Sanayi üretimi (Oyak Yatırım)



 Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 https://www.oyakyatirim.com.tr/

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Sanayi üretiminde zayıf görünüm

Yıllık üretim %3,9 azaldı... Sanayi üretimi Temmuz ayında yıllık bazda %3,9 azalırken, bir önceki aydaki düşük bazın etkisiyle aylık üretim %0,4 oranında hafif bir artış gösterdi. Haziran ayında 2,0 günü köprü günü olmak üzere bir haftanın tamamının resmi tatil ilan edildiğini hatırlatalım. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış üretim ise geçtiğimiz yıla kıyasla daha fazla iş günü çalışılması sayesinde %1,6 oranında artış gösterdi. Aylık bazda rakamlar incelendiğinde, imalat ve madencilik ve taşocakçılığı sektörlerinde üretim sırasıyla %0,5 ve %2,1 artarken, elektrik ve gaz sektörü üretimi %1,9 daraldı. İç pazarda beklenen yavaşlama nedeniyle 2024'ün geri kalanında ve 2025'in ilk yarısında sanayi üretimi büyümesinin durgun olmasını beklerken, yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi'nde beklenen toparlanma sayesinde ihracatçıların bir miktar olumlu ayrışabileceğini düşünüyoruz. Benzer şekilde, imalat PMI rakamları da önümüzdeki dönemde Türkiye'de sektörde yavaşlamaya işaret ederken, ihracat iklimi endeksi ihracatçılar için daha elverişli bir ortamı teyit ediyor.

Sermaye malı üretiminde sert daralma... Sermaye malı üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %4,1 oranında gerilerken, sektör yıllık bazda %8,1 oranında daraldı. Yerel seçimlerden bu yana ekonomideki yavaşlamanın daha belirgin hale gelmesiyle sermaye malı üretiminin durduğu görülüyor. Ara malı üretim endeksi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,7 artarken, enerji üretimi %1,0 azaldı. Bir önceki aya kıyasla daha ılıman hava koşulları ve Temmuz ayındaki fiyat artışı (hanehalkı için %38) tüketimi bir miktar sınırlamış görünüyor. Dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları üretimi bir önceki aya göre %3,6 ve %2,8 oranında artarken, her iki sektörün üretimi yıllık bazda sırasıyla %3,9 ve %4,5 oranında geriledi. Yüksek teknoloji üretimi Temmuz ayında %7,9 oranında düşerken, yıllık üretim yüksek baz nedeniyle %20,2 oranında daraldı. Yüksek-orta teknoloji üretimi Temmuz ayında bir önceki aya göre %1,0 düşerken, düşük-orta teknoloji ve düşük teknoloji üretimi %0,9 ve %2,5 arttı. Yıllık bazda, düşük ve düşük-orta teknoloji üretimi sırasıyla %4,8 ve %4,9 düşerken, yüksek-orta teknoloji üretimi %1,9'luk daralma ile nispeten dirençli kaldı.

Birçok sektörde gözle görülür düşüş... Temmuz ayında 9 sektör yıllık bazda büyüme gösterirken, 16 sektörde daralma yaşandı. Düşük performans gösteren önemli sektörler arasında, daha önceki kapasite kullanım verileriyle uyumlu olarak, yıllık bazda %23,2'lik önemli bir daralmayla ilaç sektörü yer aldı. Bilgisayar, elektronik ve optik sektöründe de üretim yıllık bazda %18,4 ve aylık bazda %8,8 oranında düşüş gösterdi, ancak sektörün aylık üretimi değişkenlik gösterme eğiliminde olduğundan 3 aylık ortalama yorumlama açısından daha sağlıklı. Mobilya üretimi, yüksek faiz oranlarının talebe sekte vurmasının da etkisiyle yıllık bazda %16,2 oranında gerilerken, motorlu taşıt üretimi de iç pazarda beklenen yavaşlamayı yansıtacak şekilde yıllık bazda %12,8 oranında düştü. Olumlu tarafta, ana metal sektörü bir önceki yıla kıyasla düşük baz etkisinden faydalanarak %2,7 oranında büyüdü.



Diğer Haberler
16.04.2031 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
16.04.2031 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 3.00 milyar TL rot satış yapıldı
16.04.2031 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 4.36 milyar TL
05.10.2033 itfa tarihli ihale öncesi kamuya 0.00 milyon TL satış yapıldı
05.10.2033 itfa tarihli ihale öncesi PY'na 5.50 milyar TL rot satış yapıldı
05.10.2033 itfa tarihli ihale öncesi piyasa yapıcıların toplam teklif tutarı 8.17 milyar TL
Yunanistan'da sanayi üretimi Temmuz'da yıllık %+10.6 ( Önceki: %+9.5)
Yunanistan'da AB Uyumlu TÜFE Ağustos'ta yıllık %+3.2 ( Önceki: %+3.0)
Yunanistan'da TÜFE Ağustos'ta yıllık %+3.0 ( Önceki: %+2.7)
Facebookta Paylaş