Sanayi üretimi (İş Yatırım)

Ağustos ayında sanayi üretim endeksi mevsimsel etkilerden arındırılmış aylık %0,8 daraldı (Temmuz: %-0,3, Haziran: %+1,2). İktisadi faaliyetin zayıflamaya devam ettiğini görüyoruz. Takvim etkilerinden arındırılmış veri, zayıf baz dönemi etkisi ile yıllık %3,1 artarak (Temmuz: %7,6, Haziran: %0,2) genişleme bölgesinde tutunuyor.

Açıklanan veri Ağustos ayı imalat PMI (49,0) ve sanayi SAMEKS (46,5) anketleri ile tutarlı bir tablo çiziyor. Ağustos ayı PMI rakamları on sektörün altısında daralmaya işaret ediyordu. TÜİK üretim verisinde bu oran %70 düzeyinde.

Sanayinin ana omurgası imalat sektörü mevsim etkilerinden arındırılmış aylık %1,3 daralarak (Temmuz: %-1,4, Haziran: %1,9) manşet veriye göre daha zayıf. Buna karşın madencilik aylık %0,2 artış ile (Temmuz: %9,5, Haziran: %-6,0) görece güçlü.

Geniş kapsamlı gruplarda aylık büyümeye bakıldığında enerji sektörünün %2,4 ile (Temmuz: %3,2, Haziran: %0,1) güçlü olduğu görülüyor. Buna karşın dayanıklı tüketim malları %-3,2 (Temmuz: %0,1, Haziran: %-1,7), dayanıksız tüketim malları %-2,3 (Temmuz: %-1,3, Haziran: %2,1) negatif büyüme ile daralma kaydediyor.

Alt gruplara bakıldığında gemi ağırlıklı diğer ulaştırma araçları (%22,7), kimya (%3,7), rafine edilmiş petrol (%3,5) güçlü büyüyen sektörler olarak dikkat çekiyor. Küresel yavaşlamaya duyarlı ve/veya rekabet etmekte zorlanan motorlu kara taşıtı (%-8,4), tekstil (%-4,0), elektrikli teçhizat (%-3,3), ana metal (%-1,8) ve giyim (%-1,0) sektörleri negatif ayrışıyor.

Öncü göstergeler Eylül ayında çelişkili sinyaller veriyor. MÜSİAD sanayi SAMEKS (53,6) endeksi 7,0 puan artışla ekonominin genişleme bölgesine geçtiğini söylüyor. İstanbul Sanayi Odası PMI (49,6) endeksi 0,6 puan artarak daha yumuşak bir daralma gösteriyor. Eylül ayı öncü ihracat rakamı Avrupa’daki yavaşlamaya rağmen yıllık ve aylık olarak büyümeye devam ediyor.

Diğer yandan Eylül ayı İSO sektörel PMI verilerinde üretimde daralma daha genele yaygın bir görünüm çiziyor. On sektör grubunun sadece biri (Ağustos dört, Temmuz üç, Haziran dört), gıda sektörü, genişleme bölgesinde. Beyaz eşyayı içeren elektrik-elektronik ürünler, fabrikasyon metal, otomotiv ağırlıklı kara-deniz taşıtları daralma bölgesine geçiyor. Tekstil, giyim, mobilya, kimyasal, ana metal, ametal mineraller daralma bölgesinde kalmaya devam ediyor. Reel kesim güven endeksinde ise toplam siparişler zayıflamaya devam ediyor.

Sanayi üretimi verisi sonrası 2023 için %3,7, 2024 için %3,0’lük büyüme tahminlerimizde değişikliğe gitmiyoruz. Eylül ayına ilişkin çelişen öncü göstergeler tahminimiz üzerinde aşağı ya da yukarı yönlü risklere dair net bir sinyal vermiyor. Yılın son çeyreğinde üretimin seyri Avrupa’nın ne kadar yavaşlayacağına ve yerel seçimler öncesi Ankara’nın gaza ve frene ne oranda basacağına bağlı olarak belirlenecek.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım'ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2023/10/10/agustos-2023-sanayi-uretimi/?auth=on

İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

           ***
           Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Portekiz'de dış ticaret dengesi Ağustos'ta -2.40 myr euro (Önceki:-2.23 myr)
Portekiz'de global dış ticaret dengesi Ağustos'ta -6.65 myr euro (Önceki:-6.83 myr)
ABD'de NFIB küçük işletmeler iyimserlik endeksi Eylül'de:90.80 (Önceki:91.30)
Almanya Başbakanı Scholz: Oyların aşırı sağ partiye gitmesinden endişe duymalıyız
IMF, Suudi Arabistan'ın 2023 yılındaki büyüme beklentisini %+0.8'e düşürdü, 2024 için %+4 büyüme bekleniyor
IMF/Adrian: Son haftalarda tahvil getirilerinde yaşanan artış zorunlu kaldıraç azaltmayı tetiklemedi
Avrupa Merkez Bankası Üyesi : Yeni şoklar gelişirse daha fazla faiz arttırımı olası
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: Ay sonuna kadar müzakereler, görüşmelerin tamamlanması ve hedefiyle devam edecek
OPEC Genel Sekreteri: Orta-uzun vadede Çin konusunda çok endişelenmiyorum
Fransa Cumhurbaşkanı Macron: AB Bankacılık Birliği projesinin yeniden başlatılmasına yönelik planı memnuniyetle karşılıyorum
IMF/Adrian: Finansal koşullardaki sıkılaşma düzenli
IMF/Adrian: Tavsiyemiz, merkez bankalarının enflasyonu düşürmek için sıkılaştırmaya devam etrmesi
Facebookta Paylaş