Üretimde kuvvetli artış
İhracata dayalı üretim artışı devam ediyor Sanayi üretimimde son çeyrekte bir miktar ivme kaybı görülmesine rağmen ihracata dayalı olarak devam etmiş görünüyor. Yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre %10,85 büyüyen sanayi üretimindeki yıllık artış, Kasımda %8,5den %11,4'e yükseldi. Aylık büyüme ise %0,7den %3,3e çıktı. Aylık bazda en yüksek üretim %11,7 ile yüksek teknolojili ürünlerde gerçekleşirken, yaşanan bu yükseliş, Eylül ve Ekim aylarında %1,6 ve %10,6 gerileyen bu gruptaki baz etkisini yansıtıyor. Mal gruplarına göre en yüksek üretim, yatırımların öncü göstergesi olan sermaye mallarında gerçekleşti. Sermaye malları üretimi bir önceki aya göre %7,2 artarken, dayanıklı tüketim mallarındaki artış %5,1 oldu. Diğer bir yatırım göstergesi olan makine ve teçhizat yatırımları Kasım ayında %13,1 büyürken, ihracat ağırlıklı sektörler arasında tekstil, ana metaller ve kimyasal ürünler üretimi sırasıyla %13,0, %12,1 ve %16,4 olarak gerçekleşti. Motorlu taşıtlar üretimi ise hala çip krizinden muzdarip görünüyor. Bu gruptaki üretim, bir önceki ay %10,2 daralmanın ardından Kasımda %2,1 artmasına rağmen üretim büyümesine katkı yapmaktan uzak. Döviz kurundaki oynaklığa rağmen ihracata dayalı üretimdeki artışın devam etmesi büyüme görünümü açısından olumlu. Ancak, omikron varyantı nedeniyle tedarik zinciri ile ilgili sorunların tekrarlanması, önümüzdeki aylarda ihracatı ve dolayısıyla üretim performansını olumsuz etkileyebilir.
Perakende satışlarda güçlü artış Kasım ayında perakende satış endeksindeki büyüme oranı %15,5den %16,3e yükselerek güçlü bir performans sergilerken bir önceki aya göre büyüme %1,1den %1,3e yükseldi. Fiyat artışlarının etkisiyle otomotiv yakıtı satışları aylık bazda %2,2 azalırken en yüksek artış %3,9 ile elektrikli eşya ve mobilyada görüldü. Tekstil, giyim ve ayakkabı satışları ise yıllık bazda %51,1 arttı. Fiyatlardaki artış eğiliminin devam etmesi ciroya da yansımış görünüyor. Buna göre perakende ciro endeksindeki yıllık artış %38,8'den %45,5'e yükselirken aylık ciro artışı %6,1 oldu. Perakende satışlardaki artışa paralel olarak en yüksek yıllık ciro artışı ise yine %65,9 ile tekstil, giyim ve ayakkabıda görüldü. Fiyat artışına rağmen güçlü talep, son çeyrekte güçlü büyümeye işaret ediyor. Mevcut göstergelerle 4.çeyrekte GSYHnin %7,4lük bir büyüme göstermesini bekliyoruz.
http://eposta.oyakyatirim.com.tr/Dosya/C4EVEY9YH3W1FJEO/oyak-yatirim-sanayiuretimi-kas21?userCode=fbec1462-2ff2-4a50-be5f-f6b3d870955c
Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
***
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.