Sanayi üretimi Mart ayında ani duruş etkisini gösteriyor (Tera Yatırım )

Sanayi üretimi Mart ayında ani duruş etkisini gösteriyor…

Türkiye'de Mart ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %2 daralırken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %7,1 oranında azalma göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %1,3 oranında daralma gerçekleşmiştir.

Pandemi etkisi ile beraber ani duruş gösteren üretimde yavaşlamanın boyunu tahmin etmek zordu. Gelen veriler, beklenenden daha sert bir daralmaya işaret ediyor. Mart ayının başında yaşanan etki biraz daha global çaptayken, Mart'ın ikinci yarısı ile beraber kapanma etkileri ve buna bağlı olarak üretim durması bizim açımızdan da geçerli bir hale geldi. Yıllık bazdaki %2 daralma da bunu yansıtır şekilde… Mart verilerinin başlangıç etkilerini göstermesi açısından, asıl pandemi etkilerinin görüldüğü Nisan ayı daha sert duruş etkisine işaret edecektir. 1Ç20 GSYH büyümesi açısından, ekonomik faaliyetin güçlü olduğu ilk 2 aylık dönem kurtarıcı bir etkiye sahip olacaktır. Ancak Nisan ve duruma göre Mayıs verileri 2Ç20 dönemindeki daralmanın boyutunu numerik olarak ortaya serecektir.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %2,2 daralırken, yıllık bazda %5,6 daralma göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %7,5 daralma görülürken, yıllık bazda ise %1,9'luk daralma gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %5,7 daralma görülmüş, yıllık bazda ise daralma %0,9 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %14,5, dayanıklı tüketim malı %11,8, dayanıksız tüketim malı %7,5, enerji %4,7 ve ara malı %3,7 oranında azalmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %16,6, sermaye malı %6,8, dayanıksız tüketim malı %3, enerji %1,1 daralırken ara malı %2,1 artmıştır. Özellikle dayanıklı tüketim malı ve sermaye malındaki azalma dikkat çekmektedir.

Nisan ayına dair gelecek veriler pandemi etkisini daha derin yansıtacak ve 2Ç20 dönemindeki daralma ile ilgili biraz daha fikir verecektir. Mayıs muhtemelen daha stabil olacaktır, ancak ekonomideki kapanmaların etkisi halen geçerli olduğundan yine daralmaya işaret edecektir. Dış talepteki hasar etkisinin devam etmesi, üretim eğilimlerinin de yavaşlatacaktır. Bu nedenle net ihracatın da büyümeye eksi katkı vereceği bir çeyrek olacaktır.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMAN METAL VE ELEKTRONİK SEKTÖRÜ FİRMALARININ % 91.5'İ SALGININ ÜRETİMİ VURDUĞUNU BİLDİRDİ (NİSAN AYI ANKETİ: % 83.4) -GESAMTMETALL
ALMAN METAL VE ELEKTRONİK SEKTÖRÜ FİRMALARININ % 59.7'Sİ KISA ÇALIŞMA ÖDENİĞİ KULLANIYOR (NİSAN AYI ANKETİ: % 42.7) -GESAMTMETALL
JAPONYA/ABE: EĞER ENFEKSİYONLARIN HIZI ARTARSA OLAĞANÜSTÜ HAL YENİDEN UYGULANABİLİR
JAPONYA/ABE: İKİNCİ BİR BÜTÇEYİ TOPLAMA KONUSUNDA HEMEN ÇALIŞACAĞIZ
JAPONYA/ABE: KISITLAMALARIN KALDIRILDIĞI YERLERDEKİ BÖLGELERDE NORMAL HAYAT ŞEKLİNE KADEMELİ DÖNÜŞ TALEP EDİLİYOR
JAPONYA BAŞBAKANI : 39 İDARİ BÖLGEDE OLAĞANÜSTÜ HAL KALDIRILACAK
AVRUPA İLAÇ AJANSI: KORONAVİRÜS AŞISI İYİMSER SENARYODA BİR YILLIK ZAMANDA ONAY İÇİN HAZIR OLABİLİR
İEA/NEİL ATKINSON : PETROL FİYATLARI, BU YILIN İKİNCİ YARISINDAKİ HİSSELERİN GERİLEMESİ NEDENİYLE DAHA SAĞLAM OLABİLİR
İEA/BİROL: SON DUYURULAN PETROL ÜRETİMİ KESİNTİSİNİN PETROL PİYASALARINI DEGELEMEYE YETERLİ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM
Facebookta Paylaş