Yıllık üretim %0,6 arttı... Sanayi üretimi Haziran ayında yıllık bazda %0,6 artarak %-1,5 olan piyasa beklentisini aşarken, aylık bazda üretim artışı Mayıs ayındaki %1,4'ten %1,6'ya yükseldi. Buna göre, ikinci çeyrek üretimindeki daralma ilk çeyrekteki %0,4'lük düşüşe kıyasla %3,4 olarak gerçekleşirken, 2. çeyrekte GSYH büyümesinin %3 civarında gerçekleşebileceği tahmin ediyoruz. Hatırlanacağı üzere, Haziran ayında ihracat bu yılki uzun tatil döneminin de etkisiyle %10,5 oranında düşerken, kapasite kullanım oranı %76,8 olarak açıklanmıştı. İç piyasadaki güçlü tüketim seyrine rağmen, yurt içinde üretim tarafının yaklaşık 3 çeyrektir zayıf kalması ithalat talebini canlandırdı. Ayrıca, TCMB'nin son dönemdeki sıkılaştırma hamleleri ve kredi büyümesindeki yavaşlamanın iç talep üzerinde baskı yaratması muhtemel gözüküyor. Dolayısıyla, üretim tarafındaki büyüme yılın geri kalanında zayıf kalacaktır ki Temmuz ayı imalat PMI endeksi de bunun sinyallerini vermişti. Elektrik, gaz, buhar üretimi ile madencilik ve taşocakçılığı sektörlerine ait endeksler yıllık bazda sırasıyla %3,4 ve %11,6 oranında gerilerken, imalat sanayindeki büyüme Haziran ayında %2,1 oldu.
Sermaye mallarında büyüme güçlü seyrini korudu... Sermaye malı üretimi Haziran ayında da diğer alt gruplardan daha iyi performans göstererek yıllık büyümesini %20,6'da sürdürürken, aylık büyüme %1,0 oldu. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve kentsel dönüşümün ardından inşaat sektöründeki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde sermaye mallarına olan talebi yüksek tutması beklemekteyiz. Ara malı üretim endeksi Haziran ayında yıllık bazda %3,7 oranında gerilerken, enerji üretimi %4,7 oranında azaldı. Diğer taraftan, dayanıklı tüketim malları üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre %7,9 oranında artış gösterdi. Yüksek teknoloji üretimi yıllık %55,2 ve aylık %15,7 artışla bir kez daha güçlü bir performans sergilerken, yüksek-orta teknoloji üretim endeksi yıllık %2,6 artışla ihracat için olumlu bir haber oldu. Düşük teknoloji üretimi yıllık bazda %4,2 azalırken, düşük-orta teknoloji üretimi aynı dönemde %3,1 arttı.
Alt sektörlerde karışık tablo... Haziran ayında 10 sektör yıllık bazda daralırken, 15 sektör büyüme gösterdi. Gerileyen sektörler arasında, ihracat odaklı ana sektörlerden biri olan tekstil sektörü %13,4'lük düşüşle listenin başında yer aldı. Ana metal sektöründeki yıllık %3,2'lik daralmaya rağmen, aylık üretim %4,9'luk büyüme ile bir miktar toparlanma gösterdi. Kağıt ve kağıt ürünleri imalatı sektörü, Çin'in açılması ve navlun maliyetlerindeki düşüşe bağlı olarak yıllık %7,9 oranında daraldı. Daha iyi performans gösterenler arasında mobilya ve treyler ve yarı treyler dahil motorlu taşıt üretimi sırasıyla %7,7 ve %6,0 oranında büyüme kaydetti. Sonuncusu, hem yarı iletken tedarik zinciri sıkıntılarının hafiflemesinden hem de bastırılmış otomotiv talebinden olumlu etkilendi. Ayrıca, gemi ve tekne imalatı, yat imalatı, demiryolu lokomotif ve vagon imalatı, askeri savaş araçları, uçak ve uzay araçları, motosikletler ve bisikletlerden oluşan diğer ulaşım araçlarının üretimi yıllık bazda %61,4 oranında artış gösterdi. İhracata yönelik diğer önemli sektörlerden kimya sanayi yıllık bazda %10,2 oranında daraldı.
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.