Sanayi üretimi Eylül’de yıllık %8,1 arttı(Tera Yatırım )

Sanayi üretimi Eylül'de yıllık %8,1 arttı…

Türkiye'de Eylül ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %8,1 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %1,7 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %11,2 oranında artış gerçekleşmiştir.

Eylül ayında bizim beklediğimizden biraz daha yüksek sanayi üretimi artış oranları görüyoruz. Bizim yıllık bazda takvim etkisinden arındırılmış endekste %7,3 beklentimiz vardı. Eylül ayı itibariyle fazla bir yavaşlama etkisi görmüyoruz. Eylül ayı verisinin de açıklanmasıyla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %7,7'lik artış görülmektedir. 2Ç20 döneminde sanayi üretimi geçen yıla göre %16,9 daralırken, GSYH ise %9,9 daralmıştı. Kapasite kullanımı, PMI gibi öncü göstergelerde Ekim ayında da artış ivmesinin devam etmesiyle beraber, sanayi üretimindeki eğilimin sonraki ayda da devam etmesini bekleriz.

Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3,2 artarken, yıllık bazda %0,4 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %1,4 artış görülürken, yıllık bazda ise %8,5'lik büyüme gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %4,2 artış görülmüş, yıllık bazda ise artış %8,6 seviyesinde gerçekleşmiştir. Aylık bazda sermaye malı %4,5, enerji %3, dayanıklı tüketim malı %2,8, ara malı %0,7 ve dayanıksız tüketim malı %0,6 oranında artmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıklı tüketim malı %16,2, ara malı %10,9, sermaye malı %10,4, enerji %2,5 ve dayanıksız tüketim malı %2,4 artmıştır.

 
Sanayi üretim endeksi yıllık değişim oranları… Kaynak: TÜİK, Bloomberg

3Ç20'deki sanayi üretimi artışı geçen yıla göre arındırılmış bazda %7,7, bir önceki çeyreğe göre ise %30,3 oranında artmıştır. Yılın sonuna doğru ise bir miktar yavaşlama etkisi gelecektir. Artan döviz kurlarının ara malı maliyetleri üzerindeki artış etkisi ile artan kredi faizlerinin talebi daraltıcı etkisi 4Ç20 döneminde mevcut büyüme eğiliminin yavaşlamasını beraberinde getirecektir. Dışarıda da yeni karantina önlemlerinin ekonomiyi yavaşlatıcı etkisi siparişlerin ve üretimin bu hızlı eğilimini ilerleyen aylarda azaltmasına neden olabilir.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
MACARİSTAN MALİYE BAKANLIĞI BU YIL % 6,4 DARALMA BEKLENTİSİNİ TEKRARLADI
TCMB, 11.12.2020 vadeli 10.00 milyar TL tutarlı repo ihalesi açtı
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI : AMERİKALILARIN SEÇİMİNE SAYGI DUYUYORUZ
VARANK: SANAYİ ÜRETİMİ EYLÜLDE; AYLIK %1,7, ÇEYREKLİK %7,7 VE YILLIK BAZDA %8,1 ARTTI,YILLIK ENDEKSTE, ARA MALI VE SERMAYE MALI ÜRETİMİNDEKİ ÇİFT HANELİ ARTIŞ BÜYÜME DİNAMİĞİ AÇISINDAN ÇOK OLUMLU
VARANK: YILLIK PERFORMANSIMIZLA, AVRUPA'DA ÜRETİMİNİ EN FAZLA ARTIRAN ÜLKE OLDUK
AVRUPA BİRLİĞİ, TÜRK SICAK HADDELENMİŞ ÇELİĞİNE TARİFE TEHDİDİNİ GÜÇLENDİRDİ -BN- BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş