Sanayi üretiminde yıllık seri Ağustos 2018’den beri ilk defa pozitife geçti…
Türkiye’de Eylül ayında sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,4 artarken; mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre %3,2 oranında artış göstermiştir. Arındırılmamış verilere göre ise, sanayi üretiminde, geçen yılın aynı dönemine göre %4,2 oranında artış gerçekleşmiştir. Böylece sanayi üretiminde yıllık bazda 1 yıllık aradan sonra ilk defa pozitife geçilmiş oldu. Yıllık sanayi üretimi en son Ağustos 2018’de artışa işaret etmişti.
İç talepteki baskılanma, ithalattaki daralmanın yatırım malı ve ara malı ithalatını da kapsaması, küresel yavaşlama itibariyle ihracat tarafındaki yavaşlama gibi faktörler üretim kanallarını negatif yönde etkileyerek sanayi üretiminde görülen daralmada etkili olmuştu. Son çeyrek yaklaşırken, iç talep koşullarında büyümeyi pozitif etkileyecek noktadan uzakta olsak da, üretim kanalında Eylül 2019 itibariyle güçlü bir toparlanma olduğunu görmekteyiz. Bu noktada aylık veriler Ağustos ayındaki uzun tatillerden dolayı doğru fikir vermese de büyüme tahminlerine temel oluşturan yıllık serinin de pozitife dönmesi iyi bir işaret olarak algılanabilir. Buna karşılık 3Ç19 GYSH büyüme görüntüsünde çok yüksek projeksiyonlar söz konusu değildir. Ekonomi yıllık bazda daralmadan çıksa da, 3Ç19’da zayıf bir büyüme görebiliriz.
Detaylara baktığımızda; madencilik ve taş ocakçılığı aylık bazda %3,2 artarken, yıllık bazda %5,7 artış göstermiştir. İmalat sanayiinde aylık bazda %3,3 artış görülürken, yıllık bazda ise %3,4’lük artış gerçekleşmiştir. Elektrik, gaz, buhar grubunda ise aylık bazda %1,4 daralma görülmüş, yıllık bazda ise artış oranı %0,4 seviyesinde gerçekleşmiştir. Ana sanayi gruplarına göre değişim oranlarında ise; sermaye malı %5,7, dayanıksız tüketim malı %3,9, ara malı %2,5 ve dayanıklı tüketim malı %1,7 oranında artarken enerji %0,2 oranında daralmıştır. İlgili kalemlerdeki yıllık değişimlere bakıldığında ise; dayanıksız tüketim malı %8,9, enerji %8,1, sermaye malı %6,9 ve ara malı %0,1 artarken; dayanıklı tüketim malı %15,8 oranında daralmıştır.
3Ç19’da büyüme fazla güçlü beklenmemekle birlikte, talep ve üretimdeki hızlanmanın 4Ç19 büyüme görünümüne daha çok pozitif etki etmesi beklenmektedir. Yine de yılın tamamındaki büyüme oranının pozitif bölgede gerçekleşmeme olasılığı bulunmaktadır. 2020 için ise ağırlıklı olarak büyüme tahminleri %2,5-3 bandında yoğunlaşmaktadır.
Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
www.terayatirim.com
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.