sektörler arasında Aralık ayındaki %26,1'lik büyümenin ardından aylık bazda %21,2 daralan bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı sektörü dikkat çekti. Bu sektör yıllık bazda da %8,0 oranında daraldı. Tekstildeki zayıflık Ocak ayında da devam ederken, asgari ücretin Euro bazında artması üretimin Mısır gibi komşu ülkelere kaymasına neden oluyor. Daha iyi performans gösterenler arasında, diğer ulaşım araçları üretimi yıllık bazda %32,5 artarken, aylık bazda %0,5 azaldı. Diğer ulaşım araçları sektörü gemi ve tekne imalatı, yat üretimi, demiryolu lokomotif ve vagon imalatı, askeri savaş araçları, uçak ve uzay araçları, motosiklet ve bisikletten oluşuyor. Ayrıca, içecek üretimi son 3 aydaki zayıflığın ardından yıllık %15,9 ve aylık %10,8 artış gösterdi. İlginç bir şekilde, elektrik, gaz ve su üretimi yıllık ve aylık bazda sırasıyla %8,4 ve %4,6 arttı. Bu artış yüksek yağmur sezonu ve daha ucuz elektrik fiyatlarından kaynaklanıyor olabilir. Kimyasal madde üretimi de yıllık ve aylık bazda sırasıyla %0,3 ve %2,2'lik büyüme ile dirençli performansını sürdürdü.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.