Sanayi Üretimi (Oyak Yatırım)

Sanayi üretiminde durgun seyir
Yıllık üretim %0,1 daraldı... Sanayi üretimi Mayıs ayında yıllık bazda %0,1 azalırken, aylık bazda üretim bir önceki ayki %5,0'lık daralmanın ardından %1,7 arttı. Mevsimsel etkilerden arındırılmamış üretim ise yıllık bazda %2,4 oranında arttı. Nisan ayı rakamları köprü günleri nedeniyle nispeten zayıftı, bu nedenle aylık üretim büyümesi tam olarak resmi yansıtmıyor. Yıllık rakamlar incelendiğinde, elektrik ve gaz üretimi ile madencilik ve taşocakçılığı sektörleri üretimi sırasıyla %0,9 ve %2,2 artarken, imalat sektörü üretimi %0,4 daraldı. İç pazarda beklenen yavaşlama nedeniyle 2024 yılının geri kalanında sanayi üretimindeki büyümenin durgun seyretmesini beklerken, yılın ikinci yarısında Euro Bölgesi'nde beklenen toparlanma sayesinde ihracatçıların olumlu yönde ayrışabileceğini düşünüyoruz. Ayrıca, imalat PMI rakamları da Türkiye'de sektörde yavaşlamaya işaret ediyor.
Birçok alt kategoride yıllık düşüş... Sermaye malı üretimi Mayıs ayında yıllık bazda %3,3 gerilerken, sektör aylık bazda %5,1 genişledi. Sermaye malı üretiminde 3 yıllık güçlü büyümenin ardından, inşaat sektöründeki yatırım iştahının yüksek TL faiz oranlarından olumsuz etkilendiği görülüyor. Nitekim makine ve ekipmanların onarımı ve kurulumu sektöründeki yıllık bazda büyüme %11,8 oldu. Ara malı üretim endeksi Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,3, enerji üretimi ise %4,3 arttı. Elektrik fiyatlarının geçen yıla kıyasla daha ucuz olması ve hava sıcaklıklarının daha yüksek seyretmesi talebin yıllık bazda artmasına neden olmuş olabilir. Dayanıklı tüketim malları üretimi de geçen yılın aynı ayına göre %1,5 oranında genişledi. Yüksek teknoloji üretimindeki etkileyici büyüme Mayıs ayında yıllık bazda %18,0 daralma ile negatif bölgeye geçerken, aylık üretim %5,2 azaldı. Yüksek-orta teknoloji üretimi ve düşük-orta teknoloji endeksleri Mayıs ayında yıllık bazda sırasıyla %2,8 ve %0,8 artarken, düşük teknoloji üretimi %0,6 düştü. TL'deki reel değerlenmenin önümüzdeki dönemde düşük teknolojili üretim üzerindeki baskıyı artırması muhtemeldir.
Düşük katma değerli sektörlerde daralma... Mayıs ayında 13 sektör yıllık bazda büyüme gösterirken, 12 sektörde daralma yaşandı. Düşük performans gösteren sektörler arasında Mayıs ayında %12,1 oranında daralan deri sektörü dikkat çekerken, tekstil sektörü üretimi Mayıs ayında %3,3 oranında azaldı. Her iki sektör de reel TL değerlenmesinden olumsuz etkilenirken, üretim komşu ülkelere kayıyor. Bu durum işsizliğin artmasına neden olabilir ancak kaynakların daha katma değerli sektörlere kaydırılması uzun vadede verimlilik artışına yol açacaktır. Motorlu taşıt üretimi de iç pazarda beklenen yavaşlama nedeniyle Mayıs ayında bir önceki aya göre %5,0 geriledi. Daha iyi performans gösteren sektörlerden içecek sektörü, sıcak iklim koşulları ve güçlü hizmet sektörü talebi sayesinde yıllık bazda %4,1 büyüdü. Ana metal sektörünün üretimi de depremden etkilenen bölgenin yeniden inşasından olumlu etkilenerek %4,8 arttı.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BYD Türkiye GM Ergün: Şu an 10 olan bayi sayısı yıl sonunda 20'ye çıkacak - CNBC-e
BYD Türkiye GM Ergün: Yatırım planları agresif bir şekilde hızlanacak- CNBC-e
BYD Türkiye GM Ergün: Üretime 2026 yılı bitmeden de başlayabiliriz - CNBC-e
BYD Türkiye GM Ergün: 150 bin kapasite başlangıç, genişleme olabilir- CNBC-e
Piyasa yapıcılarına 08.11.2028 itfa tarihli ihaleden sonra net 443.80 milyon TL satış yapıldı
Piyasa yapıcılarına 17.05.2028 tarihli ihaleden sonra net 3.54 milyar TL satış yapıldı
Piyasa yapıcılarına 16.04.2031 itfa tarihli ihaleden sonra net 287.00 milyon TL satış yapıldı
Piyasa yapıcılarına 09.04.2025 itfa tarihli ihaleden sonra net 835.90 milyon TL satış yapıldı
ABD'de MBA Piyasa Endeksi: 206.1 (Önceki: 206.5)
ABD'de MBA Refinansman Endeksi Değişimi:%-2.2
ABD'de MBA Satınalma Endeksi: 144.3 (Önceki: 142.9)
ABD'de MBA Satın Alma Endeksi Değişimi :%+1.0
ABD'de MBA Refinansman Endeksi: 532.3 (Önceki:544.1)
Facebookta Paylaş