Sanayi Üretimi analizi (Oyak Yatırım)

Toparlanma hafif de olsa başladı
Mayıs'ta düşüş hafif hız kesti… COVID-19 salgınının üretim üzerinde etkileri Nisan ayında sanayi üretiminde %31.3'lük düşüşle kendini göstermişti. Mayıs ayında ise sanayi üretimi geçen yılın aynı dönemine göre %19.9 daraldı. Piyasa beklentisi daralmanın %21.1 olacağı yönündeydi. Mevsimsellikten arındırılmış bazda ise Nisan ayında görülen %30.2'lik aylık düşüşün ardından Mayıs ayında %17.4'lük artış yaşandı ve endeks pandemi öncesi yani Şubat ayındaki seviyesinin %23.6 altında kaldı.
İhracat ağırlıklı sektörlerde hafif toparlanma… Sanayi üretiminde ana gruplar arasında geçen yıla göre en büyük düşüş %33.4 ile yine dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti. İmalat sanayi sektörleri arasında Nisan ayında hiçbir sektörde geçen seneye göre artış yaşanmamıştı. Mayıs ayında ise kağıt ve elektronik üretimlerindeki küçük artışlar dışında yine hiçbir sektörde üretim geçen senenin aynı dönemindeki üretimi yakalayamadı. Mayıs ayında ihracatın zayıflığı üretim performansımız üzerinde baskı oluşturmuş gibi görünüyor. İhracata yönelik üretimin ağırlıklı olduğu sektörlerden motorlu taşıtlarda üretim geçen seneye göre %36.8 düşerken tekstil üretimi %32.3, elektrikli teçhizat imalatı %23.5, ana metal sanayi üretimi %20.0 düşüş gösterdi. Bu oranlar önceki aya göre iyileşme gösterse de halen üretim performansının oldukça düşük olduğuna işaret ediyor. Nisan ayında %42.7 düşüş gösteren ve daha iç talep ağırlıklı üretim yapılan mobilya gibi sektörlerin önümüzdeki aylarda ertelenmiş talep dolayısıyla üretime destek olmasını bekleriz ancak mobilyada Mayıs ayında görülen %32.6'lık daralma burada da canlanmanın henüz ekonomik büyümeye hizmet eder nitelikte olduğunu göstermiyor.
Yatırımın öncü göstergeleri de hafif iyileşme gösterdi… Pandemi döneminde tamamen duran yatırımların Mayıs ayı itibariyle en kötüyü geride bıraktığını görüyoruz. Buna paralel olarak sanayi üretimi kategorileri arasında yatırımın öncü göstergesi olarak takip ettiğimiz sermaye malları üretiminde geçen seneye göre düşüş %43.0'ten %24.2'ye, makine ve teçhizat üretimindeki düşüş ise %27.6'dan %15.9'a gerilemiş durumda. Önümüzdeki dönemde tüketimin daha da artması ve kapasite kullanımında gözle görülür artış yaşanması yatırım talebi üzerinden sanayi üretimini destekleyecektir


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
TCMB AĞIRLIKLI ORTALAMA FONLAMA MALİYETİ 12 AY SONRASI BEKLENTİSİ %7.64 (ONCEKİ: 7,34%) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
2020 YIL SONU GSYH BÜYÜME BEKLENTİSİ % -1.3 (ONCEKİ: -1.3%) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
BİST REPO VE TERS-REPO PAZARINDA OLUŞAN GECELİK FAİZ ORANI BEKLENTİSİ % 7,98 (ONCEKİ: 7.88%)- TCMB BEKLENTİ ANKETİ
2021 YIL SONU GSYH BÜYÜME BEKLENTİSİ % +4.7 (ONCEKİ: 4.5%) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
BANKALARARASI DÖVİZ PİYASASI CARİ YIL SONU DOLAR KURU BEKLENTİSİ 7,0188 TL (ÖNCEKİ: 6,9922 TL) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
AĞUSTOS TÜFE BEKLENTİSİ 0.53% (ONCEKİ: 0.48%) - TCMB BEKLENTİ ANKETİ
TCMB 1 HAFTA VADELİ REPO İHALE FAİZ ORANI CARİ AY SONU BEKLENTİSİ %8,25 (ONCEKİ: 8.00%)- TCMB BEKLENTİ ANKETİ
Facebookta Paylaş